Prehľad tretier na bicykel - kedy už kúpiť cestné?

Základné informácie o tretrách na bicykel pre nášlapné pedále a večná otázka, či sú MTB tretry na cestný bicykel ok.

Na úvod by som rád vyjadril zámer tohto článku. Chcem poradiť, aby sa vám kúpa nových tretier uľahčila a aby vám ich následné používanie prinieslo zamýšľaný efekt. Tiež pomôžem s tým, aby ste si vedeli sami rozhodnúť, ktoré prevedenie bude pre vás najlepšie. Každý to bude mať trošku inak, záleží aj od toho, aké bicykle máte doma a ktorý z nich je ten najviac používaný. Informácie by si tu mali nájsť všetci, aj tí čo sa vozia len pre radosť, ale aj tí, ktorých chytá pretekárska slina . No a ako sľubujem v nadpise, zameriam sa aj na častú dilemu, ktorá vzniká, keď sa po dokúpení cestného bicykla k MTBčku rozhodujete, či kúpiť aj cestné tretry.


Tretry všeobecne

Tretrami pre tento článok budem nazývať obuv, kedy je topánka používaná s nášlapnými pedálmi, tie bez možnosti uchytenia zarážok v tomto článku vynechám. Hlavná výhoda tretier je to, že umožňujú efektívnejšie šliapanie do pedálov, keďže využívame aj ťah smerom hore a nielen klasické dupanie. Poskytujú vyšší komfort, mäkká podrážka zbytočne prenáša tlak pedálu na chodilo, ktoré navyše nemá v nej dostatočnú oporu.

A v určitých situáciách sú tretry aj bezpečnejšie, nehrozí zošmyknutie z bežného pedálu. Medzi nevýhody patria ďalšie náklady na kúpu tretier a nášľapných pedálov a dobre známe prvé pády, keď sa nepodarí pri zastavení vycvaknúť. Väčšinou sú v nulovej rýchlosti, takže žiadny strach, okrem menšej hanby zvyčajne žiadna väčšia ujma nehrozí . Časom sa človek na vycvakávanie už nemusí sústrediť, stane sa úplne prirodzeným. Na úvod teórie stačilo, poďme na jednotlivé modely tretier určené pre rôzne disciplíny cyklistiky.


Tretry vhodné aj na chodenie

Sú charakteristické tým, že sú konštruované aj na pohyb mimo bicykla. Na prvý pohľad sú podobné bežným teniskám, je však možné ich vybaviť zarážkou (kuframi) pre nášlapné pedále. Sú vhodné pre tých, čo popri bicyklovaní veľa chodia, najčastejšie sa používajú s trekingovým alebo horským bikom. Klasického používateľa si predstavujem ako cyklistu, ktorý okrem bicyklovania rád aj občas zastaví, prejde sa, nepotrebuje počítať každý watt a ak je terén príliš náročný, radšej bicykel kúsok potlačí. Turisti, bežní cyklisti, toto je kategória pre vás. Na zapínaní až tak nezáleží, existujú klasické šnurovacie modely, niektoré majú dokonca otočné zapínanie napr. od značky BOA. Hlavné je, aby tretra dobre sadla na nohu. Nekupujú sa ani moc veľké a ani malé, pozor, niektoré značky číslujú veľkosti svojsky a nemusí číslo sedieť s civilnou topánkou.


MTB tretry pre športovú jazdu

Potom tu sú klasické MTB tretry, ktoré majú konštrukciu zameranú viac na jazdenie, ako chodenie, podrážka je buď z pevného plastu, alebo z karbónu. Preto sú o poznanie tuhšie, ako spomínané „teniskové” tretry a chodidlo je v nich viacej upnuté. Takéto tretry v porovnaní s cestnými majú okrem inej podrážky aj spevnené časti, ako ochranu pred lietajúcimi kameňmi či konármi. Takéto tretry sa používajú už na športovejšiu jazdu, preto spôsob zapínania je dôležitý. Základné sa zapínajú na suchý zips, ktorý má nevýhodu, že časom používaním a aj vplyvom opakovaného znečistenia degraduje. Moderné sa opäť stávajú tie šnurovacie, ale najpevnejšie a najpraktickejšie sú tie s otočnými kolieskami. Pred kolieskami tu boli plastové pracky, držia dobre, ale povoľovanie nie je väčšinou možné po stupňoch tak, ako ich zaťahovanie. Okrem správnej veľkosti tretier je dôležité aj správne nastavenie zarážok. Ideálna pozícia sa nastavuje podľa malíčkovej a palcovej kosti. Tento úkon vykonávame v aj v rámci Bikefittingu. Ponuka tretier na horáčik na tomto odkaze.


