Príroda a pohyb ako najlepšia terapia

Doba je zvláštna a pre mnohých náročná, no sú jednoduché spôsoby, ktoré nám vedia pomôcť udržať si nadhľad a pozitívnu energiu.

Možno už tradične čakáte nejaké nedeľné video, kde ten Imro bude zase 20 min rečniť, niečo porovnávať alebo mudrovať . Dnes sme si ale pre vás pripravili niečo iné...

Zrejme nemusíme diskutovať o tom, že súčasná situácia je pre niektorých skutočne zlá, či už v rámci zdravia alebo financií, čo sa následne odráža v pohľade na veci okolo. Do ekonomických, zdravotných alebo sociálnych aspektov sa púšťať v tomto texte rozhodne nejdem, skôr sa pozriem na úplne jednoduchú vec. Ňou je samotné jazdenie a jeho význam nielen pre fyzičku, ale hlavne ako spôsob dokonalého resetu hlavy.

Môžem povedať, že bicyklujem už doslova roky a za ten čas sa nikdy nestalo, že by som na nejaký čas prestal jazdiť. Fakt si nepamätám, že by som mal dlhšiu pauzu, rovnako si nedávam po sezóne nútený oddych a proste jazdím, ako mám chuť. Z hľadiska tréningu možno nie ideálny prístup, ale mám z toho jednoducho radosť a zisťujem, že vlastne po celé tie roky aj osobného psychiatra zadarmo .


Príchod korony bol len ďalším dôkazom, aké dôležité je chodiť do prírody a mať nejaký koníček. Ak len čučíte doma, počúvate správy, do toho sociálne siete, tak máte všade dookola to isté. S Lenkou sme tomu hovorili aj „každodenný nášup depresie o 19:00“ . Alebo ešte horšie, kadejaké konšpirácie a podobné somariny, čo sa zdieľajú, až pomaly začnete tým veciam veriť. Veď dnes môže pomaly každý napísať a prezentovať čo chce, len aby získal pozornosť a „followerov“, pričom zachovať si zdravý rozum a racionálny pohľad na vec je čoraz ťažšie. Ale už moc filozofujem, poďme k tomu spomínanému jazdeniu...

Ten pocit, keď ste tam vonku, dávate si napríklad obľúbený kopec a pomaličky ukrajujete výškové metre. Nikto vás neotravuje a pomaly sa vzďaľujete od civilizácie. Keď ste v prírode sami, nepotrebujete mať rúško a môžete dýchať naplno. Môžete dokonca funieť, koľko chcete. Proste neriešiť a jazdiť...


Vrátite sa domov, napríklad teraz v zime ešte trochu vyštípaný a už sa na veci dívate úplne inak. Nie ste podráždený, nerozčuľujete sa nad všetkým, pretože tá prebytočná energia zostala práve na tom kopci . Možno pretriedite „kamarátov“ na Facebooku a budete sa tešiť na ďalšiu svoju „dávku“ prírody.

U nás v MTBIKER sme naladení na rovnakú vlnu a už od začiatku sme mali jasno. Pokračujeme v tom, čo robíme a budeme sa snažiť nájsť v tejto situácii vždy niečo dobré a tým sa odvďačiť za vašu priazeň. Nerobili sme články o korone a ani ich nezdieľali, aj keď by určite dosahovali nadpriemernú čítanosť. Pretože podobných správ máte asi dosť z iných zdrojov. Chceme priniesť trochu tej motivácie a pozitívnej energie prostredníctvom nášho obsahu – či už vo videách, článkoch a na sociálnych sieťach. Klip vyššie bol zároveň prísľub, že ideme stále ďalej a môžete sa tešiť na obsah z jazdenia v rôznych podmienkach, vrátane tých zimných.


V podstate výsledkom bol aj náš ľudský variant Everestingu s názvom Gerlaching. Celkovo už pribudlo takmer 400 Gerlacherov a zmysel tejto zvláštnej akcie opäť dostáva význam, keďže si všetky parametre viete prispôsobiť aktuálnym podmienkam. A taký jesenný alebo aj zimný variant bude mať určite svoje čaro a nikto nevraví, že nemôžete potiahnuť aj na vyšší kopec .

Buchty na chate

Posledné dni neboli svojím počasím zrovna ideálne a rovnako sa postupne sprísňovali opatrenia, výsledkom čoho bolo aj to, že v podstate nemôžete konzumovať občerstvenie v interiéri. Pre chaty a reštaurácie doslova pohroma v podmienkach nepriaznivej jesene a zimy, pričom určite ste registrovali kopec vtipných videí a fotiek na danú tému. Nebolo zrovna ideálne počasie, ale vybral som sa na Chatu pod Suchým a nakoniec z toho bol ako vždy skvelý výlet. A hlavne všade ticho a kľud.


