Reportáž: Otvorenie novej cyklotrasy v Trenčíne – super darček k MDD, nielen pre cyklistickú verejnosť

Reportáž: Otvorenie novej cyklotrasy v Trenčíne – super darček k MDD, nielen pre cyklistickú verejnosť

Cyklistika zažíva celosvetovo obrovský boom a v posledných mesiacoch, keď sme mali všetci trošku toho času navyše, sa to prejavilo ešte viac.

Možno sme zo začiatku zaspali v budovaní bezpečných cyklotrás, ale chvalabohu sa to už aj na našom malom Slovensku pekne rozbieha.

Na bicykli po stopách histórie

Som rád, že možno lídrom v budovaní tohto typu infraštruktúry sa stal práve Trenčiansky kraj. Veď prvé kilometre Vážskej cyklomagistrály medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom vyrástli práve tu. Minulý pondelok na Medzinárodný deň detí sa uskutočnilo oficiálne slávnostné otvorenie takmer 12-kilometrového úseku cyklotrasy s názvom „Na bicykli po stopách histórie”, ktorá bude po úplnom dokončení spájať práve Trenčín s českým mestom Brumov-Bylnice. Celková dĺžka tak bude cez 30 kilometrov, ale na jej dokončenie si budeme musieť ešte nejaký ten piatok počkať.

cyklotrasacyklotrasa

Zatiaľ sa však môžeme tešiť zo spojnice Trenčína s Nemšovou, tento nový úsek nadväzuje už na existujúcu trasu, ktorá končí tesne pred hranicami. Z Čiech v podstate každý mesiac prichádzajú správy o ďalších dokončených úsekoch, takže v blízkej dobe sa spojenia dvoch hradov určite dočkáme. Zatiaľ sa je možné vydať od Trenčianskeho hradu po zelenej cykloznačke uličkami mesta k starému železničnému mostu, ktorý je, žiaľ, takým úzkym miestom na tejto trase. Preto tam treba byť zvlášť opatrný. Plány na pretvorenie mosta v prospech cyklodopravy a chodcov už má mesto na stole, takže verím, že aj z tejto oceľovej konštrukcie bude zaujímavá dopravná atrakcia.

Hneď za mostom vás tabuľa informuje, že do Nemšovej vás čaká 11,2 kilometra hladkého asfaltu úplne bez automobilovej dopravy. Je to úplne iný rozmer, keď nemusíte stále pozerať cez rameno, či sa na vás nerúti nejaké auto, ale len si vychutnávate ubiehajúcu krajinu. Veď už po úvodných metroch sa na úrovni obce Zamarovce otvárajú krásne výhľady na dominantu mesta - Trenčiansky hrad. Všetky historické zaujímavosti, ktoré je možné navštíviť v blízkosti trasy, sú popísané na početných informačných tabuliach, takže je možné si výlet ešte viac spestriť. Menšie tabuľky sú osadené priamo pri chodníku s popisom blízkeho okolia. Väčšie tabule sú osadené pri oddychových zónach, kde nechýbajú prístrešky s posedením, stojany na odloženie bicyklov, či základné náradie na prípadný servis.

cyklotrasacyklotrasa

Oficiálne otvorenie pod Skalkou

Prvý altánok je ešte v Zamarovciach pri futbalovom ihrisku, odtiaľ sa už trasa odkláňa od cesty a drží sa Váhu. Prechádza popod bralo, na ktorom je kostolík a krížová cesta, takzvaná Malá Skalka. Toto bralo je využívané ako lezecká stena, priestranstvo pod ňou je upravené, takže si tu môžete oddýchnuť a zároveň obdivovať umenie skalolezcov. O kúsok ďalej je už ďalší oddychový priestor, hneď s dvoma prístreškami na oddych pod najstarším pútnickým miestom na Slovensku, kláštorom Veľká Skalka. Práve toto miesto si Trenčiansky samosprávny kraj zvolil na otvorenie cyklotrasy. Pred zhromaždením niekoľkých desiatok cyklistov sa predseda TSK Jaroslav Baška poďakoval všetkým zúčastneným na budovaní tohto projektu a zdôraznil, že záujem o cyklistiku je veľký a aj toto dielo má slúžiť ľuďom hlavne na oddych, ale aj ako bezpečná alternatívna možnosti dopravy. Symboliku tohto miesta podčiarkol svojím požehnaním aj nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, ktorý poprial všetkým cyklistom, aby sa tu cítili dobre a nachádzali harmóniu tela a duše.

cyklotrasacyklotrasa

Po prestrihnutí pásky na moste cez rieku Súčanka a po malom občerstvení už nič nebránilo cyklistom v ďalšej jazde. Po prechode popod diaľničný most už trasa vedie len po vrchnej časti hrádze až do Nemšovej s výhľadom na okolité polia a hory, v pozadí s Vršateckými bradlami. Pred koncom sa nachádza ďalší most tejto trasy, tentoraz cez rieku Vlára a pri ňom ďalšia infotabuľa a servisný stojan. Za ním trasa prejde popod hlavnú cestu a napojí sa na existujúci úsek z Nemšovej až na hranicu za Horným Srním. Keďže na celom úseku nie je v podstate žiadne stúpanie, dá sa vyhliadkovým tempom zvládnuť za menej ako hodinu a svojím charakterom je vhodný aj na rodinné výlety s deťmi.

cyklotrasa
Prostredie okolo Váhu, do ktorého je táto cesta vsadená, sa samo ponúka na príjemnú oddychovú jazdu, čoho dôkazom je aj množstvo cyklistov, ktorí ju využívali ešte pred jej otvorením. A aj keď tu k otvoreniu došlo s viac ako polročným meškaním, som vďačný a teším sa, že Trenčiansky samosprávny kraj nezaháľa a hneď druhý deň odovzdal zhotoviteľovi stavenisko na ďalšom úseku Vážskej cyklomagistrály medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom, ktorý by mal byť dokončený záverom tohto roku. Už sa na to teším.

Autor fotografií: Ivan Zima
report_problem Našiel si v texte chybu?
Micequal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
200 km na elektrobicykli bez dobíjania

200 km na elektrobicykli bez dobíjania

Hádam už odo dňa, kedy uzrel svetlo sveta prvý elektrický bicykel, je témou diskusií, či vôbec majú tieto bicykle existovať, či je jazda na nich bicyklovaním alebo podvádzaním.
Zo Štokholmu do Trenčína na dvoch kolesách (2. časť)

Zo Štokholmu do Trenčína na dvoch kolesách (2. časť)

Expresná cesta dvoch kamarátov zo Švédska na Slovensko cez pobaltské krajiny. Aj tentokrát sa dokonale potvrdilo, že cesta je cieľ a zážitky čakajú za každým rohom.
keyboard_arrow_up