Test: ABUS Bordo SmartX 6500A - bezkľúčový zámok s alarmom

Všetko je dnes už smart a tak ma vôbec neprekvapuje, že Abus prichádza so zámkom, ktorý sa ovláda mobilom. Aký však je a ako sa používa?

Väčšinou, keď idem niekde na výlet autom a beriem bicykel tak si ho zamknem v aute a mám tak istotu, že aj keď sa nejaký oportunista už dostane dovnútra, tak bicykel mi tak ľahko nezoberie. Má to však aj druhú stranu mince. Ja totižto vždy zabudnem kľúčik od toho zámku doma. A to sa mi nestalo jedenkrát. Nie je nič horšie, ako byť niekoľko sto kilometrov od domu a nemôcť ísť na bike, pretože ho nemôžem odomknúť.


Čo by som dal vtedy za možnosť otvoriť zámok pomocou mobilu. A presne taký zámok som teraz dostal na test. Teším sa veľmi, pretože ja som veľký fanúšik moderných technológií a taktiež mám 100 % dôveru v Abus a ich produkty, a tak verím, že Bordo 6500A Smartx bude fungovať na jednotku.


Obsah balenia

Už pri preberaní balíka mi bolo jasné, že tu sa nebudeme hrať na nejaký ultra prenosný zámok. Hmotnosť je naozaj úctyhodných 2,3 kg. Nuž, bezpečnosť nesie so sebou aj takéto stránky. Keď to však porovnám s mojím zámkom na každý deň (Abus Bordo Lite 6055), ktorý váži niečo cez 400 g, tak rozdiel je citeľný.


V krabici nájdete ešte držiak na bicykel. Ten sa bude určite hodiť, lebo prevážať tento zámok v ruksaku by som teda nechcel. Upínacie pásky a jednoduchý manuál dopĺňa trošku nezvyčajne napájací kábel a keycard s QR codom na spárovanie zámku s vaším mobilom.


Konštrukcia, výbava a bezpečnosť

Zámok vychádza z veľmi populárneho modelu Bordo Granit XPlus 6500 a nesie s ním niektoré podobné prvky. Jednotlivé časti zámku sú tvorené z 5.5 mm hrubých plátov. Tie sú spojené nitmi, ktoré sú naviac chránené pred prerezaním krúžkami z tvrdenej ocele. Všetky časti, ktoré by sa mohli dotýkať bicykla, sú naviac obalené hrubou vrstvou gumy a tak vášmu miláčikovi nehrozia žiadne škrabance.


Hlavná časť zámku je o niečo väčšia, ako sme u Abus skladacích zámkov tejto kategórie zvyknutý a je to spôsobené pridanou elektronikou. Celokovové telo obsahuje vstavanú sirénu, ktorá je schopná vyvinúť až 100 dB.


Nabíjanie internej batérie je zabezpečené najmodernejším USB-C konektorom, za čo treba Abus veľmi pochváliť.


Zámok samozrejme obsahuje Bluetooth, aby sa vedel spojiť so šikovnou appkou, cez ktorú sa zámok ovláda. Zvrchu sa potom nachádza aj led dióda, ktorá informuje o stave zámku a počas alarmu aj bliká načerveno.


Ovládanie je hračka

Trošku som sa bál ovládania zámku cez appku. Čakal som ťažkopádne a zdĺhavé pripájanie. Predsa len prísť k bicyklu a vytiahnuť kľúč trvá niekoľko sekúnd, tak som čakal, že toto bude trošku komplikovanejšie. Na moje prekvapenie sa po prvotnom spárovaní zámok spojí s telefónom „bleskovo" a už aj mám zámok odomknutý.


Nastaviť sa dá aj bezdotykové otváranie, kedy zámok hneď ako nadviaže bluetoooth spojenie, sa odomkne. Samotné uzamykanie bicykla je veľmi jednoduché a stačí zámok zacvaknúť. Ten potvrdí uzamknutie jedným pípnutím a počuteľným servom.