Nášlapné pedále na MTB

Tu je výber pestrý, najbežnejšie sú asi SPD od Shimana, svoje pevné miesto si našli tzv. šľahače od CrankBrothers. Značiek a tech. riešení je však viacej. K tomu sa vyrábajú aj verzie s klietkou, pekne sme to rozdelili a popísali v tomto videu. Všetky druhy MTB pedálov nájdete tu.




Cestné tretry

Ide o obuv, v ktorej sa pešo chodí veľmi obtiažne a počíta sa, že 99 % času bude používaná len na šliapanie na bicykli. Základný model má podrážku plastovú, vyšší už z karbónu. Pri zapínaní je to podobné ako vo svete MTB. Začíname so suchým zipsom, prackou a ideál sú otočné mechanizmy, napr. BOA, ktoré ponúkajú aj bezplatný replacement program. Rozdiel je v zarážkach, tie na cestu sú väčšie, lepšie sa tak prenáša energia. Uchytávajú sa na 3 skrutky, MTB na 2. Rovnako dôležité je ich umiestnenie na podrážke tretry, ako som spomínal už pri MTB, nastavujú sa na chodidlo konkrétneho jazdca. Cestné tretry majú v shope svoju vlastnú kategóriu.


Cestné tretry na MTB a gravel?

Takáto kombinácia nie je moc bežná a uvádzam skôr pre zaujímavosť. Ak by niekto skôr vlastnil cestný bicykel a tretry a až potom dokúpil MTB, tak teoreticky by mohol rozmýšľať nad použitím cestnej obuvi v ľahkom teréne. Viac pravdepodobná bude situácia, kedy by sa v teréne ocitli cestné črievice na gravel biku. Ideál aj tu budú MTB tretry, ak cestné, tak len v prípade, že gravel sa používa len na lepšom povrchu.


MTB tretra na ceste

Oveľa častejším bude opačné garde. MTB tretry na cesťáku. Ak sa bavíme o MTB tretrách, ktoré sú podobné bežnej obuvi s takmer klasickou podrážkou, spomínané v článku ako prvé,  tak pôjde o značný kompromis. Ak však cyklista nemá na výber, je to stále lepšie, ako bežná teniska. Ak použijeme na cesťák tvrdé MTB tretry, ktoré sa konštrukciou podobajú cestným, tak takéto riešenie je pre občasnú jazdu na cestnom bicykli úplne dostačujúce. Ak by však cesta zachutila viacej, samozrejme sú ideálne cestné tretry, ktoré boli pre tento účel vyvinuté. Jazdcovi prinesú tieto výhody.


Výhody cestných tretier

MTB tretra na ceste môže byť OK, ale ak cyklista cíti, že sa chce ceste venovať viacej, vďaka cestným tretrám môže získať niekoľko výhod. Spomínal som väčšiu plochu zarážky, vďaka čomu sa sila prenáša do pedálu efektívnejšie, tlak pôsobí na väčšiu plochu. Nejaký watt tam určite bude . Cestné tretry spoja chodidlo jazdca s bicyklom pevnejšie, vôla pohybu do strán je menšia, čo má za cieľ optimalizovať mechanický pohyb nohy a maximalizovať prenos energie. S tým súvisí aj ďalší rozdiel a to je strih topánky, kedy tie cestné obopínajú chodidlo tesnejšie, čo však nemusí znamenať nepohodlnosť.

