Test: Chrániče kolien a lakťov Kellys Rampart - chráň sa, aj keď si veríš

Kedže all-mountain a enduro bicykle neustále naberajú na obľúbenosti a vďaka nim posúvajú jazdci svoje limity, netreba zabúdať na dôležitý faktor - bezpečnosť.

Tým nemyslím len prilbu, ktorú (dúfam) už všetci považujeme za samozrejmosť. Na mysli som mal práve ďalšie z náchylných “orgánov” na zranenie, a to kolená a tiež lakte…


Väčšina z nás asi už má nejakú tú skúsenosť s pádmi a zodratá koža, či v horšom prípade poškodenie, nie je nič príjemné. Najčastejšie, čo si pri páde človek udrie, sú práve kolená alebo lakte, no vieme tieto zranenia výrazne eliminovať. Ja som dostal na test do rúk chrániče od slovenskej značky Kellys, nesúce názvy podľa ich určenia - Rampart Elbow a Knee. Na výber bolo z troch veľkostí a ja som zvolil pre moju postavu vhodnú veľkosť M.

Konštrukcia

Chrániče kolien KLS RAMPART sú vyrobené z polyuretánovej peny E3T, ktorá dokáže absorbovať nárazy a je certifikovaná podľa normy EN 1621/1. Materiál E3T je ekvivalent známeho absorbčného materialu D3O. Konštrukcia chráničov je vyrobená kombináciou neoprénu a perforovanej peny s bočnými výstelkami pre zvýšenú ochranu bočnej časti kolena/lakťa.


Tieto bočné chrániče sú delené podľa ergonomických zón, takže chrániče dobre sedia a dobre sa v nich hýbe, napriek nadpriemernej ploche ochrany. Silikónové lemy spolu so suchým zipsom zaisťujú, aby chrániče nepadali a držali na svojom mieste. Povrch chráničov KLS RAMPART je prešitý materiálom, ktorý je odolný voči oderu a vnútorná E3T polyuretánová pena je vyberateľná v prípade prania textilnej a neoprénovej časti.


Ako sa s nimi jazdí?

Najväčší problém, ktorý sa u mňa vyskytoval pri nosení mojich starých chráničov, nebol ten, že by nechránili (myslím, že u väčšiny chráničov toto perfektne funguje), ale pri presunoch a výšľapoch na trail po nejakom čase začali rezať do kože a dosť to znepríjemnilo celý výjazd. Takže toto bolo najpodstatnejšie, čo som si všímal pri testovaní nových KLS RAMPART. Keďže chrániče pôsobili dosť robustne, mal som isté obavy, či budu aj pohodlné. Na moje prekvapenie, chrániče som aj pri 5 hodinovom výjazde nedal z nohy dole, nič ma netlačilo, nerezalo a v podstate som aj zabudol, že ich mám na sebe.

Čo sa týka chráničov lakťov, tak tie sa priznám, že som nenosil od posledných pretekov na SPDH - a to sú už dobré 3 roky. Nosenie lakťov má ale naozaj svoj zmysel a rovnako boli pohodlné. Človek jazdil s väčšou istotou, najmä v kamenistých pasážach, kde na neho “vykúkali” ostré skaly, ktoré túžili ochutnať krv .


Čo sa týka ochrany, našťastie som nespadol a nasilu to testovať určite nebudem - na odolnosť máme predsa normy . No podľa konštrukcie a hlavne toho, ako sa prispôsobili kolenu či lakťu, by sa nemali pri páde pretočiť ani zošuchnúť. Plne som im zveril moju dôveru a rovnako aj moje končatiny a myslím, že rovnako ich môžem bez výčitiek odporučiť aj vám.

Plusy

  • pružný materiál E3T, ktorý pri náraze tvrdne
  • pena je vyberateľná v prípade prania
  • silikónové lemy
  • pohodlnosť

Mínusy

  • žiadne som nenašiel


Ak sa pohybujete vo svete AM a endura, minimálne chrániče kolien a tiež lakťov by sa mali stať pevnou súčasťou výjazdu. Ak zvažujete kúpu, určite sa oplatí podporiť aj naše domáce značky, ako je Kellys a myslím, že budete spokojní. Ich chrániče kolien a lakťov Rampart sa prispôsobia tvaru tela a pri pohybe, či už nôh alebo rúk, neobťažujú. A hlavné je, že sa nezosúvajú a držia na svojom mieste. Sú vyrobené z kvalitných materiálov, majú vydarený dizajn a farebné prevedenie.

Cena chráničov kolien Knee je 67,90 € a lakťov Elbow 64,90 €. Viac informácií nájdete na stránke Kellys.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: KLS Dare II – trailová krásavica so slovenskými koreňmi

Test: KLS Dare II – trailová krásavica so slovenskými koreňmi

Hľadáte ideálneho spoločníka, ktorý vám pri trailových dobrodružstvách spoľahlivo ochráni hlavu? Trailová prilba DARE II od slovenského výrobcu Kellys je skvelou voľbou.
Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Ponuka týchto okuliarov zo strany dodávateľa v redakcii dlho na odozvu nečakala. Chytil som sa jej, napriek mojej preferencii okuliarov s neorámovaným spodkom. Získali si moju priazeň? To sa dozviete už čoskoro.
Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
keyboard_arrow_up