Marin 2021 cestná a gravel kolekcia - vystúpte z komfortnej zóny

Radi sa potulujete po krajine bez nejakých vopred stanovených cieľov a užívate si to pokojné plynutie času? Gravel a cestná kolekcia od Marin je v roku 2021 zameraná práve na tento slastný pocit - voľnosť a slobodu.

Marin sa ako kalifornský výrobca pýši širokou škálou horských modelov, doplnených práve aj o, dalo by sa povedať, „univerzály“, ktoré nepohrdnú cestou, ale ani necestou. Ich účel podporuje aj skutočnosť, že na ne dokážete osadiť dodatočné nákladné vaky, držiaky či blatníky a bezproblémovo budete blúdiť krajinou aj celé dni či týždne.

Headlands - gravel na vyššej úrovni

Postavený na karbónovom základe s komfortnou geometriou - krátkou zadnou stavbou a výrazným slopingom, je Headlands synonymom pre stroj na viacdňové dobrodružstvá. Samozrejmosťou je množstvo miest pre uchytenie vakov, blatníkov alebo držiakov. Istotu a komfort dodávajú plášte v šírke až 50 mm. Dodávaný je v dvoch prevedeniach, navyše s možnosťou zakúpenia osobitného rámového setu. Na ráfikové brzdy zabudnite - v tejto sérii sú ponúkané len kotúčové hydraulické brzdy.


Pôsobivým prvkom je využitie teleskopickej sedlovky v drahšej verzii Headlands 2, ktorá je osadená na Shimano GRX GX800. Dostupnejší model Headlands 1 má síce klasickú sedlovku, ale taktiež s jednoprevodníkovou sadou Shimano GRX RX600. Cena začína na 2 500 €. Samotná rámová sada zase na 1 800 €.

Four Corners - oceľová klasika

Nie každý bicykel musí atakovať technologické limity a byť zostrojený na pretekárske účely. Napríklad taký Four Corners tieto ambície ani zďaleka neplní - prečo by mal? Jeho záujmom je pohodlie, vzpriamený posed vyladený na viacdňové cyklopotulky a dostatok prvkov pre univerzálne využitie, kdekoľvek sa budete nachádzať. Rám aj vidlica sú vyrobené z CrMo ocele v 4 veľkostiach a dvoch variantoch kolies - 650b a 700c.


Jednoduchosť dopĺňa trojprevodníková sada Shimano Sora s 9-rýchlostnou kazetou, čím získavate jemne odstupňovaný pohon. Na vidlicu a rám možno s prehľadom namontovať držiaky, blatníky a nosiče. Efektívne mechanické kotúčové brzdy dopĺňajú rýchle 42 mm plášte vhodné na asfalt či menej spevnené povrchy. Cena je 1 100 €.

Nicasio - na pomedzí tradície a inovácií

Ďalšou z oceľových verzií, tentoraz však so športovejšie ladenou geometriou a uspôsobením konštrukcie bicykla, je Nicasio. CrMo označenie materiálu úzko súvisí aj so zmýšľaním gravel jazdcov - možnosť slobodne sa potulovať, bez ohľadu na vysoké ceny komponentov. Opäť dvojprevodníková sada (okrem Nicasio+), možnosť využiť až 40 mm plášte a kotúčové brzdy, to je všetko, čo potrebujete.


Tri vyhotovenia sú opäť odlíšené hodnotou výbavy. Zatiaľ čo Nicasio 1 využíva lankové kotúčové brzdy, Nicasio 2 už stavia na hydraulické s karbónovou vidlicou a sadu Shimano Tiagra 2x10. Doplnkom je Nicasio+, ktorý v rozmere 650b dokáže používať aj 47 mm pneumatiky. Zároveň je osadený 9-rýchlostnou sadou s kazetou SunRace, ktorá sa prezentuje veľkým rozsahom 11-46. Cena začína od 800 €.

Lombard - nebojte sa poriadne si prišliapnuť

Napriek tomu, že ide o CX/gravel model, je Lombard schopným drvičom kilometrov aj na cestách. Kombinácia hliníkového rámu s karbónovou vidlicou (Lombard 2) znižuje hmotnosť celku, zatiaľ čo kolesá v rozmere 700c sa rýchlo odvaľujú aj pri použití až 45 mm plášťov. Nemusíte sa však obávať - aj v tomto prípade budete naň môcť umiestniť blatníky či zadné nosiče. K estetickému dojmu prispieva aj vnútorné vedenie laniek.


Dve špecifikácie spája spoločný prvok, a to využitie 2-prevodníkovej sady. Lacnejšia verzia so Shimano Sora je s 18 prevodmi, zatiaľ čo v druhom prípade ide až o 20 prevodov od Shimano Tiagra. Odlišnosťou je aj použitie kotúčových bŕzd: v prvom prípade mechanických, v druhom hydraulických. Cena sa tak pohybuje od 900 do 1 500 €.

Gestalt - rýchlosť je prvoradá

Na pomedzí klasického cestného a gravel bicykla je situovaný model Gestalt. Na prvý pohľad by ho viacerí zaradili práve k cestným bicyklom, ale plášte od WTB so šírkou 32 mm vás vyvedú z omylu. Hliníkový rám a vidlica kombinujú viaceré prvky gravel - priestor pre držiaky, max. šírka plášťov na hodnote 35 mm, kotúčové mechanické brzdy so širokým, 16 až 20-rýchlostným rozsahom prevodov.


Na výber je z troch verzií, výlučne na kotúčových brzdách a s 2-prevodníkovou sadou. Líšia sa predovšetkým úrovňou výbavy: od Gestalt so Shimano Claris až po Shimano Tiagra. Cena sa tak pohybuje od 900 do 1 400 €.

Viac informácií o týchto, ale aj ďalších modeloch získate na stránkach predajcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobrežná časť Kalifornie, plná štrkových ciest, výhľadov na oceán aj na známy most Golden Gate. Tento karbónový gravel je poctou tomuto miestu.
Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
Unboxing: Marin Nicasio 2 – dobrodružstvo na cestách necestách

Unboxing: Marin Nicasio 2 – dobrodružstvo na cestách necestách

Hľadáte gravel, ktorý bude iný? Taký, ktorý vás oddelí od davu? Klasické tenké rúrky, no zároveň aj moderné materiály a dizajn? Máme pre vás jeden tip.
keyboard_arrow_up