Superior 2021 - horské XC a trail modely od našich susedov

Aký pocit je mať v rukách naozaj rýchly stroj, ktorý nie je určený len na strmé výšľapy, ale hravo zvládne aj technickejšie pasáže? Práve v tomto duchu sa nesie kolekcia Superior v kategórii XC a trail.

Superior pre nasledujúcu sezónu opäť zaradil do svojej ponuky stálice v podobe hardtailov a celoodpružených verzií, ktoré stretávame už niekoľko rokov okrem svetových podujatí aj na domácich súťažiach. Ich vyladený pomer ceny a výkonu sú zárukou spoľahlivosti a taktiež spokojnosti užívateľov. Navyše sa pri pohľade do zoznamu nemusíme obávať len o akýsi „šedý priemer“ - v top vyhotoveniach nájdeme „full“ s hmotnosťou pod 10 kg alebo hardtail s takmer výlučne karbónovou výbavou. Na druhej strane sa nemusíte obávať, že z ponuky vypadli dostupnejšie verzie. Množstvo odlišných špecifikácií prispieva k jemne odstupňovanému zoradeniu, avšak stále s ohľadom na funkčnosť.


Hardtaily - od každodenného parťáka až k pretekárskemu náradiu

Ako už bolo spomenuté, Superior sa nezameral len na jednu skupinu jazdcov. Svojím portfóliom dokáže osloviť široké spektrum záujemcov s odlišnými požiadavkami. V oblasti XC hardtailov sa tak stretávame s tromi kategorizáciami podľa výbavy, spracovania a taktiež výslednej ceny.

Team

Najvyššiu pozíciu obsadila dvojica modelov s prívlastkom Team. Konkrétne ide o karbónové špeciály, ktorých zámerom je eliminovať prebytočnú hmotnosť a poskytnúť jazdcovi dostatok opory na náročných tratiach XCO.


Medzi ich charakteristické črty patrí už spomínaný karbónový rám označený najvyšším prívlastkom Pro High Modulus, ktorý dopĺňajú karbónové riadidlá a sedlovka. Geometria je určená pre náročné výjazdy - aj vďaka 69 stupňovému hl. uhlu. Krátka zadná stavba zase napomáha agilite v zjazdoch. Samozrejmosťou sú 29“ kolesá, vo verzii Team 29 Issue v karbónovom prevedení. Celé to dopĺňa 12-rýchlostná mechanická sada v podobe Shimano XT, respektíve XTR. Cena začína od 3 399 €.

Race

Kategória Race, aj keď je síce oddelená od vrcholnej série Team, je stále právom navrhnutá pre pretekárov - a to nielen začínajúcich. Jej univerzálnosť a prijateľná cenovka sú dôvodom pre existenciu až šestice variantov. Spoločným znakom je predovšetkým opäť 29“ rozmer kolies, 100 mm vidlica v kombinácii s jednoprevodníkovou sústavou a pravou cross-country geometriou.


V ponuke nájdete trojicu hliníkových špecifikácií označených XP 909, XP 919 a XP 939, ktoré zdieľajú identické črty so svojimi karbónovými kolegami. Okrem prvej menovanej je celá šestica osadená 12-rýchlostným pohonom od Shimano. Nechýbajú Boost rozmery nábojov, vnútorné vedenie laniek alebo aj nenápadné vodítko reťaze. Cena začína od 1 099 €.

Sport

Najpočetnejšie zastúpenie v kategórii hardtailov obsadzuje základná séria s označením Sport, ktorá však nestráca na svojej atraktivite ani funkčnosti. Síce tu karbón jednoznačne nahradil hliník, avšak tým sa priamo úmerne aj znížila cena jednotlivých modelov. Tie sú pomenované prívlastkom „XC“. Aj tu má hlavné slovo 29“ rozmer kolies s odpruženou 100 mm vidlicou. K univerzálnemu využívaniu prispieva aj dvojprevodníkový systém, vďaka ktorému nebude núdza o jemné odstupňovanie prevodov.


