Test: Roeckl Maleo - kvalitný model od špecialistu na rukavice

Rukavice sú súčasťou cyklistickej výbavy hlavne kvôli zvýšeniu pohodlia pri jazde a každý z nás má doma aspoň jeden pár na teplejšie dni a ďalší pre prípad, že počasie až tak veľmi nespolupracuje.

Dnes sa pozriem na jeden kúsok, ktorý sa dá využiť takmer po celý rok a ešte je aj vyrobený ekologickou cestou.

Značka Roeckl je dlhoročný nemecký výrobca rukavíc, jeho tradícia začala už v roku 1839. Ja osobne mám s nimi skúsenosť iba vďaka lyžiarskym rukaviciam, ale v skutočnosti dodávajú rukavice pre celú paletu zimných aj letných športov, cyklistiku nevynímajúc, a ich portfólio je naozaj široké.

Sto ľudí, sto chutí a inak to nie je ani pri cyklistických rukaviciach. Niekto ich nenosí vôbec, iní len krátke a ďalší vyslovene celoprstové. Ktoré sa do akého odvetvia cyklistiky hodia svojím určením, tak do toho veľmi nejdem zachádzať, sám som prešiel k celoprstovým a krátke ostávajú už len na horúce dni na cesťáku.


Čím nás chcú osloviť?

Model Maleo sa radí medzi odolné rukavice určené na trail, či enduro alebo jednoducho na dlhé výjazdy, keď jazdec ocení ich technické vybavenie. Vrchná časť je tvorená elastickou tkaninou pevnejšej štruktúry a mala by byť odolná voči zatrhnutiu o kríky či konáre.

Oblasť palca je pokrytá mäkkým materiálom, ktorý poslúži na utretie nosa alebo potu z čela. Zápästie obopína perforovaný materiál podobný neoprénu so sťahovaním suchým zipsom. Dizajn vrchnej časti je navyše doplnený reflexnými prvkami na zvýšenie viditeľnosti.


Dlaň zo syntetickej kože Duradero je potiahnutá silikónom pre optimálny grip aj za mokra. Výplň je tvorená tenkou XRD tlmiacou penou, ktorej perforácia umožní efektívne vetranie. Ergonomický strih s vopred tvarovanými prstami a ploché švy prispievajú k presnému uchopeniu a zvýšenému komfortu aj pri dlhších výjazdoch. O XRD tlmiacej pene sa dozviete viac na stránke výrobcu.

Výhodou je aj to, že prsty rukavíc sú vhodné aj na manipuláciu s dotykovými obrazovkami telefónu alebo navigácie. Nuž a zelený nie je len lem na zápästí, ale aj materiál Econyl, použitý pri výrobe týchto rukavíc, ktorý je vyrobený z recyklovaného nylonu. Taliansky výrobca recykluje hlavne priemyselný plastový odpad a staré rybárske siete, pričom tvrdí, že finálny produkt môže byť ďalej recyklovaný v podstate donekonečna.


Ako dopadlo naše spolunažívanie?

Podľa veľkostnej tabuľky a odporúčaní výrobcu mi vyšla veľkosť číslo 8, ktorá naozaj sadla na ruku úplne presne, avšak možno aj vďaka predtvarovaným prstom som mal najskôr pocit, že sú rukavice malé. Našťastie sa všetko postupne prispôsobilo a po prvom praní už sedeli na ruke presne ako majú.

Pred prvým výjazdom som bol ešte trošku skeptický ohľadom toho, ako tenká a celkom tuhá výplň dlane môže tlmiť nejaké vibrácie. Použitá XRD pena má však naozaj niečo do seba a aj po dlhších výjazdoch v lese či na ceste som mal pocit, že dlaň a zápästie sú na tom lepšie ako predtým pri mojich starých rukaviciach. Nejaké to brnenie v prstoch, či únava zápästia sa buď dostavili oveľa neskôr alebo vôbec.

Syntetická koža v kombinácii so silikónom zvyšujú kvalitu úchopu a ani voda na tom nič nezmenila. Manipulácia s dotykovou obrazovkou telefónu i navigácie fungovala bez problémov a navyše rukavica je celkovo dobre poddajná, takže pri činnostiach okolo bicykla som ich vôbec nemusel dávať dole.


Skúšal som ich v teplotnom rozsahu od -5 až po 20 stupňov, pre istý komfort by som ich odporučil používať tak zhruba nad 10 stupňov. Pri vyšších teplotách dobre padne odvetranie a funguje hlavne, keď mávnutím ruky pozdravíte protiidúceho bikera, kedy vám príjemný vánok zafúka na spotenú dlaň.

Celkový strih pekne sadne na ruku a za celý čas ma nikde nič netlačilo. Jedinú výhradu mám možno voči suchému zipsu na zápästí, kde pri použití takto elastického materiálu suchý zips vôbec byť nemusel. Ja som ho nechal v jednej polohe a rukavice som nasádzal alebo dával dole aj bez neho, čo je pre mňa rýchlejšie a pohodlnejšie.

Plusy:

  • dostatočné tlmenie
  • dobrý grip aj za mokra
  • kompatibilita s dotykovou obrazovkou

Mínusy:

  • možno zbytočný suchý zips na zápästí


Rukavice Roeckl Maleo vo mne nechali celkovo pozitívny dojem, počas celého výjazdu som ich vôbec nedával dole. Ak naplnia aj svoj predpoklad dlhej životnosti, budem nadmieru spokojný. Tento model je vedený ako unisex a komu sa zelené detaily zdajú až príliš, sú v ponuke aj v tradičnej čiernej farbe. Cena predstaveného modelu je stanovená na cca 56 € a viac sa dozviete na stránke distribútora Sloger. Širokú ponuku od Roeckl nájdete aj na našom MTBIKER shope.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Micequal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Force Clime a Aspect - zimné rukavice do 30 €?

Test: Force Clime a Aspect - zimné rukavice do 30 €?

Jazda v chladných mesiacoch si vyžaduje kvalitné rukavice. Dá sa spojiť kvalita a dobré vyhotovenie s prívetivou cenou? Dozvieme sa v teste.
Test: Kellys Dakota – efektívna partnerka na každý výjazd

Test: Kellys Dakota – efektívna partnerka na každý výjazd

Ľadvinka? Veď tam sa mi nič nevojde. No ale mokrý prefúknutý chrbát z batoha už nechcem mať. Tak idem jednu skúsiť a rovno otestovať.
keyboard_arrow_up