Tip na výlet: Lesné stúpania v okolí Trnavy vhodné na cesťák

Ak má cyklista chuť utiecť autám z dohľadu, ale nechce sa vzdať cestného bicykla, tu je pár tipov pre okolie Trnavy.

Tým, ktorí ešte nedoplnili výbavu o gravel, sa bude hodiť týchto pár tipov na to, ako „vypadnúť” z hlavných ciest bez toho, aby museli osedlať MTB-čko. Najlepším spôsobom je využiť lesné asfaltové cesty, často budované pre lesníkov kvôli ich potrebám, ťažbe dreva a pod. Tieto „lesňačky” bývajú rôznej kvality a v priebehu roka sa môže meniť aj ich stav, napr. podľa aktivity ťažobných mechanizmov alebo počasia. Ale tým, že ich tu uvádzam, máte aspoň tú záruku, že ich mám vyskúšané a ak máte trochu šťastia, tak budú zjazdné v čase, keď sa tam vyberiete vy.


Aby sme sa pochopili a neskôr tu niekto nereklamoval defekt, tak sú to cesty, kde je vyšší výskyt dier a hlavne nečistý povrch, ako je štrk a kamienky. Na druhej strane sú tam aj úseky, ktoré sú až prekvapujúco dobré a asi vďaka peniazom od EÚ ich v poslednom čase dosť zrekonštruovali. Takže skúšate na vlastné riziko, reklamácie neprijímam .


Veterlín

Z Trnavy sa budeme vydávať najčastejšie smerom ku Karpatom, na takéto lesné asfaltky sú bohatšie ako na opačnej strane Považský Inovec. Začneme cestou, ktorá patrí k tým najnovším, a preto je aj vo veľmi dobrom stave. Sedlo pod Veterlínom je stúpanie dlhé asi 3 km, ak počítame finálnu časť kopca za Jahodníkom, priemerný sklon asi 7 %. Nejaký kilák môžeme pripočítať, ak by sme to počítali už zo Smoleníc, kde začína zvlnená cesta smerom na spomínaný Jahodník.


Toto stúpanie je párkrát do roka aj súčasťou Trnavskej cyklistickej ligy (TCL), kde sa končí jedno z kôl. Ak by ste si chceli vrchársky deň obohatiť o extra „strmák”, na Jahodníku presne oproti hlavnému parkovisku je cesta na jaskyňu Driny so sklonom snáď do 20 %. Môžete si šupnúť cestou z Veterlína . Tu je segment hneď ako sa odbočí na smer Jahodník a až na Veterlín.


Zabité

Kúsok od Jahodníka je dobre známe stúpanie na Zabité. Má dokonca možnosť prístupu buď z obce Doľany alebo z Majdanu. Čistota cesty tu občas trpí pre ťažbu, ale keďže je súčasťou TCL, necháva ho aspoň raz ročne čistiť organizačný štáb pretekov. Zo smeru Doľany je stúpanie kratšie, asi 4 km, priemerný sklon 4 %. Je to obľúbenejšia strana pre miestnu komunitu dupačov, teraz, keď pozerám, je na Strave na segmente už vyše 4 000 zaznamenaných jázd.


Zo strany od Majdanu je teraz fajn, že v samotnej dedine položili nový asfalt. Ak počítame len koniec kopca, má tiež asi 4 km, sklon asi 4 %, ja mám odmerané, že od posledného šenku v Majdane je to hore 7,7 km. Bonus je prameň s pitnou vodou z tejto strany. Pozor v zjazde, zákruty vynášajú, v strede býva pás kamienkov, to vie pekne rozhodiť. Veterlín aj Zabité sa dajú pekne spojiť, ako som to išiel v tomto tréningu.

Takto to vyzerá na Zabitom počas TCL...


