Tip na výlet: Zákutiami Kysuckej vrchoviny

V spojení s regiónom Kysuce si veľa ľudí spomenie na masívny výrub, ktorý sa ľuďom spája aj s inými miestami na Slovensku. Nájdu sa tu však pekné cyklotrasy, ktoré stoja za zmienku a preskúmanie.

Región Kysuce je viacerým známy skôr svojou lesnou úvraťovou železničkou v Kysuckom múzeu vo Vychylovke. No prírodných krás, nezvyčajností a kysuckých kopaníc je po celej vrchovine neúrekom. Dnes by som vám chcel ukázať kúsok tohto malebného kraja na nenáročnej trase, ktorú môžete absolvovať s celou rodinou.

Parametre trasy

  • Dĺžka: cca 31 km
  • Prevýšenie: 700 m
  • Náročnosť: stredná
  • Povrch: asfalt, lúčne a lesné cesty
  • Vhodné pre: horské alebo gravel bicykle


Štart nášho výletu

Ako odrazový bod pre štart nášho výletu máme okresné mesto Čadca. Použiť môžete dopravu vlakom, autobusom na hlavnú stanicu alebo autom, ktoré zaparkujete neďaleko hlavnej stanice pri nákupnom centre na priestrannom neplatenom parkovisku. Nachystaní a pripravení vyrážame smerom na obec Svrčinovec po hlavnej ceste.

Je to nutný presun, celkovo asi jeden kilometer, kým neprejdeme mostom ponad železničnú trať a tu po pár metroch odbočíme vpravo a nasledujeme červenú cyklotrasu číslo 005. Jej názov je Kysucká cyklomagistrála a svojou dĺžkou 133 kilometrov patrí k najdlhším cykloturistickým trasám na Slovensku. Pokračujeme jemným stúpaním do časti Čadečka, kam sa dostaneme na križovatku cyklotrás. V tomto bode sa odpojíme z červenej a ďalej pokračujeme po zelenej cyklotrase.


Cieľom dnešného výletu je vrch s názvom Tri kopce, na ktorý sa dostaneme po zelenej „štreke“. Najprv ale musíme zdolať prvé dlhšie stúpanie s dĺžkou 3 kilometre do časti obce Svrčinovec - Závršie, ktoré sa nám na konci pekne zdvihne.

Cestou sa môžete zastaviť a obzrieť si kaplnku. Na konci stúpania sa dostaneme na panelovú cestu, odkiaľ sa nám naskytne príjemný pohľad do doliny pod nami. Tu sa nám pripája aj alternatívna cyklotrasa z Čadce so žltým značením.


My šliapeme ďalej po panelovej ceste, tá sa časom zmení na asfaltovú a čakať nás budú kratšie zjazdy a stúpania. Po celú dobu ideme po zelenej cyklistickej značke a môžeme sledovať rôzne obydlia v malých osadách popri ceste. Dostávame sa k rázcestiu Čierne Zágrunie: odtiaľto pôjdeme vpravo smerom do lesa, kde nás čaká príjemné stúpanie po štrkovej ceste.


Výhodou tohto stúpania je stály tieň stromov, takže kto má náladu, môže si ho vyšliapať pekne v tempe. Na konci pokračujeme vľavo po lúke, v mojom prípade bolo sucho a cesta dobre udupaná a hladká.


Po asi štvrťhodine sa dostávame po lúčnej ceste k bodu nášho dnešného výletu - Tri kopce. Nachádza sa tu príjemné posedenie pri kaplnke. Neďaleko sa nachádza aj vyhliadka s krásnym výhľadom na okolitú krajinu.

Vidíme české Beskydy, ako aj vrcholy na slovensko-poľskom pohraničí. Za chrbtom máme najvyšší vrch Kysuckých Beskýd Veľká Rača. Tu nám naša zelená cyklotrasa končí a vyrážame po modrej, ktorá vedie z obce Skalité. Po modrej ideme smerom na vyhliadku Liesková a ďalej až do obce Oščadnica.


A ideme ďalej

Rovno a po približne 200 metroch mierne doľava. Dostaneme sa ku krátkemu stúpaniu, ktoré je technicky náročnejšie po uvoľnených kameňoch. Niektorí si ho dajú ako previerku svojich technických znalostí jazdy v náročnom teréne a niekto si ho vyjde po svojich vedľa bicykla.


Dostaneme sa na rozsiahlejšiu lúku so stožiarom na vrchole, kde máme tiež peknú panorámu na hrebeň Malej Fatry.


Tu chcem upozorniť na chýbajúce značenie, síce podľa mapy vedie cesta vpravo popri tomto areáli štátneho strediska, no nachádza sa tam obydlie a pri mojej návšteve tam stála ohrada pre zvieratá. Ochotný pán mi ale poradil a ja som našiel tú správnu cestu.


Od stožiara teda cestou vľavo približne 300 metrov na vstupnú cestu do areálu zariadenia, kde po chvíľke zídeme vpravo na lesnú cestu. Potom sa ocitneme pri obydlí, kde znova vidíme aj značenie modrej trasy.


