Novinky z dielne Rock Machine na rok 2021

Český výrobca Rock Machine už teraz odhaľuje svoju kolekciu na budúcu sezónu - nebude v nej chýbať bohatá nádielka modelov v rôznych formách spracovania - od klasických mestských až po enduro pretekárske kúsky.

Tím MTBIKER bol súčasťou predstavenia budúcoročných modelov horských bicyklov výrobcu Rock Machine s označením 2021. Hlavnými trhákmi boli klasické hardtaily, avšak s rôznymi zameraniami - od bezstarostného, oddychového jazdenia, cez mládežnícke pretekárske kúsky až k trailovým špecialistom. K tomu sa pridalo aj početné zastúpenie gravel modelov v karbónovom alebo hliníkovom prevedení.


Čo tak skúsiť obratný hardtail?

Ďalším z prevládajúcich trendov je produkcia agresívnych hardtailov s položeným hlavovým uhlom a až 140 mm zdvihu. Takým je aj Blizz TRL 70-29 s veľkými kolesami, 2,6“ plášťami, vidlicou DVO a 66-stupňovým hl. uhlom. Dopĺňajú ho ďalšie tri variácie, ale už len so 130, respektíve 120 mm vidlicou. O výbavu sa stará Shimano a WTB. Ich prednosťou je využívanie krátkeho predstavca a širokých riadidiel pre zabezpečenie adekvátnej ovládateľnosti, rovnako ako aj teleskopickej sedlovky pre voľnosť pohybu v neľahkých situáciách. Cena začína od 699 €.


Vyznávači karbónových kúskov si prídu na svoje v prípade piatich pretekárskych XC strojov Blizz CRB s 29“ kolesami, 130 mm a 120 mm vidlicou, dvojprevodníkom či teleskopickou sedlovkou. O adekvátnu pozíciu v zjazdoch sa postará 67,4-stupňový hl. uhol, rovnako ako aj krátka, 429 mm dĺžka reťazových vzpier. Cena začína od 1 449 €.


Samozrejme sa nezabúda ani na dámy s modelom Catherine v karbónovom, ale aj klasickom hliníkovom prevedení. Medzi charakteristické prvky karbónovej dvojice CRB patrí okrem 68-stupňového hlavového uhla aj 120 mm zdvihu. Jednoprevodníkovú výbavu zabezpečuje Shimano v podaní sady Deore. Cena začína od 1 449 €.


Obdobne je na tom hliníková Catherine, bez teleskopickej sedlovky, so 100 mm zdvihom vpredu a 69-stupňovým hlavovým uhlom. V prípade 29“ rozmeru kolies máte na výber 4 verzie s využitím nielen jednoprevodníka, ale aj tzv. „dvojplacky“. Dostupná je aj dvojica variantov s 27,5“ rozmerom. Cena začína od 529 €.


V ponuke Rock Machine nájdeme aj dostupnejšie horské XC bicykle, medzi ktoré sa radí aj dvojica TorrentManhattan. Prvý menovaný, Torrent je charakteristický 29“ kolesami, v prípade troch najvyšších špecifikácií aj 120 mm vidlicou, výbavou v rozpätí od Shimano Alivio až po Deore s 12-rýchlostnou kazetou a pevnými Boost osami. Cena začína od 699 €.


Manhattan je ešte o čosi dostupnejší horský bicykel, určený na každodenné výjazdy v okolí miest, užívanie si pohody - či už brázdite poľné, lesné alebo klasické cesty. Osadený je 29“ kolesami, ktorým kontruje uvoľnenejšia geometria aj vďaka 69 stupňovému hlavovému uhlu. Tentoraz tu nájdete 100 mm zdvihu v kooperácii s nižšími sadami Shimano a doplnkami One1. Cena začína od 529 €.


Enduro - k hraniciam technických a fyzických možností

Obľúbenou kategóriou dnešnej horskej cyklistiky je práve enduro. Dôvod je jednoduchý - spája možnosť celodenného komfortného jazdenia s oporou v náročných zjazdoch, ktoré sú pravým korením MTB. Najzásadnejšou zmenou je vyhotovenie, ktoré je známe pod pojmom „mullet“. To znamená: 29“ vpredu a 27,5“ vzadu. Táto kombinácia ponúka ešte väčšiu kontrolu v strmých pasážach a jedinečnú agilitu zadnej časti bicykla.


Medzi pretekárske stroje sa radí predovšetkým Blizzard 90-297 RZ, vybavený citlivým pružinovým tlmičom a vidlicou DVO so zdvihom 160 mm, výbavou Shimano XT a samozrejme teleskopickou sedlovkou. Dostupnejšie verzie Blizzard 70-297 a Blizzard 50-297 využívajú rovnako kombináciu odlišných rozmerov kolies a 160 mm zdvihu od DVO, avšak so 66 stupňovým hl. uhlom a sadou Shimano Deore. Cena začína od 2 299 €.