Zochova chata – cintorín

Stúpanie na „Zošku” pozná veľa cyklistov z okolia Trnavy, Modry, Pezinka, je to slušný kopec, opäť sa jazdí aj v rámci TCL. Po hotel a lyžiarsky svah je to normálna cesta, tak prečo ho tu uvádzam? Kto ste ešte nemali chuť, alebo po ťažkom stúpaní energiu a nepoznáte to, že kopec ešte pokračuje, tak vám ukážem, ako sa to dá natiahnuť. Ak budete pokračovať za hotelom rovno a po niekoľko sto metroch odbočíte doprava, vystúpate ešte vyššie až po historický cintorín. S navigovaním pomôže tento segment, KOM má Ľ. Malovec. Tam končí časovka do vrchu a aj stúpanie, kto má chuť, dá sa nejaký kilák pokračovať ešte ďalej, asfalt sa ešte kúsok vlní a končí až lesnou cestou bez asfaltu. Škoda, ak by ešte kúsok potiahli, dalo by sa dostať na cesťáku na druhú stranu Karpát na Záhorie.


Tri Bresty

Toto je asi najďalej, ako sa z TT smerom k BA dostaneme, potom už by to bolo aj pre trénovaných jedincov zbytočne ďaleko. Toto územie nemám až tak zmapované, názov stúpania som hľadal podľa Stravy. Bol som tu celkovo 2x, prvýkrát som skončil s defektom galusky, vďaka Tufo tmelu som sa aspoň mohol vrátiť . Riziko takýchto cestičiek. Až táto jazda bola úspešná a užil som si toto spojenie medzi Limbachom a Lozornom. Hlavne zjazd do Lozorna je perfektný a rád sa sem ešte vrátim. Údaje stúpania z Limbachu sú asi 8 km, 4 % priemerný sklon a KOM Malovec. Zase .


Cerov vrch

Pre nás z Trnavy obľúbené miesto za tzv. Prekážkou, križovatkou ciest medzi Naháčom a Trstínom. Cesta vedie smerom k súkromnému rekreačnému zariadeniu. Je tam asi 50 m po šotolinke, ale inak tu je opäť fajn asfalt aj pre cesťák. Začiatok mierny, koniec sa pekne postaví. Ak si dáte takýto tréning z Trnavy a späť, máte presne 50 km. Dĺžka asi 5 km, vďaka rovnejšiemu začiatku priemer okolo 3 %. Tu je segment.


Jalšovské chaty

Toto sem uvediem ako malý bonus, je to jediné stúpanie mimo Karpát a nachádza sa medzi Piešťanmi a Hlohovcom v obci Jalšové. Výborný je asfalt a aj keď má kopec len asi 1 km, má až 9 % priemer. Príjemné sú malé serpentínky a za odmenu je hore možnosť sa občerstviť, pokochať výhľadom na rovinu v okolí Trnavy, spraviť foto s vežami atómky v pozadí . Ako má Malovec monopol na KOMy v Trnave a okolí medzi mužmi, medzi ženami kraľuje Aďka Filová zo Serede. Aj na tomto segmente.


Ak by ste náhodou aj neboli v dojazde týchto „zašitých” stúpaní, tak sa môžete na miesto dopraviť autom a spraviť si výlet. Potom tieto lesné stúpania nakombinujete s klasickými. Napr. môžete si dať Smolenický zámok, Veterlín, Zabité, Červený Kameň, alebo Zoška, Pezinská Baba a Tri Bresty. Na opačnej strane máte super Havran, Svrbičák a kávička na Jalšovských chatách.


Verím, že som vás inšpiroval a že niektoré zo stúpaní aj vyskúšate. Držím palce, nech natrafíte na čistú asfaltku a nech sa vám defekty vyhýbajú . A ak máte vy nejaký tip v okolí Trnavy, sem s ním, ale nech to nie je cyklokros! .
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
El Teide – najdlhšie súvislé stúpanie v Európe

El Teide – najdlhšie súvislé stúpanie v Európe

Stúpanie na sopku v srdci Tenerife musí byť na „bucket" liste každého cyklistického nadšenca.
Tip na výlet: Intenzívne Tenerife na 4 dni a 10 000 výškových metrov

Tip na výlet: Intenzívne Tenerife na 4 dni a 10 000 výškových metrov

Na Slovensku sneh, na Tenerife krátke „bibsy". Čo všetko sa dá stihnúť na Tenerife na bicykli za 4 dni a ako si spraviť z cyklodovolenky vertikálne sústredenie?
keyboard_arrow_up