Tipy pre jazdenie v chladnejších podmienkach

Vonku nám postupne prituhuje, ale to nie je dôvod hneď vešať bicykel na klinec. Vyraziť musíte síce vy, no týchto niekoľko tipov možno pomôže si jazdenie v prvom rade užiť...

Jazdeniu v zime, oblečeniu a ďalším veciam s tým súvisiacich sa na portáli MTBIKER venujem už skutočne dlhú dobu. Dalo by sa povedať, že ohľadom tejto „problematiky“ vznikli aj moje prvé články, ak nerátam reportáže z maratónov. Ale každý rok s príchodom ochladenia a samozrejme s tým, ako sa dostávajú k cyklistike ďalší a ďalší, sa téma stáva znovu aktuálnou a chodí mi ohľadom nej množstvo dotazov. Každopádne ma to veľmi teší a dúfam, že aj ja som za tie roky prispel malou troškou k tomu, že cyklistiku berieme už ako celoročný šport.


A hlavne, že také jazdenie dokáže byť zábavou a nie utrpením . A rovnako, že ak človek trochu rozumne zainvestuje a myslí dopredu, nijako si neničí svoje zdravie, ba práve naopak. Vo videu som sa zameral na základné tipy a veci, ktoré považujem za dôležité a ktoré sa mi osvedčili ohľadom výjazdov v chladných podmienkach. Rozhodne netvrdím, že mám na všetko patent a že inak to nejde. Ale myslím, že už si rozumieme a viete, ako si veci reálne zhodnotiť a prispôsobiť svojim možnostiam.


Či už sa bavíme o tréningu, chudnutí alebo teraz o jazdení v chlade, stále platí jedno základné pravidlo. Na všetko musíte ísť postupne! Telo treba postupne adaptovať, začať výjazdami okolo hodinky a po kúskoch zvyšovať. A vôbec to neznemaná, že sa musíte dostať na 4 hodiny, aby ste objavili nejaké čaro . Aj u mňa v zime prevládajú skôr kratšie výpady okolo 2 hod a len sem-tam si buchnem niečo dlhšie, keď príde chuť. Rozhodne tým nie som posadnutý a veľmi často volím pre zmenu turistiku, alebo skialp. Jednoducho si to mixujem podľa chuti, času a hlavne podmienok.


A to ma privádza k ďalšej dôležitej veci – schopnosti odhadnúť podmienky. Ako budete postupne jazdiť, získate aj cit pre výber trasy, budete vedieť, kde tečie voda, takže môže byť pod tým v zime ľad, kam sa oplatí ísť, keď fúka, ktorý zjazd ako dlho trvá, kde sú po snežení pekné udupané cestičky a pod. Za mňa má v tomto MTB obrovskú výhodu, pretože v lese ste mimo vietor, terén je viac zvlnený, rovnako pracujete viac vrchom tela a vo výsledku vám je v chlade oveľa príjemnejšie.

A ešte jedna dôležitá vec alebo skôr populárne motto – nebojte sa vyjsť trochu z komfortnej zóny. Aj keď sa oblečiete do tých najlepších vecí, stále nebudete mať pocit ako pri sedení na gauči. Skôr či neskôr niekde vymrznete, natečie vám do prstov, bude vám fúkať ľadový protivietor do tváre a všetky ďalšie radosti, ktoré zimní jazdci poznajú . Ale vedieť občas zaťať zuby sa vždy hodí a jednoducho to k tomu patrí. No potom príde výjazd a chytíte parádnu inverziu, prípadne pojazdíte po čerstvo padnutom snehu, ktorý vám bude vŕzgať pod kolesami, vychutnáte si mrazivý východ slnka a spokojný doma sadnete ku káve alebo čaju. A zabudnute na všetky tie predchádzajúce „patálie“. Nakoniec opäť platí, že najhorších je tých 30 m z gauča, než vyjdete von .


Veľkou výhodou nášho webu je mutlimediálnosť a tiež fakt, že na veľa videí a článkov sa môžem spätne odkázať. Takže nižšie nájdete odkazy, ktoré by vás mohli v súvislosti s jazdením v zime zaujímavať:

Tak dúfam, že vám niektoré tipy pomohli, prípadne objasnili základné veci. Mne v zime nejde primárne o tréning, či bušenie kilometrov. Asi najviac ma baví ten pocit, že som jednoducho vonku a doslova si užívam neustále sa meniace podmienky.


Človek vlastne objaví ďalšiu tvár cyklistiky a na „mimosezónne“ obdobie sa potom doslova teší . A práve o tej radosti a zmenách prostredia nabudúce...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Jazdenie v zime – aké oblečenie väčšinou používam a ako ho kombinujem?

Jazdenie v zime – aké oblečenie väčšinou používam a ako ho kombinujem?

Čo sa hodí, ak hľadáte niečo univerzálne na celú sezónu, alebo naopak niečo skutočne zimné? Skúsil som dať dokopy svoje dlhodobé skúsenosti so značkou Castelli, ktorá mi pomohla odhaliť čaro zimného jazdenia.
Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Koľko reálne trvá zbalenie bicykla do prepravnej tašky a ako je v nej chránený? Aký je rozdiel oproti kartónovej krabici alebo prepravnému kufru?
keyboard_arrow_up