Horské modely Canyon 2020 - pre každého niečo

Vybaviť sa cenovo dostupným modelom s kvalitným osadením je základným krokom k spokojnosti horského cyklistu. V ponuke Canyon nájdete modely od základných univerzálov až po pretekárske špeciály.

Canyon sa jednoznačne radí k popredným svetovým výrobcom (nielen) horských bicyklov. To znamená, že v rámci širokej škály modelov nie je núdza o 26“, 27,5“ alebo 29“ prevedenia. Na výber sú modely s predným alebo zadným odpružením, s karbónovým alebo hliníkovým rámom. Navyše, každoročné technologické inovácie a trendy sa odrážajú aj na samotných bicykloch. Dôležitým plusom je aj množstvo dámskych špecifikácií s osobitným rámovým prevedením.


Cross-country - berte terén ako výzvu

Pre túto úvodnú kategóriu sú charakteristické 3 modely - Grandy Canyon, Exceed a Lux. Zatiaľ čo prvý je skutočne univerzálnym horským bicyklom so športovou geometriou, ostatné dva nachádzajú svoje uplatnenie v rukách tých jazdcov, ktorým ide o výkon - nízku hmotnosť a efektivitu. Navyše v pánskom aj dámskom prevedení.

Grand Canyon

Základom všetkých variantov je hliníkový rám. V prípade verzií AL so 100 mm zdvihom, zatiaľ čo AL SL disponuje až 120 mm. Rovnako sa mení aj hlavový uhol, ktorý pri modeli AL 4.0 má síce 70 stupňov, ale vyššie vyhotovenia siahajú až na hodnotu 68 stupňov. Rovnako je to s výbavou. Od dvojprevodníku s 10-rýchlostnou kazetou až k prevažujúcemu jednoprevodníku s 12 rýchlosťami. Navyše, tešiť sa môžete aj na teleskopickú sedlovku.


Canyon prispôsobuje svoje bicykle potrebám užívateľov, a preto sú veľkosti XS a S osadené 27,5“ kolesami, zatiaľ čo ostatné veľkosti majú 29“ kolesá. Z celkovo deviatich špecifikácií sú štyri prispôsobené výhradne ženským potrebám. Cena tejto série začína od 799 €.

Exceed

Ak hovoríme o bicykloch určených na okruhy XCO, jednoznačne k nim patrí Exceed. Dôvodom je len predné odpruženie so 100 mm zdvihom a tentoraz výlučne s 29“ kolesami - aj v prípade dámskych verzií WMN. Celkovo 10 variantov má taktiež spoločného menovateľa v karbónovom ráme a 12-rýchlostnej jednoprevodníkovej sade - tak od Sram, ako aj Shimano.


Okrem rozdelenia na dámske a pánske vyhotovenia, delenie sa týka aj samotného karbónu. Verzie CF, ktorých je 7, sú cenovo dostupnejšie so zachovaním vysokej kvality. Ostatné 3 nesú označenie CF SLX. Pri vyšších špecifikáciách vás prekvapia karbónové kolesá, sedlovka či kľuky, doplnené aj elektronickou sadou Sram XX1 AXS. Cena začína od 1 699 €. Zakúpiť si môžete aj samostatný rám CF SLX v cene 1 799 €.

Lux

Nástrojom Mathieu van der Poela na tratiach Svetového pohára XCO je práve tento model. Dôvod je jednoduchý - tuhosť, nízka hmotnosť a komfort. Tak ako model Exceed, aj Lux disponuje dvojicou karbónových rámov - CF a CF SLX. Druhý menovaný sa pýši hmotnosťou pod 2 kg (s tlmičom). Zaujímavosťou je kombinácia 110 mm predného a 100 mm zadného zdvihu (okrem verzií 9.0), dodávajúceho pocit istoty aj v strmších úsekoch.


