Majstrovstvá MTB Maratón Skalka

Posledný septembrový víkend sa konali pri Kremnici na Skalke Majstrovstvá Slovenska v MTB maratóne. Krásne počasie a pekné prostredie lyžiarskeho strediska sľubovali zaujímavé súboje o majstrovské dresy vo všetkých vekových kategóriách.

Príchod:

Ja osobne a isto aj mnohí ďalší bikeri poznajú prostredie Skalky dobre, či už z letnej prípravy alebo zimnej prípravy na bežkách. Alebo sa zúčastnili slovenského pohára v XC, ktorý sa tu konal už niekoľkokrát. Na miesto určenia som došiel medzi prvými, bez naháňačiek som sa prihlásil a pomaly sa pripravoval na preteky.

Preteky:

Štart pretekov bol situovaný na širokej lúke, kde každoročne štartuje Biela stopa. Na dlhú trať sa nás zišlo cca 30 pretekárov. Pomaly sa blížila desiata hodina a s ňou aj čas štartu. Na štartovej čiare sa zišla slovenská špička v maratóne: Michal Lami, Tomáš hauser, Zdenko Fáber) ale aj špecialisti na XC (Lukáš Hanus, Martin Kostelničák). Milan Barényi chýbal, z dôvodu cyklokrosových pretekov v ČR. Výstrel štartovacej pištole nás poslal na 92km dlhú trať tvorenú dvoma okruhmi. Hneď po opustení areálu a krátkom stúpaní nasledoval asi 4 km zjazd. Už tu sa vytvoril asi 12 členný balík. Po chvíľke zjazdovania mi vypadla jedna z fľašiek, hovorím si však - mám ešte jednu a za hodinku prechádzame popri cieli takže pohoda, tam doplním zásoby. No to som sa mýlil, onedlho vypadla aj druhá - tak toto nie. Trošku riskantne som zastal v zjazde a po fľašku som sa vrátil. Zanedlho som dorazil čelo pretekov, keďže sa išlo vlažne. Následne sa prešlo na jedno z mnohých šotolinových stúpaní. V slušnom tempe sa vpredu utvorila 8 členná skupina. V poslednom dlhom stúpaní k miestu štartu (cca 20 km) sa skupina zredukovala na 6 bikerov. V takomto zložení sme pokračovali s malou „cik pauzou“ až do cieľa prvého kola. Niektorým sa zdala trať príliš jednotvárna. No niektoré korenisté a kamenisté výjazdy, a nehovoriac o zjazdoch z ktorých boleli prsty, brali sily. Človek musel byť stále v strehu pokiaľ nechcel okúsiť tvrdosť trate na vlastnej koži. Po necelých dvoch hodinách jazdy sme sa prehupli do druhej polovice pretekov, kde sa začal lámať chlieb. Tempo na posledných 45 km udávali (Michal Lami, český maratónec Karel Hartl, Zdenko Fáber, Lukáš Hanus, Martin Kostelničák a ja). Predposledný menovaný v jednom z kamenistých zjazdoch pichol a s úsmevom na tvári sa s nami rozlúčil. Po dve a pol hodinách sme opäť prišli pod dlhé stúpanie s koreňmi. Tohtoročný majster SR v XC Michal začal prikladať do kotla únik sme zachytili Karel a Ja. Takto v trojici sme prišli k štartu a do cieľa ostávala necelá hodinka jazdy podľa mojich predpokladov. Od tohto momentu sa šlo vysoké tempo aj v zjazdoch. Prvý na to doplatil Mišo. Trafil nejakú ostrú skalku a ja som dostal na tvár latexový náter z jeho zadnej pneumatiky. Malá dierka sa po chvíľke uzavrela týmto mliekom, ale Michal bol nútený zastať a dofúkať koleso. Do cieľa neostávalo veľa tak som sa chytil šance a spolu s Karlom som šiel podlahu. To mi však bolo „prd“ platné - po 10 min nás Michal dobehol a v strmej stojke nám poodchádzal. Do cieľa ostávala necelých 5km. Daň v podobe rýchlych zjazdov prišla aj na mňa a musel som dofúkať poloprázdnu gumu z dôvodu slabo tesniaceho bezdušového ventila. Po pár sekundách som pokračoval v stíhaní Karla a Michala. No na poradí sa však už nič nezmenilo a tak som si s veľkou radosťou s odstupom 2min došiel pre titul Vicemajstra Slovenska. Tretí došiel Zdenko Fáber a získal tak bronzovú medailu. Bol to skvelý maratón s dramatickou zápletkou na konci a so zaslúženým koncom.

Profil
Hodnotenie:

Na to, aké pekné počasie vyšlo a príjemné prostredie na Skalke, bola z mojej strany dosť slabá účasť.

- K značeniu trate malo veľa ľudí výhrady, niektoré križovatky v zjazdoch si priam žiadali nejakých regulovčíkov.
- Občerstvenie - nech sa na mňa nehnevajú ale jedna občerstvovačka na celej trati je trochu málo
- Umyť bike nebol problém, pripravená wapka poslúžila dobre
- Najlepšie hodnotím asi sprchy + wellnes centrum kde mohol človek využiť bazén, výrivku a saunu
- So stravou tiež neboli problémy
- Na trati bol aj jeden vážnejší prípad s otrasom mozgu, vďaka rýchlemu lekárskemu zásahu a leteckému prevozu sa skončil šťastlivo.

Nakoľko to boli Majstrovstvá, a teda vrchol maratónskej sezónny to hodnotím záporne. Slovenský zväz sa moc nezaskvel. Aspoň poháre pre víťazov mohli pripraviť, keď už nie finančné ohodnotenie. Chápem - austrálsky výlet stál mnoho. Cením si aspoň Romana Barényiho, ktorý sa podujal zorganizovať toto podujatie.

Výsledky
http://www.vos-tpk.sk/2009/msr_xm_skalka9.pdf

Diskusia
http://forum.mtbiker.sk/maratony-xc/majstrovstva-slovenska-v-mtb-maratone-skalka-t20600.html

Fotky
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
 Reportáž: Kopřivnický Drtič - pohodová „vyjížďka” v srdci Beskýd

Reportáž: Kopřivnický Drtič - pohodová „vyjížďka” v srdci Beskýd

Rodisko legendárnych tatroviek i štvornásobného olympijského víťaza vo vytrvalostnom behu, Emila Zátopka, hostilo 15. júla 2023 už po dvadsiatyšiesty raz poloorientačný nesúťažný hobby MTB maratón, Kopřivnický Drtič.
Reportáž: Drásal 2023 - jubilejný ročník legendárneho maratónu

Reportáž: Drásal 2023 - jubilejný ročník legendárneho maratónu

Dňa 24. 6. 2023 oslavoval najstarší bikemaratón v Českej republike svoje okrúhle 30. narodeniny a ja som sa deň vopred rozhodol tieto kultové holešovské preteky horských bicyklov po prvýkrát navštíviť.
keyboard_arrow_up