Novinka: Kellys pracuje na novom materiáli

Veľa informácií ešte nemáme, ale v Kellys chystajú predstavenie nového materiálu, ktorý zatiaľ v cyklistickom priemysle nebol vraj nikdy použitý.

V prípade elektrobicyklov sú v podstate zažité na výrobu rámov 2 druhy materiálov, a to je hliník v rôznych variáciách a karbón. Samozrejme, nájdu sa rôzne garážovky a netradičné riešenia, no z hľadiska sériovej výroby kraľuje práve vyššie spomínaná dvojica. Hliník je pre dostupejšie riešenia, karbón dokáže výrazne znížiť hmotnosť u prémiových kúskov, pričom ide samozrejme cena značne nahor.

Bolo preto pomerne prekvapivé, keď sa k nám dostala informácia, že Kellys pracuje na materiáli, ktorý zatiaľ nebol v cyklistickom priemysle použitý. Túto správu potvrdil aj nedávny rozhovor pre startitup.sk, kde zaujala otázka, či značke spôsobila koronakríza vážnejšie problémy:

„Veľmi nám to pribrzdilo výskum a vývoj, keďže pracujeme na projekte elektrobicykla vytvoreného z novej generácie karbónu, ktorá dnes vo svete nemá obdobu. Vývoj okolo tohto materiálu vyžaduje veľa cestovania po západnej Európe, na univerzity v Belgicku a k dodávateľom, s ktorými okrem nás spolupracuje aj Európska vesmírna agentúra, ktorá tento materiál taktiež plánuje použiť a našich partnerov pomerne dosť vyťažuje, čo nám občas spôsobuje nemalé trenice.” (Michal Divinec, riaditeľ Kellys )

Z informácií, ktoré zatiaľ máme vieme, že by sa teda malo jednať o novú generáciu kompozitu, ktorého jednoduchší ekvivalent sa používa už niekoľko rokov v leteckom priemysle na niektoré časti lietadiel, prípadne na časti družíc. Z fotky vidieť, že kompozit má trochu metalický odlesk, ale žiadne bližšie detaily nevieme.


Malo by sa ale jednať o celoodpružený model, pričom momentálne je na čele ponuky hliníkový Theos s plne integrovanou batériou. Nová verzia preto bude zrejme výrazne ľahšia a uvidíme, čo spraví tento nový materiál s cenou a ako obstojí v porovnaní s karbónovými modelmi konkurencie.


Kontaktovali sme aj priamo Kellys, kde priznali, že pracujú na novom materiáli a poslali nám 2 fotky. Ale viac zatiaľ nechcú povedať, pričom predstavenie nového projektu je v pláne na 24. augusta. No jednu vec sme sa dozvedeli a to, že nový materiál by mal byť výrazne odolnejší, než akýkoľvek karbón, ktorý nájdete na sériovo vyrábaných bicykloch, či elektrobicykloch. Vzhľadom na súčasný vývoj v tejto oblasti je to pomerne smelé tvrdenie a samotná premiéra preto zaujímavá...

Vývoj v oblasti elektrobicyklov sa dnes odohráva najmä na poste motorov a batérií, prípadne ich integrácie. Nie je veľa značiek, ktoré sa púšťajú do tvorby nového materiálu pre základ rámu a je zaujímavé, že slovenský Kellys túto ambíciu má a že ju dokázali preniesť aj do reality. Rovnako bude zaujímavé sledovať, či sa nakoniec materiál rozšíri aj na ďalšie modelové rady - napríklad na pretekárske HT Hacker, alebo či pribudne nejaký nový enduro model.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nový KELLYS THEOS R - ku kompozitom prichádza hliníková robotika

Predstavenie: Nový KELLYS THEOS R - ku kompozitom prichádza hliníková robotika

Počítačom v Európe riadené zváracie a obrábacie stroje, nový motor a technológie. To je úplne nový celoodpružený KELLYS THEOS R.
Predstavenie: Kellys Theos F100 - najľahší plne výkonný e-bike

Predstavenie: Kellys Theos F100 - najľahší plne výkonný e-bike

Kellys predstavil svoj najľahší, plne výkonný elektrobicykel s 825 Wh batériou, 85 Nm motorom Shimano a hmotnosťou iba 20,6 kg. Bude najľahším elektrobikom na svete?
Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Dalo by sa povedať. že slovenská značka priniesla malú revolúciu v segmente elektrobicyklov. Čo si pre nás pripravil Kellys pre rok 2024?
keyboard_arrow_up