Test: Bunda Polaris Tor Insulate - spratná, ľahká a s využitím nielen na bicykel

Test: Bunda Polaris Tor Insulate - spratná, ľahká a s využitím nielen na bicykel

Jeseň udrela v plnej sile a v niektorých lokalitách už panuje takmer zima. Prechodné podmienky a hlavne chlad s vlhkosťou robia z výbavy na túto časť sezóny trošku vedu.

V súčasnosti však už mnohí výrobcovia majú zvládnutú kolekciu aj do týchto podmienok, ponuka je široká, ceny rôzne, tak, čo si vybrať? Na testovanie mi z redakcie poslali zaujímavý kúsok anglickej značky Polaris, od ktorej som testoval už veľké množstvo vecí od chráničov až po šortky, preto sa nebojím o kvalitu, či celkové spracovanie.


Vyhotovenie a strih

Bunda je veľmi ľahká, pričom celkovo to vydá na 263 g pri testovanej veľkosti L. S jej minimalistickou hmotnosťou ide ruka v ruke aj spratnosť, kedy ju zbalíte doslova do “minirozmeru.” Je dostupná iba v jednej farebnej textúre.


Predný diel bundy je krížom-krážom poprešívaný, ale bez podlepených švov, takže pri zjazde ju nebude spredu prefukovať a vy si udržíte telesnú teplotu. Rozhodne to nebude na štýl klasického skleníkového efektu nylonovej bundy, keďže bunda je rozdelená na viacero panelov, spredu a zozadu je už spomínaný poprešívaný diel a bočné panely sú z priedušného materiálu. Ako známka prepracovanosti je aj fakt, že pod pazuchami je použitý ešte jemnejší a priedušnejší materiál, rovnako tak aj vzadu pod kapucňou a tak sa v tejto bunde nemusíte báť, že sa pri výstupe uvaríte.


Rukávy sú z tenkého materiálu, ktorý má za cieľ najmä odolnosť voči vetru a teplotu môžete regulovať aj zipsom vpredu. Povrch bundy odoláva vlhkosti, ktorá je hlavne počas sychravej jesene a jari vysoká.


Kapucňa má taký strih a elascititu, aby v pohode sadla pod prilbu či na ňu a aj keď máte na hlave teplejšiu čiapku. Pri jazde s kapucňou pod prilbou nikde nič neťahalo, takže aj táto drobnosť môže prísť vhod. Kapucňa sa však nedá zbaliť do límca, ale stále ju budete mať rozbalenú, čo mi ale pri jazde (na prekvapenie) vôbec neprekážalo a ani som o nej nevedel.


Predĺžený zadný diel je overená klasika, ktorú sa naučili robiť snáď všetci výrobcovia bike oblečenia, takže tu je to úplne v pohode. Podobne sú na tom aj predĺžené rukávy, kedy je strih robený na pozíciu, že sedíte na biku, takže sa pri natiahnutí rúk nevyhŕňajú rukávy. Nezabudlo sa ani na vrecká, nachádzajú sa po bokoch a obe sú zipsovateľné. Golier nie je úplne tesný, takže vysoký golier od termotrička alebo teplejších vrstiev pod bundu zmestíte bez problémov. Prípadne "buffku", ktorá mne osobne robí spoločnosť na každom chladnejšom výjazde.


Tak poďme von

Určenie bundy by som do úplnej zimy nezaraďoval, ale svoje využitie nájde v širokej škále podmienok. Vďaka svojej zbaliteľnosti a vlastnostiam príde vhod už od leta, kedy sa k večeru môže schladiť. Na jeseň ju budete vyťahovať častejšie, kedy sa však pod ňu bude treba adekvátne obliecť. V chladnom jesennom počasí (pod 10°C) zrejme nepostačí termonátelník, ale prípadne sa hodí ešte stredná vrstva. Záleží však od individuálnych pocitov vnímania chladu, lebo každý to máme trošku inde.


Obľúbil som si ju pri výjazdoch na endurko, no spadnúť by som s ňou na nejaké kamene nechcel, to by zrejme ten materiál nezvládol. Inak ma v jazdení absolútne neobmedzovala, perfektne odvetrávala pri výstupe, úplne som cítil, ako mi prepúšťa vzduch presne tam, kam má a pri zjazde som zbytočne nevychladol. Mne osobne sa perfektne overila aj na turistiku do hôr, alebo len tak do mesta, keď som potreboval odbehnúť, pretože vďaka svojej hmotnosti je veľmi pohodlná a ešte aj dobre vyzerá. Odolnosť voči vode má na rukávoch dobrú, no primárne sú odolné voči vetru, ale na prednej časti to je už o niečo horšie skrz švy pre prešitý vzor. Preto odporúčam v prípade dažďa na to ešte obliecť nepremokavú tenkú vrstvu.

Plusy

  • ľahkosť
  • všestrannosť
  • vetruodolnosť

Mínusy

  • nemožnosť zbaliť kapucňu
  • slabšia odolnosť voči oderu


Šikovný kúsok

Bunda Polaris Tor je určená pre chladné a premenlivé počasie. Vďaka izolovanému a vetruodolnému prednému a zadnému panelu spolu s ľahkými rukávmi a kapucňou je Tor vhodný na bike ale aj iné aktivity, zabezpečuje dokonalý teplotný komfort pri jazdách na trailoch. V prípade vyšších teplôt je možnosť jednoducho zbaliť bundu do batoha a využiť ju len počas čakania a prestojov.

Doteraz som nespomenul cenu, ktorá činí 84,90 € a pre viac informácií navštívte stránku dovozcu made4bike.sk.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
keyboard_arrow_up