Rozhovor: Tento chalan aj veľa vie, nielen že vyzerá milo. Náš Adam Milo!

Adam je talentovaný v mnohých smeroch, takže okrem jeho krásnych fotiek a videí z práce pre MTBIKER spoznáte aj jeho ďalšie aktivity.

Dnešný rozhovor je z kategórie, že by mohol zabrať aj násobný počet strán, ak by sme sa nekrotili. S Adamom sa príjemne diskutuje, vďaka jeho mnohým aktivitám je stále o čom. Človek sa veľa dozvie, široký záber Adama prekvapí. Tento rozhovor, vďaka jeho záľube vo fotení, bude okrem zaujímavého čítania aj estetickým zážitkom.


Adam, na úvod sa stručne predstav, prosím. Kto si, odkiaľ si, čo máš rád?
Ahojte, volám sa Adam Milo, som zo Žiliny a mám 27 rokov. Od malička sa venujem cyklistike a to hlavne zjazdu, v ktorom som niekoľko rokov pretekal. No postupne s vekom som si zamiloval aj ďalšie sféry cyklistiky ako je enduro alebo cesta, občas vyvetrám ebike. Samozrejme, nesmiem zabudnúť ani na fotenie a turistiku a s tým spojené lyže alebo fitko, ktoré sú rovnako „požierač” môjho času .

Ak by si mal vybrať len 3 veci, čo ťa najlepšie vystihujú, čo by to bolo?
Hory, bicykel a foťák.


Poďme postupne prebrať tie veci, čo si v úvode uviedol, že máš rád. Asi začneme tým bikovaním, keďže tento rozhovor robíme prevažne pre bikerov. Aký máš bike, aké výjazdy máš najradšej?
Momentálne mám endurko na 160 mm zdvihoch v karbóne a 29” kolesách so slušnou hmotnosťou, potom mám ešte cesťák a snáď čoskoro pribudne nové HT na pumptrack. Najradšej mám dlhé výjazdy s partiou kamarátov, po miestnych trailoch v okolí Žiliny, kde sa z kopca naozaj hecujeme a snažíme sa trhať segmenty na Strave .

Máš nejaký nesplnený bikový sen? Bike, destinácia, nejaký trik?
Snov mám neskutočne veľa a postupne si ich plním, ale taká vysnívaná destinácia je Nový Zéland alebo Madeira. Trik, ktorý aspoň raz do molitanu chcem urobiť, je back-flip, ten pocit musím zažiť!


Spomínal si, že sa nebrániš rôznym disciplínam cyklistiky. Čo sa ti páči na ceste alebo ebikoch?
Vekom som začal byť otvorenejší novým veciam a na cestnej cyklistike sa mi páči iný druh pohybu, možnosť prejdenia väčších vzdialeností. Gravel je rovnako perfektný na dlhé výjazdy, plus ako benefit je, že si jazdec môže vybrať aj horšie cesty. Na ebiku mi učarovalo mnoho vecí, jednou z nich je určite ušetrený čas pri výšľape a pritom si viem aj solídne dať do tela. Jednoducho treba dať všetkému šancu a nepozerať na to cez predsudky.

Ty si univerzálny športovec, na prvý pohľad vidieť, že si tykáš s fitkom. Čo ťa na tom baví, má to pre tvoje bikovanie nejaké pozitíva? Nie je tých svalov už moc?
Baví ma pohyb ako taký. Fitko je super na silu a v endure ju treba mať aj na vrchnej časti tela. Vlastne k posilke ma dotiahlo to, že som mával časté zranenia a odkedy som začal cvičiť, mal som ich minimum. Svalov nikdy nie je dosť . Ale nie, na cyklistu ich mám možno viac, ako treba, no je to spôsobené aj troška genetikou, už to tak nehrotím vo fitku, ako kedysi a drží sa to stále.


Veľa času tráviš v prírode, tvoje fotografie sú krásne, často kvôli nim skoro vstávaš, alebo dokonca prespávaš pod holým nebom. S týmto si ako začal?
Od detstva ma k tomu viedli rodičia, otec liezol, brat tiež a naše dovolenky nebývali k moru ale do Tatier. Moja vášeň k horám ale prišla po pár naozaj krásnych momentoch, ktoré som mal možnosť zažiť a vidieť a potom je to už ako droga. V prírode sa človek cíti bezstarostne, bez klamstiev a iných negatív dnešnej doby, lebo príroda je to najčistejšie, čo môže človek na svete vidieť. V horách sotva stretnete naštvaného človeka, alebo so zlým úmyslom .

Je nejaký typ fotografie, na ktorý sa zameriavaš? Máš v tomto nejaký vzor?
Moje portfólio fotografií je prevažne krajina, hory a občas šport (cyklistika). Na Instagrame sledujem mnoho svetovo známych fotografov, ktorí sú mojou inšpiráciou, ale najradšej si robím fotky podľa seba a snažím sa byť niečim iný.


V zime toto všetko ešte kombinuješ aj so skialpom. V okolí Žiliny máš super, že za chvíľu si v teréne. Zažil si aj nejaký adrenalín? Nie je to úplne bezpečný šport.
Áno, v zime som miesto bikovania prevažne na lyžiach. Musím sa priznať, že hory mám radšej v zime, už len z pohľadu fotografa sa dejú zaujímavejšie momenty ako v lete. Adrenalín je to vždy, preto ma to baví.