Malý rozdiel cítim aj v odvetraní, kde vyhrávajú väčšinou cestné. A keď by sme išli do úplných detailov, rozdiel je aj v aerodynamike. Posledná vec, ktorú spomeniem, nemusí hneď každého napadnúť a je to rozdiel v hmotnosti topánky. Keď ku gramom navyše na MTB tretre pripočítame odstredivý efekt pri vyššej frekvencii šliapania, tak ten rozdiel je cítiť.


Čo na nohy v zime?

Nech to máme komplet, spomeniem zimné tretry, čo ocenia najmä tí, ktorí jazdia aj v nižších teplotách. Ich výhodám som sa venoval v v tomto videu. Lacnejšou alternatívou je v zime používanie návlekov, aj tam je niekoľko rozdielov medzi svetom MTB a cesty. Na cestné tretry sa vďaka uhľadenému tvaru bez výčnelkov na podrážke obúvajú návleky lepšie, pri chodení v MTB tretrách s návlekmi treba počítať s tým, že návleky sa rýchlo zničia, roztrhajú.


Typ zarážky a správna veľkosť

Pri výbere zarážok vyberajte radšej tie, ktoré umožňujú aspoň malý pohyb tretier do strán. Bývajú farebne alebo číselne odlíšené, údaj o vôli nájdete v popise. Tie bez vôle neodpúšťajú zlé nastavenie pozície zarážky a „odmenou” môžu byť napr. bolesti úponov. Nezabúdajte, že aj zarážky majú svoju životnosť a nečakajte, až kým sa vám ich časť odlomí. Ak sa to stane pri výjazde alebo v horšom prípade počas pretekov, je to nepríjemnosť, ktorej sa dalo za pár euro predísť. Nové zarážky a ďalšie príslušenstvo na tretry, nájdete v tejto kategórii shopu.


Ako a kde kúpiť

Pri výbere správnej veľkosti tretier je najlepšie fyzické vyskúšanie. Ak aj sedel model jednej značky v minulosti, neznamená to, že bude sedieť aj aktuálny nástupca. Tretra sa kupuje akurát padnúca. Prsty sa nesmú dotýkať špičky, nesmie byť ani priúzka, preto existujú aj rozšírené varianty. A naopak nie je dobré, ani keď je tretra priveľká, keď je potrebné dotiahnutie až tak, že sa deformuje samotná topánka.


Výsledok

Tak aký je sumár? Prechod z tenisiek na tretry pozitívne pocítite pri šliapaní. Netreba sa toho báť. Ak máte ako prvé MTB tretry, tak na cestu sú v pohode, lepšie sú tie športovejšie s dostatočne tuhou podrážkou. Ak cesta zachutí, dobré je kúpiť aj cestné, ďalší pár tretier má zopár výhod.

Kto má cyklistiku ako životný štýl a jazdí viacej, tak vďaka tomu, že bude mať 2 páry, môže striedaním predĺžiť ich životnosť. Čo nechcem privolávať, ale ak spadnete a poškodíte mechanizmus zapínania, tak kým príde náhradný dieľ, opäť máte spôsob, ako si pomôcť a môžete jazdiť ďalej vďaka ďalšiemu páru. Ste na výlete mimo domu a zmokli ste, tak kým uschne jeden pár, prehodíte pedále a obujete druhé tretry... A takto by sa dalo pokračovať.

Malá rada aj k zarážkam, hlavne tie plastové cestné majte jedny v zálohe, ak sa vám nejaká cez víkend zlomí, opäť nie ste vyautovaní a môžete jazdiť ďalej. Kompletne vás vybavíme aj v našom MTBIKER shope, tretry nájdete na tomto odkaze a pedále na tomto.


Téma je komplexná, subjektívne vnímanie vysoké. Verím, že pre orientáciu v základných vlastnostiach a všeobecných pravidlách bol článok užitočný.


A pre najväčších labužníkov jeden tip na takéto SPD sandálky. Pamätáte? Tuším ich tento rok oprášili a opäť sa dajú zohnať.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Tretry alebo cyklistické topánky sa naprieč disciplínami odlišujú. Akú tretru si treba vybrať na tú svoju a aké faktory pri výbere zohľadňovať?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
keyboard_arrow_up