Pre jazdcov s chuťou nielen rýchlo klesať, ale aj pohodlne nastúpavať metre je pripravený Blizzard TRL v rovnako troch špecifikáciách. Každý z nich disponuje teleskopickou sedlovkou a výbavou od Shimano a WTB. Zatiaľ čo vstupná verzia Blizzard TRL 30-29 ponúka odpruženie od RockShox, ostatné dve využívajú charakteristické komponenty od DVO s citlivými pružinovými tlmičmi. Cena začína od 2 099 €.


Nakoniec sa dostávame aj do „maratónskej“ kategórie, v ktorej nachádzame dvojicu Blizzard XCM s 29“ kolesami. Samozrejmosťou je okrem iného teleskopická sedlovka a vítaný 68-stupňový hlavový uhol, čím získate výhodu v nejednom klesaní. Shimano Deore a SLX dopĺňajú rýchle plášte WTB Ranger v rozmere 2,25“. Cena začína od 1 999 €.


Naberte rýchlosť nielen na ceste, ale aj v teréne - Gravelride CRB

Kategória Gravel už neodmysliteľne patrí k súčasnému ponímaniu cyklistiky - tvorí tak akýsi medzník medzi horskou a cestnou cyklistikou. Spoločnosť Rock Machine predstavila model Gravelride v karbónovej verzii CRB s dvomi špecifikáciami. Tým kraľuje Gravelride CRB 900, ponúkajúci nielen možnosť úchytu blatníkov a nosičov, ale aj kotúčové brzdy, jednoprevodník Shimano GRX, uvoľnenú geometriu a až 45 mm plášte pre dostatok pohodlia na vašich potulkách krajinou. Cena začína od 1 999 €.


V prípade, že preferujete dostupnejšiu hliníkovú verziu, je pre vás prichystaný Gravelride taktiež v dvoch kombináciách - 500200. Prvý z nich disponuje až 20-rýchlostnou sadou Shimano GRX, zatiaľ čo jeho nižší „súrodenec“ Gravelride 200 využíva 8-rýchlostné Shimano Claris taktiež so 45 mm plášťami WTB. Cena začína od 799 €.

Oddychujte štýlovo - Crossride

Nie každý sa cíti na náročný terén a radšej namiesto toho preferuje pohodlné výjazdy po práci či cez víkendy, kedy všetko ostatné jednoducho vypustí z hlavy a nechá sa unášať cestou. Ak patríte do tejto skupiny, zaujímavou zmenou môže byť kombinácia viacerých funkčných prvkov, spojených v piatich vyhotoveniach Crossride - pre pánov, ale aj dámy.


Rám je navrhnutý pre uvoľnený, vzpriamenejší posed, doplnený pohodlnými a dobre sa odvaľujúcimi 29“ kolesami s 1,75“ plášťami. Vyše 20 prevodov, kotúčové brzdy a odpružená predná vidlica so 65 mm zdvihu sú adekvátnymi hodnotami pre bezstarostné jazdenie. Cena začína od 499 €.


Nezabúda sa ani na najmladších a dorast

Zaujímavosťou ponuky Rock Machine je aj početné zastúpenie nielen detských, ale aj mládežníckych modelov. Ide o „dospelácke“ verzie 29“ XC hardtailov, avšak s geometriou upravenou na mieru nižších postáv - z toho vyplýva aj zaradenie len veľkostí XSS.

Ak chcete dopriať deťom nefalšovaný pocit z trailového jazdenia, možnosťou je Blizz s 27,5“ kolesami, 80 mm vidlicou a jednoprevodníkovou sadou microSHIFT s rozsahom až 11-46 pri 9 prevodoch. Cena začína od 519 €.


Konkrétne hovoríme napríklad o Thunder 29 HD LTD so slušnou výbavou SR Suntour Epixon9 alebo sadou Shimano Deore v cene 999 €. Prijateľnejším je aj ekvivalent Thunder 29 VB alebo 27 HD LTD s pevnou hliníkovou vidlicou s cenovkou 699 €. Okrem nich sa pod menovkou Thunder objavujú aj špecifikácie s 24“, respektíve 20“ kolesami.


Pre slečny je pripravená Catherine 27 VB s odpruženou vidlicou a siedmimi prevodmi, doplnenými o 27,5“ kolesá s rýchlymi 2,0“ plášťami WTB Ranger. Cena je 389 €.


Pre ďalšie informácie navštívte stránku Rock Machine.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Aké kúsky oblečenia a výbavy nám zostali v pamäti po sezóne 2023?
Video: Ebiky Rock Machine 2022 - enduro, gravel, fatbike

Video: Ebiky Rock Machine 2022 - enduro, gravel, fatbike

Stručne a vecne porovnané rôzne modely elektrických bicyklov značky Rock Machine. Komu sa hodí fatbike, prečo je fajn gravel a čo sú silné stránky ich fullov?
keyboard_arrow_up