Nasledujeme značenie a prichádza tá príjemnejšia časť tohto výletu, zjazd. Cestou nadol sa môžeme kochať prírodou Kysuckej vrchoviny, malými osadami a kaplnkami, ktoré slúžili pocestným pre odpočinok a modlitbu. Keď sa nám na chvíľu les otvorí, po pravej strane uvidíme dolinu a nad ňou hrebeň, ktorým sme prechádzali pred tým.


Cestou stretnete aj stádo ovečiek, nemusíte sa ale obávať, ochotne sa vám uhýbajú a cesta ostáva prázdna. Dostávame sa na dôležitý bod trasy. Naša modrá cyklotrasa pokračuje vľavo zjazdom po asfaltovej ceste do obce Oščadnica.

Týmto smerom sa napojíte na červenú trasu, ktorou sa dostanete až do centra obce, kde nájdete občerstvenie a ubytovanie. Cestou sa môžete pristaviť pri Kalvárii a nájdete tu aj hojdačky a ihriská pre deti.


Vyberiete si alternatívnu trasu?

Tu sa dostávame k dvom možnostiam nášho výletu. Prvá, jednoduchšia, je použiť zjazd do obce Oščadnica, kadiaľ sa po červenej cyklotrase dostaneme na koniec tejto obce a po vedľajšej ceste prejdeme až do mesta Čadca. Nevýhodou je nutný presun pomedzi autá. Druhá možnosť je podľa oficiálnej stránky cyklotrás v obci Oščadnica pokračovať po modrej trase, ale je tu aj iná trasa, ktorá vedie po hrebeni na vrch Javorské.

Začiatok trasy je trochu náročnejší s prudším stúpaním. Po zvládnutí tohto posledného stúpania za odmenu dostaneme krásne výhľady. Po pravej strane sa dá sledovať našu trasu po druhom hrebeni. Prichádzame na posledný vrch Javorské. Odkaz na cyklotrasy nájdete aj na tomto odkaze.


Odtiaľto je výborný rozhľad každým smerom, pozorujeme vrch Veľká Rača, pod ňou mesto Krásno nad Kysucou a v pozadí vidíme celý hrebeň Malej Fatry. Za dobrej viditeľnosti je vidieť aj Martinské hole. Na druhej strane vidíme české Beskydy s dominantným vrchom Lysá hora. My pokračujeme ďalej, kde nás už viac-menej čaká iba dlhší zjazd.


Touto cestou prejdeme až na rázcestie pod vrch s názvom Horelická Kykula, čo je posledným bodom nášho výletu. Týmto miestom prechádza aj cyklotrasa z obce Oščadnica do miestnej časti zvanej Drahošanka.


Na konci sa dostaneme na ďalšie rázcestie, odbočíme vpravo. Tadiaľto sa presunieme staršou asfaltovou cestou do časti Bukov, ktorá je známa svojim Bukovským prameňom. Tu sa dá občerstviť a potom už smerom do mesta Čadca.


Tu treba byť pozornejší, keďže tu práve prebieha výstavba diaľničného úseku D3. Pokračujeme vpravo cez podjazd železnice a ocitáme sa pri parkovisku nákupného centra. Tí, čo použili vlakovú dopravu, prejdú kúsok popri obchodnom centre a objavia sa pri hlavnej železničnej a autobusovej stanici.

A je tu koniec

Cestou sú možnosti občerstvenia, no ja som mal so sebou vlastné zásoby, ktoré mi bohato stačili. Vyššie som spomínal aj obec Oščadnica, ktorú viacerí poznajú zo zimných lyžovačiek. Nájdete tu veľa ubytovacích zariadení, ak chcete stráviť v tomto regióne napríklad víkend. Alternatívou je aj cyklovýlet na vrch stanice Dedovka, o ktorom si povieme niečo nabudúce. Prikladám vám aj linky zo záznamu trás v aplikácii STRAVA. Prešiel som si obidve trasy a preto pripájam 2 odkazy. Prvý výlet je dostupný na tomto odkaze. Druhý výjazd je dostupný na tomto odkaze.

Dúfam, že sa vám tento tip na výlet páčil a prídete navštíviť aj tento kúsok peknej slovenskej prírody.
report_problem Našiel si v texte chybu?
filipskalican 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Málo času na bike alebo moje krátke tatranské jazdy

Málo času na bike alebo moje krátke tatranské jazdy

Čo je krátky výjazd? Pre každého môže byť tento časový interval iný. Hodinka, dve. Kto je zvyknutý na dlhé jazdy, môže mu byť málo aj 4 hodiny v sedle. V mojom prípade je to všetko pod 3 hodiny.
Tip na výlet: Hornonitrianska graveliáda - za východom slnka

Tip na výlet: Hornonitrianska graveliáda - za východom slnka

Roviny, brdky, cez obce, cez polia, cestou aj necestou. Ideálna „všehochuť“ terénu, rýchlostí a tiež rôznych zážitkov. Pritom sa dá absolvovať v tempe aj v pohode.
Gravelom okolo Považského Inovca

Gravelom okolo Považského Inovca

Keď som objavil cyklotrasu okolo Inovca, rozmýšľal som nad voľbou bicykla. MTB či gravel? Nakoniec to padlo na gravel a dúfal som, že to neoľutujem. Ako to dopadlo?
keyboard_arrow_up