Už úvodný z osemčlennej ponuky - CF SL 6.0 je vybavený Sram NX Eagle, RockShox Sid a DT Swiss X1900. Okrem tohto jedného sú ostatné osadené aj účelnou teleskopickou sedlovkou. Samozrejmosťou je aj dámske vyhotovenie. Cena začína od 2 899 €. Zakúpiť si je možné aj samostatný rám Lux CF SLX v cene 2 999 €.

Dirt - vyzvite gravitáciu

Často zabúdanou kategóriou je dirt. Ako jediné miesto, kde sa ešte uplatňujú 26“ kolesá. Ponúka sa so špecifickou geometriou rámu a nízkym zdvihom. To všetko len preto, aby sa zabezpečila možnosť nájsť limity koordinácie jazdca a bicykla. Canyon ponúka dvojicu modelov - Stitched 360 a Stitched 720.


V zásade ide o hliníkové rámy, ktoré sa však odlišujú odpružením - Stitched 360 je hardtail, Stitched 720 zasa celoodpružený model. Základnými znakmi oboch je predovšetkým jednoduchá konštrukcia - tuhosť stredu a odolnosť rámu. S jedným prevodom v kombinácii s kotúčovými brzdami a plášťami s členitým vzorom sú určené na pumptrack alebo slope-style. Cena v prípade Stitched 360 začína na 849 €, Stitched 720 je v ponuke za 1 799 €.

Fatbike - keď ide o pôžitok z jazdenia

Snáď najmenej rozšírenou sférou horskej cyklistiky je práve Fatbike. V skratke sa od ostatných odlišuje predovšetkým širokými plášťami, ktoré sa pohybujú okolo 4“, k čomu je prispôsobený aj rám a vidlica. Model Dude ponúka výhradne karbónové prevedenie - v dvoch verziách so 100 mm odpruženou vidlicou a jedným exemplárom s pevnou, karbónovou vidlicou. Cena začína od 1 999 €.


Trail - vyrazte na dobrodružstvá

Ak preferujete pohodové jazdenie - máte radi komfort a istotu vo výjazdoch a zjazdoch, navyše s pomerom hmotnosti a výkonu, ktorý vám umožní vydávať sa aj na viacdňové výlety, za pokus určite stojí kategória Trail. V nej nájdete celoodpružené bicykle s minimálne 130 mm zdvihu a športovou geometriou.

Neuron

Práve Neuron je vstupným modelom kategórie trail. Inými slovami, ponúka jazdcovi 130 mm zdvihu na oboch koncoch, 67-stupňový hlavový uhol pre technické traily, 2 rozmery kolies - 27,5“ a 29“ - v závislosti od veľkosti bicykla a v neposlednom rade aj možnosť zvoliť si medzi hliníkovým alebo karbónovým rámom.


Okrem dámskej verzie WMN AL 6.0 sú ostatné varianty vybavené jednoprevodníkom s 12-rýchlostnou kazetou. Dôležitým komponentom, ktorý nájdete pri každej špecifikácii, je teleskopická sedlovka. Samozrejmosťou sú aj vidlice s 34 mm vnútornými nohami. Cena začína od 1 899 €.

Spectral

Na náročnejšie jazdenie, pri ktorom budú vaše plášte vyhľadávať predovšetkým singletracky a nezaobíde sa ani bez testovania odolnosti seba samého, ale aj bicykla, je vhodný Spectral. Opäť navýšený zdvih na 160/140 mm (v prípade dámskych verzií WMN 150/140 mm) a položenejší hlavový uhol na hodnote 66 stupňov predznamenáva charakter obratného bicykla. Dôležitá informácia sa týka aj rozmeru kolies, keďže jediným je 27,5“.


Keďže ide už o model na pomedzí trailu a endura, Canyon vytvoril pestrú škálu verzií - s karbónovým alebo hliníkovým rámom, pre mužov alebo dámy, alebo aj v špecifikácii CFR, ktorá je určená pre pretekárske nasadenie. Minimálne 2,4“ široké plášte, 36 mm vnútorné nohy vidlice, teleskopická sedlovka a jednoprevodník sú tým, čo Spectral definuje. Cena začína od 1 899 €. Možnosťou je aj zakúpiť si rámovú sadu Spectral CFR za cenu 2 499 €.

