Kellys predstavil revolučný ebike Theos F série z nového druhu kompozitu

O skutočnosti, že slovenský Kellys prichádza s produktom vyrobeným z nového, doteraz nevyužívaného materiálu, sme vás informovali len nedávno.

Táto správa bola doposiaľ zastretá rúškom tajomstva, čo sa však v súčasnosti mení. Kellys predstavil nový rad Theos F, ktorý je kompletne vyrobený z novej generácie kompozitového materiálu.


Revolučný materiál rámov

Správne zvolený materiál na výrobu rámu je kľúčový. Dôvodov je hneď niekoľko - tuhosť, spoľahlivosť, hmotnosť a iné aspekty hrali zásadnú úlohu pri bezpečnosti, ovládateľnosti a celkovom vzhľade bicykla. Počas tohto vývoja sa na čele vystriedali materiály ako oceľ, hliník, dural, magnézium či karbón. Teraz je na rade niečo nové. Inovácie v cyklistickom odvetví prichádzajú raz za dekádu. S novinkou v tejto oblasti prichádza Kellys a jeho ebike vyrobený z materiálu novej generácie, ktorý nesie pomenovanie Termoplastický hybridný oceľovo-karbónový kompozit. Vznikol práve zo spolupráce slovenského Kellys-u a belgickej technologickej spoločnosti REIN4CED.


Ide tak o kombináciu tuhšieho termoplastického spojenia, uhlíkových vlákien a mikrovlákien z nerezovej ocele, ktoré ešte väčšmi zosilňujú tento materiál. Výsledkom je práve Termoplastický hybridný oceľovo-karbónový kompozit alias Feather, ktorý sa pýši hneď niekoľkými výnimočnými prínosmi voči klasickému karbónovému kompozitu a to:

  • 200 % navýšenie rezistencie voči nárazom
  • 200 % navýšenie odolnosti
  • bez navýšenia hmotnosti
  • výroba prostredníctvom pokročilej robotickej technológie pre zlepšenie koncovej kvality
  • možnosť plnej recyklácie


Ako uvádza aj samotný Kellys: „Tento materiál je vo svete cyklistiky úplnou novinkou. Navyše odhadujeme, že v najbližších dvoch rokoch bude Kellys jedným z mála výrobcom ebikov s týmto materiálom. Vývoj tohto elektrobicykla trval vyše troch rokov a veríme, že je dôkazom, že aj slovenská firma dokáže prichádzať s inovatívnymi produktmi, ktoré dokážu prekračovať svetovú konkurenciu. Rám modelov Theos F série bude vyrábaný výlučne prostredníctvom robotickej technológie v Európe. Navyše ide o prvý elektrobicykel, využívajúci podobný materiál na svete.“

Kellys Theos F série - jednoducho jedinečný

Okrem využitia revolučného materiálu bol pri produkcii modelu Theos F kladený dôraz aj na geometriu a odpruženie. Vďaka prítomnosti dvoch variantov, Super-Enduro so 180/170 mm zdvihu a Enduro so zníženým zdvihom na hodnote 150/140 mm, sa stáva ponuka tohto modelu dostupnou širšej škále horských cyklistov. Súčasne sa prihliadalo aj na vyťaženie maxima z dostupných poznatkov o využívaní 29“ a 27,5+“ kolies. Dôsledkom je rozhodnutie o aplikovaní oboch rozmerov súčasne - 29“ vpredu a 27,5+“ vzadu. Tým sa navýši ovládateľnosť v zákrutách, ako aj stabilita bicykla vo vyšších rýchlostiach.

Odpruženie spolieha na špeciálne pre ebike upravenú verziu virtuálneho systému odpruženia s názvom THINK LINK. Zaujímavou charakteristikou je asymetrické vahadlo, čím sa podarilo dosiahnuť požadovanú geometriu, nižšie ťažisko a nižší stand-over a súčasne sa neobmedzujú pozitíva THINK LINK systému, akými sú citlivosť, nezávislosť pruženia počas brzdenia a šliapania do pedálov či absencia tzv. pedal kickbacku.


Ešte väčšia a lepšia batéria

Modely Theos F série využívajú až 720 Wh batériu s názvom Kellys Re-Charge K1. V základe ide o Li-ion štruktúru, exkluzívne vyvinutú v kooperácii Kellys a BMZ. Spomínaných 720 Wh disponuje kapacitou 20 Ah. Vďaka tomu sa jazdec nemusí obmedzovať pri dlhých a náročných výjazdoch. Nová generácia jednotlivých článkov a patentovaný systém chladenia pomocou gélu prispieva k zlepšeniu pomeru hmotnosti a kapacity batérie. V konečnom dôsledku tak získavate viac energie a dobré jazdné vlastnosti vďaka nízkej hmotnosti batérie. Zamykanie batérie sa uskutočňuje pomocou jedinej osky. Veľkosť kľúča, ktorý potrebujete použiť, je rovnaká ako pre zadnú os a teda na výjazde nepotrebujete žiadne ďalšie náradie.

