Test: PEARL iZUMi Thermal – návleky s anatomickým dizajnom

Návleky patria k najuniverzálnejším kúskom v cyklistickom šatníku. Čím ma prekvapili tieto od značky PEARL iZUMi?

Od tejto sezóny som cyklistiku začal brať trocha vážnejšie. Po minulé roky som jazdil tiež, no nie tak často. Preto som ani veľmi neriešil oblečenie, výbavu a podobne. No tento rok som zistil, že predsa len základné funkčné oblečenie vo výbave cyklistu nesmie chýbať. Od marca som nosil okrem týchto návlekov aj ďalšie od iných výrobcov. A čo mi priniesol model Thermal? Príjemné nosenie, anatomický strih, kvalitný materiál. No viac už v mojom teste.


Viac ako 60 rokov na trhu

Ako prezrádza aj tento podnadpis, tak táto značka oblieka športovcov viac ako polstoročie. Asi každému je známy pojem softshell. A práve tento materiál v 80tych rokoch prišiel na svet vďaka múdrym hlavám v pracovnom tíme tejto značky. V ich ponuke nájdete dresy, bundy, krátke nohavice, ponožky, no jednoducho všetko, čo potrebujete na bicykel. Pre zaujímavosť, túto značku pred pár rokmi kúpilo Shimano. Ja som do testu "schytal" návleky na nohy a ruky. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.


Prvý dojem, základné info a materiál

Hneď po rozbalení som si všimol iné tvarovanie, hlavne pri návlekoch na nohy. Bolo to celé zošité inak, ako poznám. Je to vďaka anatomickému dizajnu, ktorý ponúkajú tieto návleky. To zabraňuje zhlukovaniu tkaniva hlavne v oblasti lakťov, kolien či stehien. S týmto súvisí to, že návleky sú určené osobitne pre ľavú a pravú ruku a to isté platí aj v prípade nôh.


Navrchu máte elastický lem, materiál odpudzuje vodu a pritom ostáva priedušný. Znak výrobcu je vyrobený z reflexného materiálu s názvom BioViz reflective elements. Pri návlekoch na nohy je aj zips, ktorý uľahčuje obliekanie a vyzliekanie a takisto pekný detail, ktorý skryje a ochráni zips pred vodou a špinou. A navyše tento zips uľahčuje vyzliekanie aj s obutou tretrou počas výjazdu. Materiál Elite Thermal Flis zatepľuje a technológioa PI Dry je hydrofóbna povrchová úprava vlákien – odpudzuje vodu, ale materiál zostáva priedušný. Úprava je na úrovni samostatného vlákna (látka nie je upravená v celku, ale každé vlákno samostatne) a tak sa to "nevyperie" a vodeodolná úprava zostáva natrvalo. PI Dry technológia a Thermal Fleece je teda tkanina pre všetky typy počasia.


Samotné dojmy z nosenia

Návleky som do testu dostal akurát včas. Letné horúčavy už boli za nami a pri skorých a večerných výjazdoch už bolo potrebné vytiahnuť „fukerku“, niečo teplejšie a návleky. Používal som ich od teploty +8 až +20 stupňov. Samozrejme pri vyšších teplotách som ich už zobliekal dole. Komfort som pociťoval vďaka samotnej charakteristike týchto návlekov. Po zoblečení po dlhej jazde som nemal natlačenú oblasť pod kolenami alebo v okolí lakťov. Takže veľmi pozitívne hodnotím už hore spomínaný anatomický strih.


Silikónový len držal návleky na svojom mieste a nezosúvali sa. Pri veternom počasí som žiaden diskomfort nepociťoval a všetko bolo v poriadku. Som z kategórie jazdcov, ktorí sa potia ostošesť, ale s týmito návlekmi to problém nebol. Udržiavali pekne moju teplotu a pritom boli priedušné a ja som sa nekúpal vo vlastnej šťave. Vnútorný fleese je príjemný na dotyk a pekne hreje.


Čo sa týka veľkosti, tak bežne nosím veľkosť M a aj v tomto prípade sadli pri mojej výške 175 cm a hmotnosti 77 kg. Stehná mám väčšie a preto stále siahnem po Mku. Návleky na nohy majú na vrchnej časti obvod 44 cm a celkovú dĺžku 62 cm. Ako zvyčajne, trošičku je problém s dĺžkou návlekov na ruky, pre mňa by padlo vhod, ak by boli trošku kratšie, alebo tie ruky mohli ešte trošku narásť. Návleky na ruky majú v oblasti vrchného lemu obvod 26 cm a ich dĺžka je 45 cm.


Skladnosť a mechanická odolnosť

Malá chybička krásy sa objavuje pri ich skladnosti. Pokúšal som sa ich poskladať a dať do vrecka dresu alebo bundy, ale samotný materiál je o trošku hrubší a tým pádom sa aj ťažšie zloží na minimálne rozmery. No táto nevýhoda sa stáva výhodou pri mechanickej odolnosti modelu Thermal od značky PEARL iZUMi. Pri jazdení v lesoch a horách som ocenil materiál hneď na začiatku používania. Či som sa niekde obtrel o kôru stromu či sa musel predrať cez kríky, tak materiál držal a žiadne diery alebo poškodenie som nezistil.


Dizajn s prvkom bezpečnosti

A nakoniec som si nechal pár postrehov k dizajnu. No čo sa už na takýchto návlekoch dá pokaziť, že? Ale dá sa. Niektorí výrobcovia majú radí veľké a mohutné nápisy ich značky na celej dĺžke návlekov. A potom sa cítim ako pojazdná reklama alebo ako jazdec v pelotóne. No profesionálne tímy z toho žijú. Myslím, že drvivá väčšina z nás ma radšej, keď je oblečenie pekné, decentné, elegantné a v prvom rade funkčné. A tieto charakteristiky návleky od značky PEARL iZUMi spĺňajú. A reflexný znak je myslím už samozrejmosťou.


Plusy

  • Priedušnosť
  • Anatomický dizajn
  • Mechanická odolnosť
  • Dizajn
  • Minimum švov

Mínusy

  • Horšia skladnosť


Všetci sa zhodneme na tom, že ruky a nohy v teple sú základom počas jarných a jesenných dní. PEARL iZUMi prináša návleky, o ktorých počas jazdy ani neviete, sú príjemné na nosenie a znesú toho veľmi veľa. Tak už len vysadnúť na bicykel a užívať si, kým nepríde skutočná zima. Cena za návleky na ruky sa pohybuje okolo 32 € a cena za návleky na nohy je na úrovni 50 €. Viac sa dozviete na stránke dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
keyboard_arrow_up