Strive

S hodnotami zdvihu 160/150 (v prípade CFR až 170/150), 66-stupňovým hlavovým uhlom a robustnou konštrukciou je otázka o odlišnosti od Spectral na mieste. Dôvodom pre osobitný modelový rad je použitie výhradne 29“ kolies a odlišného uchytenia tlmiča pre špecifický prejav tak v stúpaní, ako aj v zjazde.


Aj v tomto prípade má zákazník na výber zo 6 vyhotovení. Spoločným znakom je výlučne karbónový rám s označením CF alebo CFR, ktorý prináleží dvojici výkonnostných verzií. O pohon sa stará sada v podobe 1x12, zatiaľ čo istotu v zjazdoch poskytuje teleskopická sedlovka. Cena začína od 2 499 €. Samostatný rámový set Strive CFR má cenovku 2 999 €.

Zjazd a Freeride - pustite konečne tie brzdy

Nie každý je schopný si plnými dúškami vychutnať pôžitok rýchlej jazdy v nanajvýš technickom, ba priam nebezpečnom teréne, kedy sa musí jazdec spoľahnúť nielen na seba, ale predovšetkým na svoj stroj. Tuhosť, odolnosť a efektívnosť sú v tomto prípade kľúčové vlastnosti.

Torque

Niekdajšia legendami opradená kategória freeride, ktorá zažívala svoju slávu na prelome storočia, má aj v dnešných dňoch silnú základňu. V modeli Torque sa ukrývajú všetky charakteristické prvky - 180 mm zdvih, široké riadidlá a výkonné brzdy, vodítko reťaze či výlučne agilné a tuhé kolesá s rozmerom 27,5“.


Keďže jazdci majú častokrát odlišné preferencie, sú pre nich dostupné 2 špecifikácie s hliníkovým a štyri s karbónovým rámom. Samozrejmosťou sú plášte Maxxis Minion DHF a DHR II, sada s 12-rýchlostnou kazetou, umožňujúca dostať sa k trailom v pohodlí. Cena začína od 2 299 €. Rámová sada je dostupná v karbónovom vyhotovení za 2 499 €.

Sender

Účasť a výhra na Svetovom pohári v zjazde je jednoznačne vizitkou špičkového jazdca a bicykla. Nezameniteľná geometria, 200 mm vidlica a tlmič, 27,5“ kolesá a možnosť vybrať si medzi karbónovým alebo hliníkovým rámom.


Hliníkový variant je len jeden - Sender 6. Ďalších päť, zahŕňajúcich aj verzie používané tímom Canyon Factory Racing, je postavených na uhlíkových vláknach. Okrem alternatívnych sád Shimano Saint alebo Sram s prívlastkom DH, nájdeme odlišnosti aj v odpružení - RockShox Boxxer alebo Fox 40. Cena začína od 2 799 €. Karbónová rámová sada vás vyjde na 2 999 €.

Pre viac informácií sa obráťte na dodávateľa na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Horské elektro modely Rock Machine v roku 2020 PR článok

Horské elektro modely Rock Machine v roku 2020

Jednou z početnejších ponúk elektrobicyklov je katalóg Rock Machine. Ten ukrýva niekoľko desiatok modelov od uvoľnenejšieho jazdenia až k pravému enduru. A samozrejme nechýbajú ani dámske kúsky.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
V znamení pokroku - MTB modely Giant pre rok 2020 PR článok

V znamení pokroku - MTB modely Giant pre rok 2020

„Obor“ v cyklistickom svete nesklamal svojou ponukou horských modelov ani do sezóny 2020. Široká škála od XC, cez trail, enduro až k DH dáva mnoho možností pre voľbu presne podľa vášho gusta.
keyboard_arrow_up