Poslednou, avšak o nič menej dôležitou inováciou, je prepracovaný systém vyberania batérie v spodnej rámovej rúrke. Na jednej strane je ju možné ľahko vysunúť. Na strane druhej táto zmena neznižuje tuhosť rámu ani jej konštrukčnú odolnosť, ako býva zvykom, ak do hlavnej nosnej rúrky rámu vyfrézujete dieru nemalých rozmerov, ktorá môže mať negatívny vplyv v podobe redukcie tuhosti, životnosti či ovládateľnosti v náročných podmienkach. Kellys pri modeloch Theos F série spolieha na najnovší motor z dielne Shimana, na ktorý však ešte platí embargo.

Kellys Theos F série - hneď v troch prevedeniach

Ako už bolo spomenuté, Kellys vo vlakovej lodi Theos F s rámom z Termoplastického hybridného oceľovo-karbónového kompozitu spolieha výlučne na tento materiál pre predný aj zadný trojuholník. Je to teda celokompozitový rám. Dôkazom je trojica modelov, líšiacich sa predovšetkým výbavou, ale súčasne aj aplikáciou verzie Super-Enduro alebo Enduro.

Kellys Theos F90

Najvyšším spracovaním je Super-Enduro verzia prinášajúca najvyšší možný štandard. Konkrétne hovoríme o využití nového motora Shimano z modelového radu 2021, batérie Kellys so 720 Wh a 20 Ah, odpružením od Fox v podobe 38 Float Factory so 180 mm vpredu a Float X2 Factory so 170 mm vzadu. K tomu sa pridáva spoľahlivá elektronická sada Shimano XT Di2 v 11-rýchlostnom prevedení. Kolesá DT Swiss H1700 sú obuté so Schwalbe Eddy Current Evo v rozmere 29x2,6“ a 27,5x2,8“. Brzdy sú rovnako Shimano XT vo verzii M8120.


Kellys Theos F70

Rovnako Super-Enduro spracovania sa dočkal aj Theos F70. O odpruženie sa stará RockShox Zeb s DebonAir a zadný tlmič RockShox Super Deluxe s pružinovým tlmením. Osadený je sadou Shimano XT s 12-rýchlostnou kazetou. Brzdy ostávajú Shimano XT, zatiaľ čo kolesá sú zapletené z kombinácie Shimano nábojov a KLS Bender Disc ráfikov. Plášte Schwalbe Eddy Current Evo sú na oboch stranách, vpredu v rozmere 29x2,6“ a vzadu 27,5x2,8“.


Kellys Theos F50

Táto verzia disponuje výhradne geometriou a špecifikáciou Enduro, teda vidlicou a tlmičom RockShox 35 Gold RL so 150 mm a RockShox Deluxe Select R so 140 mm.


O radenie sa stará Shimano Deore M4100 s 10-rýchlostnou kazetou ako aj 4 piestové brzdy Shimano Deore. Na kolesách KLS Bender Disc sú osadené plášte Schwalbe Eddy Current Evo v obdobnom rozmere: 29x2,6“ vpredu a 27,5x2,8“ vzadu. Pre viac informácií navštívte stránku Kellys.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kellys Tygon a Tayen 2023 - nová generácia obľúbených ebikov

Kellys Tygon a Tayen 2023 - nová generácia obľúbených ebikov

Kellys Tygon a Tayen patria medzi veľmi úspešné modely v rámci segmentu ebikov. Na sezónu 2023 prichádzajú s viacerými vylepšeniami, ktoré z nich môžu spraviť doslova bestsellery. Ktoré to sú?
Video: Čo zvládne roboticky zváraný Kellys Theos R50?

Video: Čo zvládne roboticky zváraný Kellys Theos R50?

Slovenský výrobca bicyklov Kellys prišiel v tejto sezóne 2023 s novinkou – Theos R50. Nový elektrobicykel si užije najmä táto skupina jazdcov.
E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde PR článok

E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde

Canyon na tento rok kompletne inovoval svoju ponuku horských elektrobicyklov. O ktoré modely ide? V čom sa líšia oproti predchodcom? Ako sú vybavené?
keyboard_arrow_up