Tip na výlet: Okolo Snežnice a k tomu pivo zadarmo

Zaujímavým miestom na bicyklovanie v blízkosti Žiliny je aj prostredie Kysuckej vrchoviny. Je to práve tá lokalita, kde sa udomácnil čoraz obľúbenejší Snežnický maratón.

A práve trasa dnešného tipu na výlet si z týchto pretekov požičala značnú časť trate, ktorú si môžete spestriť aj o zaujímavú súťaž. Organizátori Snežnického maratónu z Cyklo Team Lavína už po 8. rok vyhlasujú súťaž pre širokú verejnosť s názvom “Na bicykli Okolo Snežnice”. Pravidlá sú celkom jednoduché. Je stanovený okruh, ktorý má takmer 18 kilometrov s prevýšením 500 metrov a vedie prostredím Kysuckej vrchoviny. Po jeho absolvovaní bude cyklista v Hostinci Snežnica zapísaný do cyklistickej kroniky.


Podmienkou je preukázať sa ľubovoľným pokladničným dokladom z kontrolného bodu v Kotrčinej Lúčke (miestna krčma) o absolvovaní okruhu. Pre dospelých je odmenou za každé prejdenie trasy, okrem dobrého pocitu, aj druhé pivo v Snežnici zadarmo. Vyhodnocuje sa najvyšší počet okruhov odjazdených od 8. mája do 30. augusta. Tí najlepší získavajú medaily a vecné ceny.


V tomto roku sa okrem najvyššieho počtu odjazdených okruhov vyhodnocuje aj najrýchlejší prejazd danej trasy. Na meranie času slúži aplikácia Strava. Na nej bol vytvorený segment s názvom “Okolo Snežnice”. Ocenení budú opäť najrýchlejší 3 jazdci. Pri pokuse o najlepší čas, samozrejme, netreba zastavovať na kontrolnom bode v Kotrčinej Lúčke. To, že nepodvádzate, skontrolujú technológie .


Poďme teda na to

Trasa začína a končí na námestí v Snežnici a v teréne je vyznačená červenými šípkami. Začína sa celkom zostra, stúpaním krížovou cestou ku kaplnke pod Vreteňom. Stúpanie je miestami celkom strmé a nepomôže vám ani kopec kameňov na ceste. Dostanete sa ku kaplnke medzi Veľkým a Malým Vreteňom. Za kaplnkou bude potrebné ešte kúsok potlačiť, aby ste sa dostali na singláč “Okolo Vreteňa”. A teraz si môžete vybrať. Buď pôjdete iba po predpísanej trati a prejdete len zhruba jednu tretinu z neho, alebo si dáte komplet jedno kolečko okolo celého kopca. Celý singel okolo Vreteňa má 4 kilometre a rozhodne ho odporúčam. Chodník sa vlní stále hore-dole po vrstevnici a tí z vás, čo majú radi technickejšie jazdenie, si ho určite užijú.


Za Vreteňom už budú nasledovať menej technické úseky. Miniete salaš s koňmi, kravami a ovcami. Cestička vás zavedie až k hornej stanici vleku na Ostrom. Odtiaľ budete pokračovať lesnou cestou, ktorá vás zavedie až na lúky nad Zástraním. Tento úsek je viac ako fotogenický. Otvorí sa krásny výhľad na obec Zástranie s dominantou v podobe vrchu Straník a v diaľke aj kus Rajeckej doliny. Postupne sa bude odkrývať aj hrebeň Malej Fatry. Ako na dlani budete mať obe jej časti - Krivánsku a Lúčanskú.


Vrchársky bonus na kopci Straník

Rýchlym lúčnym zjazdom sa dostanete až ku kaplnke na hrebeni medzi Kotrčinou Lúčkou a Vadičovom. Zozjazdujete do Kotrčinej Lúčky, kde je aj kontrolný bod v miestnej krčme. Ak si tu dáte čo i len pohár kofoly, tak nezabudnite, že v Snežnici budete mať druhé pivko zadarmo. Ďalej sa pokračuje tiahlym stúpaním do Zástrania. Tu si môžete dať malý vrchársky bonus v podobe kopca Straník. Odmenou je naozaj krásny výhľad na Žilinu a celú Žilinskú kotlinu obkolesenú Malou Fatrou, Súľovskými skalami a Javorníkmi.


Zo Zástrania je to do cieľa už len kúsok. Okolo bývalého salaša sa dostanete k miestnym chatám. Vďaka intenzívnej ťažbe z posledných rokov sú tu nové pekné výhľady na Žilinu a Straník. Po chvíli sa dostanete ku kaplnke nad Brodnom a posledným zjazdom sa dostanete opäť do Snežnice, a teda do cieľa. Ale ak máte stále málo, môžete si vyskúšať ikonu Snežnického maratónu, ktorou je cieľová rovinka. Má síce iba 300 metrov, ale priemerný sklon 17 % a maximum 25,4 %. Trúfnete si?


Oplatí sa prísť?

Okruh Okolo Snežnice má čo ponúknuť dupačom, ktorí naháňajú čas a rekordy. Tí ho navyše môžu využiť aj ako tréning na jesenný Snežnický maratón. A užijú si to tu aj hobíci, ktorí si vychutnávajú pobyt v prírode na bicykli a radi si doprajú aj občerstvovačku v nejakej krčmičke. Tí zase určite ocenia bonus v podobe druhého pivka v Snežnici zadarmo . Šťastnú cestu a “Na zdravie”.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Trailcentrum priamo v 4. najväčšom meste na Slovensku? 10 tratí rôznych obtiažností v krásnom lese – presne tieto slová definujú OKO TRAILS v Žiline.
Čierny Váh ako najdlhší výjazd sezóny

Čierny Váh ako najdlhší výjazd sezóny

Hornú nádrž Čierny Váh, myslím, pozná väčšina bikerov, keď si k nej vyšliapete, máte Tatry ako na dlani. Výhľad, ktorý sa oplatí vidieť.
Gravelom okolo Považského Inovca

Gravelom okolo Považského Inovca

Keď som objavil cyklotrasu okolo Inovca, rozmýšľal som nad voľbou bicykla. MTB či gravel? Nakoniec to padlo na gravel a dúfal som, že to neoľutujem. Ako to dopadlo?
keyboard_arrow_up