WeLoveCycling nezabúda ani na ženskú cyklistiku

Zaujíma vás dianie vo svete cyklistiky, ale radi by ste nazreli aj do tém, o ktorých sa hovorí menej – napríklad o situácii v ženskej cyklistike? S WeLoveCycling sa dozviete veľa nového.

Svet cyklistiky má rôzne disciplíny, avšak len jeden cieľ. Spájať ľudí, ktorí milujú pohyb na dvoch kolesách a slobodu s tým spätú. Portál WeLoveCycling pravidelne prináša informácie z najrôznejších oblastí tohto športu – od rozhovorov, cez tipy na výlet, až po reportáže.

Výnimkou nie je ani ženská cyklistika, ktorá si v posledných rokoch konečne preráža svoju cestu po boku tej mužskej. Verte nám, keď povieme, že počas ženských pretekov sa dočkáte rovnakej, ak nie ešte podmaňujúcejšej atmosféry. Napätie zo súbojov a priam nadľudské výkony sú vlastné aj nežnejšiemu pohlaviu. Pozrime sa teda, aké témy a problémy zasahujú ženskú cyklistiku v súčasnosti.


Problémy žien pri výbere výbavy?

Všetci vieme, že k bicyklu potrebujeme viacero ďalších doplnkov, vďaka ktorým sa cyklistika stáva pohodlnejšou, bezpečnejšou a možno aj radostnejšou. Avšak pri pohľade do katalógov výrobcov oblečenia alebo aj samotných bicyklov rýchlo zistíme, že pomer výrobkov je neúmerne favorizujúci mužskú časť komunity. To by ale nebol hlavný problém.


Bodom úrazu sú možnosti, ktorých sa dámam pri výbere dostáva. Napríklad, ak si chcú vybrať správnu veľkosť bicykla, často sú odkázané na dámske modely s príliš malými veľkosťami – aj ženy mávajú vyše 180 cm. Navyše, ako hovoria dámy v rozhovore na WeLoveCycling: Existuje ružová daň? Problém cyklistickej výbavy pre ženy, ťažkosti zažívajú aj pri výbere oblečenia. Buď sa stretávajú s nevhodnými a jednotnými farebnými prevedeniami, kde neraz dominuje ružová farba, alebo je škála dostupných variantov redukovaná na základné a profesionálne, bez prítomnosti akéhosi medzistupňa. Presvedčte sa sami prostredníctvom výpovedí samotných cyklistiek v článku na WeLoveCycling.

Elektrobicykle ako cesta?

Názory na elektrobicykle sa rôznia, ale v niektorých ohľadoch sa im prisudzujú aj pozitívne stránky, ktorým dávajú za pravdu oba tábory – priaznivcov aj odporcov ebikov. Takou je aj možnosť zlepšiť postavenie žien v tomto športe. Dôvod je zrejmý: odlišná fyzická stavba mužov a žien favorizuje vo fyzických aktivitách vo veľkej miere mužov, čím sa ženy dostávajú do športu s citeľným deficitom. Dodatočná sila motoru tak môže vymazať tento rozdiel jednoduchým aktivovaním tohto elektrifikovaného pohonu.


V článku Ako ebiky pomáhajú bojovať proti rodovým rozdielom v cyklistike na WeLoveCycling sa dočítate, aké názory a dojmy mávajú ženy z prítomnosti elektrobicyklov. Tak napríklad viacerým pomohli naštartovať svoj športový život, iným zase prekonať počiatočné prekážky v podobe náročných stúpaní a techniky jazdy. Jedno je však isté: šliapať musíme všetci. Odpovedzte si sami: neboli by ste šťastní, ak by ste sa so svojou polovičkou mohli s radosťou vydávať na celodenné dobrodružstvá bez pocitu utrpenia?


Vstupujeme do novej éry ženskej cyklistiky?

Ako už bolo povedané, ženská cyklistika si v uplynulých rokoch jednoznačne razí cestu smerom k istej forme nezávislosti. To sa deje prostredníctvom viacerých štruktúrnych zmien v samom srdci profesionálnej cyklistiky.

V článku Akým výzvam bude v roku 2020 čeliť ženská cyklistika sa dočítate o tom, aké uznesenia ohľadom fungovania prijala UCI: ako je to s platom jazdkýň, aké podmienky sú kladené na diverzitu pretekárov a pretekárok, čo sa mení v manažérskej sfére a v neposlednom rade sa dozvieme aj o záujme a funkcii médií ako šíriteľov popularity (nielen) ženskej cyklistiky.

Tieto články, ale aj omnoho viac, ponúka portál WeLoveCycling, domov cyklistiky, ktorý jednoducho všetci milujeme.

Zdroj fotografií: Sean Robinson/velofocus.com, FB/RockMachine, FB/Liv Bicycles
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Niet zrejme príhodnejšieho dňa, kedy si môžeme pripomenúť silu a vášeň (nielen pre šport), ktorú v sebe majú ženy.
Dámske modely bicyklov do 2 500 € - skutočne široký výber PR článok

Dámske modely bicyklov do 2 500 € - skutočne široký výber

Si aktívna cyklistka, ktorá miluje jazdu v teréne? Či hľadáš skôr univerzálny bicykel na výlety? Alebo uprednostňuješ eleganciu a štýl mestského bicykla? U nás si vyberieš.
keyboard_arrow_up