Test: Trelock FS 455 – dávka bezpečnosti z Nemecka

Obzeráte sa po kvalitnom zámku, ktorý ochráni váš bicykel a zároveň si potrpíte na šikovnom riešení? Nemecký výrobca má v ponuke niečo pre vás.

Asi viacerí, ktorí dochádzajú do práce na bicykli, riešili problém, ako zamknúť svojho dvojkolesového miláčika pred firmou alebo v rámci budovy. Síce už nie som v korporáte a nateraz pracujem z domu, no tiež som riešil túto vec. Kvalitné zámky boli často nepraktické. Zase na druhej strane som svoj bicykel chcel zabezpečiť lepšie, ako nejakým zámkom za pár eur. Riešením do budúcna môže byť pre mňa Trelock FS 455.


Ponuka je široká

Nemecký výrobca sa zaoberá hlavne výrobou zámkov a osvetlenia. A jeho ponuka je skutočne široká a na výber máte viacero možností. Od reťazových zámkov, cez lankové, pancierové, tie vo forme podkovy a podobne. Vybrať si môžete uzamykanie na kľúč, pomocou kódu alebo dokonca v rámci aplikácie v mobile. Sami asi budete najlepšie vedieť, čo vyhovuje práve vám a po akej možnosti siahnuť. No naspäť k môjmu testu.


Do testu mi prišiel model FS 455. Je to skladací zámok vyrobený z ocele. Kĺbové prevedenie je samozrejme ďalšia z možností, ktorú som hore zabudol spomenúť. Je dodávaný s praktickým držiakom, ktorý si viete prichytiť na miesto, kde si dávate bidon alebo pomocou Click-In-Guide pásikov je možné si zámok pripevniť a prepravovať aj na inej časti bicykla.


Jednotlivé časti sú spojené kĺbmi a pokryté sú aj vrstvou plastu, aby sa zabránilo oderu laku. Uzamyká sa pomocou obojstranného kľúča a tento priestor má aj ochranu pred prachom a hrdzou. Dĺžka zámku je 85 cm, priemer jednotlivých dielov 8 mm a hmotnosť 1,3 kilogramu.


Reálne postrehy z praxe

Po rozbalení vo vnútri nájdete samotný zámok, kľúče, upínacie pásky, ale aj skrutky, ktorými môžete držiak prichytiť na miesto pre bidon. Túto možnosť som privítal, predsa len chcem, aby to na bicykli aj nejako vyzeralo. Nemám rád riešenia, kedy je to omotané okolo sedlovky a podobne.


Z estetického hľadiska to splnilo moje očakávania. Možno len pozor na to, aby ste ho pripevnili na správne miesto. Najprv som ho totiž naskrutkoval na miesto pre bidon pod sedlovou rúrkou. Všetko bolo fajn, ale kvôli hornej rámovej rúrke som zámok nemohol vybrať von .


Takže trochu nadávania a teraz je už na mieste, kde nerobí žiadne problémy. Pri gravel biku, ktorý možno používate aj ako presúvadlo, budete mať vďaka návarkom na rôzne nosiče oveľa viac možností. Napríklad ja som mohol tento zámok umiestniť aj na prednú nohu vidlice. Ale napadlo mi to až pri písaní tohto testu .


Pri manipulácii a zabezpečení bicykla to chce zo začiatku trocha zvyku. Je to predsa len 1,3 kg ťažké závažie, ktoré potrebujete vhodne „obtočiť“ okolo stojana alebo inej alternatívy. Dĺžka 85 centimetrov je dostačujúca, všetky kĺby a dokonca aj uzamykanie sú flexibilné, dá sa s tým pekne manipulovať a otáčať do každej strany. Priestor, kde sa vsúvajú kľúče, je chránený pred znečistením a ako som spomínal vyššie, je možné ho otáčať okolo svojej osi.


Kde a ako som ho používal

Marin Nicasio+ používam aj ako presúvadlo. Na návštevu lekára, na kávu, do obchodu a podobne. A veľmi ma potešilo to, že do testu som dostal tento zámok. Flexibilita pri zamykaní, pekne vymyslený systém s uchytením na rám, kvalitná konštrukcia. To sú hlavné body, ktoré by som chcel vyzdvihnúť. Prídete na miesto, pár chvíľ kým bicykel zamknete a potom vám myšlienky už neutekajú naspäť k bicyklu, či je v poriadku alebo či si ho niekto neprisvojil. A užívam si "coffee time". Ale aj doma v pivnici, ak máte drahší bike, si určite chcete poistiť svojho miláčika. Takže využitie tento zámok nájde nielen vonku.

Mám sa o bicykel báť?

Jednou zo slabých stránok pri uzamknutí vášho bicykla ste vy. Hlavne neuzamykajte len predné koleso, lepšie je prichytiť rám, alebo ak je to možné, tak rám spoločne so zadným kolesom. Tento model od Trelock-u dosahuje úroveň bezpečnosti 4. Tie najlepšie zámky od tejto nemeckej značky to majú na čísle 6. Číselné vyjadrenie vám pomáha sa pri kúpe rozhodnúť. Podľa označenia na obale modelu FS 455 je jasné, že sa pohybujeme v lepšej a bezpečnejšej polovici ponuky. Trelock FS 455 som používal v bežných podmienkam, ktoré na vás čakajú pri zabezpečení vášho bicykla, keď ste v práci, v obchode a podobne. A na tento účel Trelock FS 455 poslúži výborne.


V tomto teste som sa nechcel hrať na „Ničiteľov mýtov – MythBusters“. Lebo keby sme chceli, tak v konečnom dôsledku zničíme akýkoľvek zámok, ktorý by nám prišiel do testu. Podobne ako to robili s čiernou skrinkou do lietadla títo páni v obľúbenom seriáli. Ja som zostal nohami na zemi a pre potreby bezpečného uzamknutia bicykla zámok od Trelock-u poslúži veľmi dobre.

A pri výbere zámku vám môže pomocť aj toto video na YouTube kanáli MTBIKER elektrobicykle.


Plusy

  • Kvalitná konštrukcia
  • Chránený priestor na kľúče
  • Možnosť pripevniť na rám
  • Flexibilita

Mínusy

  • Vyššia hmotnosť


Počas používania som pri tomto type zámku nenašiel žiadne slabé stránky okrem hmotnosti. Zamykací systém funguje, kľúče sa vo vnútri nezasekávajú, ako je to pri iných lacnejších modeloch. Ak hľadáte kvalitný zámok a potrpíte si na vzhľade vášho bicykla, tak Telock FS 455 môže byť pre vás zaujímavou voľbou. Ale zámok má hlavne chrániť a to dodnes plní. Marin je v bezpečí.

Cena za daný produkt sa pohybuje okolo 80 € a viac sa dozviete na stránke dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

S príchodom zimy sa veľa cyklistov rozhodne uskladniť svojich miláčikov na zimný spánok. Netreba však zabúdať na bezpečné uloženie, hlavne, ak ho budete skladovať napr. v pivnici, alebo všade tam, kde nebude na očiach.
Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Chcete brázdiť traily aj potme a zároveň na ceste neoslepovať vodičov? Hľadanie vhodného svetla sa práve skončilo.
Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Značka OAKLEY sa preslávila svojou optikou, ale venuje sa aj ochrane hlavy...
keyboard_arrow_up