Vošiel som dnu, praskalo drevo v peci a nikde nikto až na chatárku, s ktorou sa dám do reči. Dokonalá atmoška na to si vnútri posedieť a niečo zjesť. Ale nebudem sa rozčuľovať nad „pravidlami“, nad tým, že tu predsa nikto nie je, že mrholí, a je chladno. Objednávam si buchty, kávu a zjem si to vonku pod strieškou a v predsieni.

Akurát prichádza ešte jeden cyklista a pekne sa na tom zabavíme...samozrejme aspoň 2 m od seba . Chcem tým celým povedať, že jedna vec je sa na vtipných videách alebo na zvláštnych pravidlách zasmiať, druhá je proste ísť a jednoducho si niečo dať v rámci nich. Na pocite zo skvelého výjazdu mi to nijako neubralo.


V podobnom duchu som chcel pripraviť aj menšiu súťaž na Instagrame, ale medzitým sa pravidlá zase menia a nikto teraz vlastne nevie, v akom režime budú napríklad také horské chaty fungovať. Aj keď včera som bol znovu na Chate pod Suchým a funguje ako doteraz – teda občerstvenie si dať môžete, zjesť musíte vonku, plus treba dodržiavať klasické opatrenia ako rúška, odstup a pod. Takže ešte chvíľu počkám a uvidíme, ako sa všetko utrasie.

Do prírody a s rozumom

Rozhodne tu nehovorím ani nenabádam k žiadnemu porušovaniu pravidiel, pretože pobyt v prírode je povolený, rovnako ako cesta do nej. Presné podmienky záležia momentálne podľa okresu ale vždy tam možnosť je. Keď ste už v prírode, nikomu neubližujete a bicykel je stále skvelý prostriedok, ako sa do nej rýchlo dostať. Na vás je hlavne myslieť dopredu, ako to spraviť tak, aby ste minimalizovali kontakt a zvolili najvhodnejšiu cestu. Ako si nájsť správne miesto, kam nechodia všetci (hrádze, vyhliadky), prípadne prispôsobiť čas (radšej skoro ráno a pod.) alebo využiť podmienky a ísť aj keď nie je úplné azúro. Nejazdiť v skupine a dopriať si výjazd aj bez rečnenia s ostatnými, mať po ruke rúško/šatku v prípade nevyhnutného kontaktu. A hlavne jazdiť bezpečne v rámci svojich možností, pretože všetci majú teraz úplne iné starosti...

A rovnako si spravte pekný výlet na peši a zoberte rodinu. Veď práve vďaka biku poznáte určite pekné miesta, kam nechodia hordy ľudí. Po takom výlete bude doma určite iná nálada, nehovoriac o celkovom zdraví. Pobyt na čerstvom vzduchu jednoducho potrebujeme, pretože inak po skončení "koronakrízy“ na nás trochu zafúka vietor a zase budeme všetci chorí a ešte k tomu v depresii.


Vždy je spôsob

Tomu Imrovi sa hovorí. Len sedí doma, škrabe sa na zadku, točí nejaké videá a fotí. Rozhodne sa nemôžem teraz sťažovať a nebudem vám objasňovať, ako to všetko funguje a ako dlho to trvalo, ale jedného sa držím stále. Robil som aj inú prácu, rovnako ma postihli problémy a nepríjemné situácie. No nikdy som neprestal jazdiť a vždy si našiel spôsob, ako sa do prírody dostať. Netreba sa biť do hrude, dávať si profilovky v štýle „som doma“ a skôr energiu využiť a rozmýšľať, ako ísť vonku bez toho, aby sme ohrozili seba a ostatných.

Na záver len jediné. Ak je možnosť ísť do prírody a vyvetrať sa, neváhajte ju využiť. Udržať sa v dobrej kondícii a nálade je jedna z vecí, ktorú vieme ovplyvniť, ktorú vieme šíriť medzi ostatných a ktorá bude teraz dôležitejšia, ako kedykoľvek predtým. A potom si možno ešte viac uvedomíme, aké dôležité je prírodu chrániť a správať sa k nej s rešpektom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: 10 zásad pri plánovaní sezóny - ako na cyklistické ciele a predsavzatia?

Video: 10 zásad pri plánovaní sezóny - ako na cyklistické ciele a predsavzatia?

Ako prekonať lenivosť a nevytvárať si prekážky na ceste do stanoveného cieľa? Čo naopak pomôže, aby sme boli so sezónou spokojní?
Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
Video: Prečo úspešní ľudia športujú? Naše firmy, ktoré vedú majitelia cyklisti

Video: Prečo úspešní ľudia športujú? Naše firmy, ktoré vedú majitelia cyklisti

Veľa majiteľov úspešných firiem aj športuje. Ako to majú páni stojaci za firmami Martinus, Isadore, Pixel Federation a MTBIKER.sk?
keyboard_arrow_up