Celkovo je v ponuke osem verzií. Výbava sa tak stupňuje od Shimano Altus až k Shimano Deore v kombinácii 2x11. Navyše sa môžeme tešiť aj na štvoricu špecificky dámskych prevedení, charakteristických kratšou geometriou a výraznejším slopingom hornej rámovej rúrky. Cena začína od 549 €.

Celoodpružené modely - na okruhy cross-country aj technické traily

Superior dozaista nezaostáva za súčasnými trendami a snaží sa ponúkať svojim zákazníkom bicykle s vždy aktuálnymi parametrami. Dôkazom toho je aj početná ponuka XC a trailových verzií pretekárskej verzie Superior XF, medzi ktorými nenájdete slabé miesto. To znamená, že či už si zvolíte najvyššiu verziu Team alebo „len“ jednu zo špecifikácií s označením Race, výsledkom bude model s agresívnou geometriou a kvalitnou výbavou.

Team

Pre skutočne súťažné potreby je pripravená trojica verzií Team XF s výlučne 29“ kolesami, karbónovým rámom High Modulus s hmotnosťou len 1 717 g (veľ. M), 100 mm zdvihom a 12-rýchlostným pohonom. Na náročnosť súčasných tratí XCO odpovedá Superior osadením teleskopickej sedlovky pre každý variant.


Samozrejmosťou je uzamykanie odpruženia z riadidiel, rýchle plášte Schwalbe Racing Ralph a Racing Ray s tvrdšou zmesou Speed a Speedgrip. V prípade Team XF 29 Issue R, ktorého výsledná hmotnosť je tesne pod hranicou 10 kg (9,9 kg), získate okrem kompletného osadenia Shimano XTR aj karbónové kolesá od DT Swiss.

Race

Dostupnejšou alternatívou pre odhodlaných cyklistov, ktorí obľubujú pocit rýchlosti a ľahkosti, avšak neuspokoja sa s priemernosťou, je opäť trojica verzií z kolekcie Race. Základom najvyšších dvoch je taktiež karbónový rám, navyše s rovnakou geometriou ako kategória Team - teda položenejším 68 stupňovým hlavovým uhlom v kombinácii s kratším predstavcom a širokými riadidlami. K tomu sa pridáva 12-rýchlostný pohon od Shimano a kolesá s vnútornou šírkou až 30 mm.


Špecifický je top model tejto skupiny, t.j. XF 979 RC, ktorý má dokonca aj teleskopickú sedlovku. Naopak, XF 919 RC s dostupnou výbavou Shimano Deore je postavený na hliníkovom ráme zo zliatiny X6. Cena tak začína od 2 299 €.

Trail

Ak dávate prednosť skôr pretekaniu na technických trailoch, kedy sa vám zíde nejaký ten milimeter zdvihu naviac, rovnako ako aj robustnejšie plášte či teleskopická sedlovka, možno je čas skúsiť niektorý zo štvorice trailových prevedení Superior XF TR s 29“ kolesami. V tomto prípade ide o kombináciu zdvihu na hodnote 140 mm vpredu a 130 mm vzadu. Keďže aj v tomto prípade sa ráta každý gram, odpruženie od RockShox je dodávané výhradne vo vzduchovom prevedení.


Kolekcia sa delí rovným dielom na dva karbónové modely - XF 999 TR a 979 TR - využívajúce sadu Shimano SLX, respektíve XT a kolesá DT Swiss M 1900. Druhá dvojica je postavená na odolnom hliníku v kombinácii so sadou Shimano Deore alebo Shimano SLX/XT. Všetky spomínané špecifikácie sú obuté na plášťoch Schwalbe Nobby Nic v šírke 29x2,35“.

Kompletnú ponuku potom nájdete na stránkach výrobcu na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
keyboard_arrow_up