V aplikácií taktiež vidno, kde ste naposledy bicykel zamkli a viete sa naviesť na jeho poslednú polohu. Samotný zámok neobsahuje GPS a tak polohu určuje na základe vášho telefónu. To sa môže hodiť, ak chcete niekomu požičať bicykel, ktorý máte uzamknutý napríklad v práci v garáži. Jednoducho pridáte nového užívateľa k zámku a ten vie teraz odomknúť váš bicykel. Super funkcia, ktorá sa dá využiť v ďalších rôznych situáciách.


Alarm sa nespustí hneď, ako sa niekto dotkne bicykla, alebo do neho buchne pri manipulácii so svojím bicyklom uzamknutým o ten istý stojan. Zámok pípne párkrát a ďalej stráži bicykel. Ak však otrasy pokračujú, tak sa spustí siréna naplno na 15 sekúnd. Ak to útočníka odradí, tak zámok ďalej nehučí a prestane. Ak však niekto ďalej manipuluje so zámkom, tak sa spustí ďalší alarm. Takto to môže pokračovať dovtedy, kým to neprestane zlodeja baviť. Samozrejme, snažiť sa rozrezať zámok a pritom dostávať 100 dB do tváre, nemôže nikoho baviť viac ako tých 15 sekúnd. Ak ste v blízkosti bicykla, tak dostanete naviac aj upozornenie na telefóne. Pri otvorení zámku cez aplikáciu musíte vytiahnuť zámkovú sponu do 10 sekúnd, inak sa zámok opäť zatvorí.


Najvyššia bezpečnosť

Hardvérové zabezpečenie zámku je samozrejme tak, ako sme u tohto výrobcu zvyknutí na najvyššej úrovni a prekonať tento zámok sa bude dať len karbobrúskou. Nejaké kliešte nemajú proti tvrdenej oceli žiadnu šancu. Dĺžka zámku je 120 cm, a tak nie je problém zamknúť aj viac bicyklov naraz. Tu sa dá potom aj využiť možnosť viacerých používateľov a tak si napríklad z pivnice môže manželka zobrať bicykel bez toho, aby mala váš telefón.


Priložený držiak na bicykel sa upína pomocou oceľových sťahovacích pások, ktoré sú dostatočne dlhé a dajú sa použiť aj na široké rúrky na ebikoch. Držiak je vybavený aj možnosťou priskrutkovať ho na vstavané diery na ráme na fľašu.


A čo sa stane, keď sa vybije?

Tento zámok nemá žiadnu záložnú možnosť, ako ho otvoriť v prípade vybitia. Avšak treba hneď povedať, že batériu som nabíjal raz a zatiaľ v čase písania po asi dvoch mesiacoch používania aj na dovolenke je stále nabitá na viac ako 95 %. Zámok vás upozorní na potrebu nabitia ešte predtým, ako ho pôjdete zamknúť a keď bude batéria príliš slabá nato, aby otvorila zámok, tak ho jednoducho ani nezamkne. Naviac sa dá núdzovo napojiť nejaká prenosná powerbanka.


Pre koho je určený?

Abus Bordo SmartX je určený hlavne pre ľudí, čo hľadajú maximálnu možnú bezpečnosť s modernými technológiami a sú ochotní privrieť očko nad zvýšenou hmotnosťou. Toto nie je žiaden zámok na prenášanie, skôr je určený na použitie v pivnici alebo v garáži, či v práci a hlavne majiteľom drahších ebikov.. Ja s obľubou používam aj na uzamknutie bicykla na terase, kde ho nechávam niekedy cez noc. Taktiež je mojím číslo jedna, keď uzamykám bicykel v aute. Odporúčaná cena je na úrovni 250 €, čo však zodpovedá celkovému prevedeniu a kvalite. Viac informácií nájdete na stránke dovozcu.

Zámky od značky Abus nájdete aj na našom shope.

Otestuj niečo aj ty

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

S príchodom zimy sa veľa cyklistov rozhodne uskladniť svojich miláčikov na zimný spánok. Netreba však zabúdať na bezpečné uloženie, hlavne, ak ho budete skladovať napr. v pivnici, alebo všade tam, kde nebude na očiach.
Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Chcete brázdiť traily aj potme a zároveň na ceste neoslepovať vodičov? Hľadanie vhodného svetla sa práve skončilo.
Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Aj blikačky môžu byť z kvalitného materiálu a je dobre, že výrobcovia počítajú s ich použitím na denné svietenie.
keyboard_arrow_up