Ešte sa vrátime k tým fotografiám, máš krásny Instagram, slušný počet sledovateľov. Ako sa dá nazbierať také veľké číslo?
Zrejme treba niečím zaujať, možno byť troška aj originálny a v neposlednom rade „byť v správnu chvíľu na správnom mieste”.

Bol nejaký zlomový moment, ktorý to zásadne naštartoval?
Asi keď som začal chodiť na hory bivakovať, a tak som mal možnosť odfotiť pohľady, ktoré sa ľuďom bežne nenaskytnú.


Nejaká destinácia, kam by si sa rád vydal s cieľom fotenia?
Faerské ostrovy.

Na tvojich fotkách sa občas mihne aj tvoj pes. Prečo táto rasa, ako sa volá?
Je to japonská rasa Akita Inu, mali sme už jedného a sú to skvelí parťáci aj na hory, tak možno aj preto. Volá sa Ela a je to riadny špekulant.


S fotením súvisí aj tvoja práca pre MTBIKER. Čo máš u nás na starosti?
Momentálne zabezpečujem mediálnu časť, čiže tvorba foto, videa a edit + spolupráca na Instagram účtoch.


Ako dlho už pre MTBIKER pracuješ, čo si robil pred tým?
Už to bude vyše roka a predtým som si prešiel naozaj všetkým. Údržbár, servisák, dokonca aj vo fabrike KIA pri páse. Proste, človek by si mal prejsť aj takým, aby si potom vážil takú skvelú prácu, akou je tá pre MTBIKER.

Je za ten čas nejaké fotenie, natáčanie, ktoré vyčnieva nad ostatnými?
Zrejme, keď sme boli točiť s Imrom a Švacom promo video, kde sme len jazdili a robili, čo nás baví.


Je takéto fotenie a natáčanie bikov niečím špecifické?
Určite áno, treba si dávať pozor na isté veci. Správne otočenie kľuky, správny prevod a…, aby bolo všetko kompozične v poriadku a treba dbať na detaily.


Natáčaš s rôznymi našimi redaktormi. Nemusíš menovať, ale vieš ich nejako rozdeliť podľa toho, čo ich charakterizuje? Ukecaný, breptá, stále sa smeje…
S každým je vždy sranda, jeden je chodiaca encyklopédia v cyklistike, ďalší by mal ísť robiť do telky, čo mu to tak ide . Nie je to vôbec jednoduché stáť pred kamerou a majú môj veľký rešpekt.


Od teba pýtať zábavnú historku z natáčania znamená vlastne presne to, čo to znamená . Daj nejakú.
Zábavných momentov je mnoho, hlavne nejaké brepty, ale to si nedokážem udržať v hlave, je ich veľa.

Aké zmeny nás čakajú vo videách tento rok na našich 3 kanáloch, MTBIKER, MTBIKER shop a MTBIKER elektrobicykle?
Tak určite sa budeme snažiť stále o kvalitnejší obsah, kvalitnejšie videá, nejaké nové grafické prvky. No nesmieme hneď vybaliť všetky naše dobré karty naraz!


Väčšina fotiek na našom Instagrame MTBIKER shop má tvoj rukopis. Fotiť produkty je zas úplne iný druh práce fotografa. Čo je tam iné, obtiažne?
Najťažšie je odfotiť na oko nudnú alebo banálnu vec tak, aby zaujala, čiže dodať tomu dynamiku. Človek sa ale vytrénuje vo všetkom.

Aké priania máš v roku 2020, aby si na jeho konci bol spokojný a povedal si, že zase super rok?
Aby sa cyklisti nerozdeľovali na takých a takých, ale držali spolu, lebo ich spája rovnaká vášeň. To platí vlastne vo všetkom. V MTBIKER máme radi pochvalu, prijmeme aj kritiku, robíme to pre ľudí, nie preto, že musíme, a to nás najviac baví.


Adamovi ďakujeme za rozhovor. To, čo sme na úvod sľúbili (tie estetické zážitky), sme splnili a kto by mal chuť na prídavok, stačí sledovať jeho tvorbu na našich kanáloch na Youtube, Instagrame a v magazíne alebo na Adamových súkromných účtoch.

Ak sa vám tento rozhovor páčil a chcete lepšie spoznať ďalších zaujímavých ľudí stojacich za MTBIKERom, tak v našom magazíne nájdete aj rozhovor s Paťom, ktorý vás previedol “kuchyňou” marketingu, s našim lietajúcim mechanikom Jakubom, s výtvarne nadanou Ľubkou z expedície alebo Lenkou, najtolerantnejšou ženou cyklistu.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Rozhovor :  Jozef Dodo Ondič - o tovar na shope je postarané majstrovsky

Rozhovor : Jozef Dodo Ondič - o tovar na shope je postarané majstrovsky

Rýchlosť a čas sú veľmi dôležité na jeho pozícii v MTBIKERi. A práve tieto dva aspekty mu v osobnom živote priniesli ovocie v podobe titulu majstra SR v downhille.
Rozhovor: Matej Spodniak - Maroko, Kolumbia,  MTBIKER, bikefitting

Rozhovor: Matej Spodniak - Maroko, Kolumbia, MTBIKER, bikefitting

Vďaka takýmto rozhovorom lepšie spoznáte ľudí z MTBIKER tímu, zaujímavé je sledovať, aké rôzne cesty ich priviedli k aktuálnemu zamestnaniu.
keyboard_arrow_up