Či už jazdíte rekreačne, alebo máte chúťky trochu sa posunúť pri jazde v teréne, jedno ostáva rovnaké – vedieť efektívne brzdiť bez základných zlozvykov je stále základ bezpečnosti.

Zrejme ste si všimli, že k týmto nedeľným „videjkám“ sa snažím vždy doplniť ďalšie informácie formou článku. Keď som si naplánoval toto video, nejako teraz zisťujem, že tu asi ťažko môžem niečo viac riešiť. Ono samotná technika jazdy – či už sa jedná o postoj, prejazd zákruty, schopnosť zvládnuť rockgarden alebo napr. brzdenie, o ktorom je teraz reč - záleží v prvom rade na jednom. A tým je hlavne praktizovanie v teréne.

Napríklad, ak chcete pustiť brzdy, ako spomínam, nesmiete mať strach z trochu vyššej rýchlosti a zbaviť sa ho môžete opäť jedine jazdením. Prípadne zvyk „nešahať“ toľko na prednú brzdu v zákrute, tiež treba postupne cvičiť. Zo začiatku sa na to musíte trochu sústrediť a s hodinami jazdenia sa postupne vytvorí podvedomý reflex – a vtedy máte vyhraté .


So všetkým mám veľkú skúsenosť v podobe Lenky. Už ani neviem, koľkokrát som jej hovoril, aby napr. trochu povolila tie brzdy, ale potom som zistil, že to nemá cenu a zbytočne ju akurát stresujem. Nie každý má v sebe rovnaké schopnosti, alebo chuť púšťať sa po technickom traile. Takže namiesto zbytočného „cvičenia“ a nútenia do niečoho, som radšej vyberal technicky jednoduché trasy, pričom zase kopce jej nikdy nevadili . Ale tiež bolo vidieť, ako sa s pribúdajúcimi kilometrami zlepšuje v každom aspekte jazdy.


Pomerne rýchlo ale viete ovplyvniť výber samotných kotúčov alebo plášťov. To cítim aj teraz, keď v podstate striedam biky, prípadne kolesá. Na jednom je vzadu Continental Cross King v šírke 2,3 palca (inak test bude čoskoro), na druhom zase Maxxis Rekon Race v šírke 2,25. Ten má vzor výrazne nižší a je cítiť, že s tým v teréne treba počítať a prispôsobiť sa o trochu dlhšej brzdnej dráhe. Hlavne, ak človek chodí obľúbené chodníčky, ktoré už má v ruke a púšťa si to, vie celkom dobre pozorovať rozdiel v správaní. Samozrejme, nebavíme sa o metroch, ale na úzkom, strmom a utiahnutom singli s kamienkami sa rozdiely výrazne zväčšujú, rovnako ak sa pridá výrazne strmý terén.


Čo ale vie výrazne pomôcť pri väčšine plášťov, je jedno – správny tlak. Áno, opäť vyťahujem "obohranú platňu", no ak jazdíte v teréne, nič nemá väčší vplyv na jazdné vlastnosti. Aj rýchly vzor dokáže s dobrým (nízkym) tlakom preniesť brzdnú silu viac než dobre. Prečo? Jednoducho krásne kopíruje terén a hlavne neodskakuje na každej nerovnosti. Než sa teda rozhodnete hodiť svoje gumy do koša, lebo máte pocit, že nebrzdia, skúste sa ešte predtým pohrať s tlakmi. Ešte dodám, že ja pri cca 86 kg vozím cca 1,8 BAR vzadu a 1,6 BAR vpredu. Ak je mokro a klzko, ešte znižujem, čo opäť podporí aj brzdné schopnosti.

Ak sa budeme baviť o samotných brzdách, rovno poviem...som „Shimanista“ . Už mi prešlo cez ruky množstvo modelov, od tých úplne základných až po najnovšie XT a XTR, ktoré jazdím teraz. Čo mali spoločné, tak to bola spoľahlivosť, výborné dávkovanie a výkon, plus pre mňa ideálne tvarované (a krátke) páky. Nehovoriac o tom, že platničky v prípade potreby zoženiete úplne všade. S cenou ide samozrejme dole hmotnosť a stúpa kvalita materiálov, pričom tie jednoliate prasiatka na XTR vyzerajú veru chutne. Na druhej strane XTR v race verzii (ešte je aj trail variant) majú zase o niečo menšie platničky (rovnaké ako cestné brzdy) a ak si nepotrpíte, XT stále patrí na vrchol v pomere cena/výkon/nastavenie, resp. ešte pred nimi budú zrejme SLX za skutočne parádny peniaz. A čo sa kotúčov týka, tvar Shimana, plus ich „Ice“ technológia, u mňa rovnako víťazí.


Veľký vplyv na správanie bŕzd majú aj platničky, no môj názor na ich výber je stále rovnaký a viac sa dozviete vo videu nižšie.


Dnes to nebol žiadny veľký „elaborát“, no myslím, že všetko podstatné a dôležité odznelo a ostatné už je na vás. Dajte si pozor na základné veci, vylaďte si správne nastavenie biku a samozrejme jazdite...no a postupne budete zrýchľovať a čo je dôležité, s pocitom kontroly a bezpečia.

A nebojte, ďalší týždeň vás už nejdem poučovať a dáme si opäť jeden pekný výlet .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Video: Kellys Theos a skúsenosti pretekára - toto všetko zvládne

Video: Kellys Theos a skúsenosti pretekára - toto všetko zvládne

Ako sa jazdí s unikátnym elektrobicyklom skúsenému pretekárovi? Prečo Kellys Theos rád využíva v tréningu?
Video: Precítiť trail na pevnom ráme - Marin San Quentin vs. El Roy

Video: Precítiť trail na pevnom ráme - Marin San Quentin vs. El Roy

Dostupné biky s pevným rámom z hliníka alebo dokonca ocele. Líšia sa výbavou, geometriou a zameraním.
Video: KE.CY - keď sa spojí komunita, mesto a mestské lesy

Video: KE.CY - keď sa spojí komunita, mesto a mestské lesy

Trailcentrá ako KE.CY, teda Košické cyklotraily, sú dielom nielen samotných trailbuilderov, ale aj komunity, mesta Košice, ako aj mestských lesov.
keyboard_arrow_up