Na sústredenie nielen kvôli tréningu

Pozrime sa na cyklo sústredenia aj z iného uhla. Prečo sa na nejaké vybrať? Veď tréning nemusí byť jediný dôvod.

V profesionálnej cyklistike sú cyklo sústredenia takmer nevyhnutná záležitosť a cyklisti ich absolvujú hneď niekoľko. Záleží podľa plánov profíka, ale na prvé sústredenie bežne vyrážajú ešte pred Vianocami, dĺžka pobytu je individuálna, bežne sa pohybujeme v dĺžke 1-4 týždne. Najčastejšie takto cestujú za teplom alebo za dlhšími kopcami a ideálne v nadmorskej výške 2 000 m plus. No ale to sú profíci, čo teda my, bežní hobíci a amatérski pretekári? A špeciálne v tomto období, kedy cestovanie do zahraničia podlieha rôznym pravidlám? Keď to bude možné, tu je zopár vecí, pre ktoré odporúčam vycestovať za bikovaním von.

Livigno, Taliansko

Trénovanie je základ

V mojom „mládí“ nevídaná vec, sa dnes stala celkom bežnou praxou. Na sústredko dnes chodí široká škála cyklistov, takéto cyklovýlety sa najčastejšie využívajú na jar, keď sa cestuje za počasím, ktoré už umožňuje jazdenie vonku. Ja sám som veľký fanúšik sústrediek, chodím na ne roky a na rôzne miesta, ak to čas dovolí, doprajem si pred sezónou aj dve. Dnes nechcem rozoberať, ako tam trénovať a aké benefity to prináša, dnes sa zamyslím nad tým, čo ďalšie to človeku môže dať, čo tam vie zažiť a prečo by na sústredenie mal ísť, aj keď tréning nie je top priorita.

Vodice, Chorvátsko

Spoznať nové obzory

Sú to spoločné zážitky, ktoré môžete potom v partii navždy rozoberať...
Po takomto roku nemôžem začať inou vecou, ako je to, že v novej destinácii spoznáte zaujímavé miesta, oddýchnete si od ciest, ktoré denne jazdievate doma. Je to určite príjemné vykročenie zo zabehnutého stereotypu, možno na jar po zime ešte nie ste "objedení" lokálnych terénov, ale tým, že si takto odskočíte do zahraničia, si ten okamih minimálne oddialite. Kto sa bojí alebo má rešpekt pred cudzou krajinou a navigovaním sa v nej, nie je nič ľahšie, ako si kúpiť GPS cyklopočítač s navigáciou, o tejto téme som hovoril aj vo videu, ako „kompišku“ vybrať. Alebo ak ste na nejakom organizovanom sústredku, tak sa ľahko môžete pridať do skupiny k niekomu, kto to už pozná, ak idete cez nejakú agentúru, bežná služba býva, že v prípade problémov alebo stratenia sa, pre vás prídu.

Chorvátsko

Ľudia rovnakej krvnej skupiny

Na sústredko môžete vyraziť súkromne alebo si prenajmete apartmán a vyrážate v partii, ktorá s vami zdieľa vašu spoločnú vášeň. Tým pádom viete, že už aj samotná cesta sa stáva zábavnou, stále je o čom, srandička strieda srandičku. Ak idete na nejaké oficiálne organizované sústredenie, tak zase viete, že na mieste budú ľudia, ktorých síce ešte nepoznáte, ale že tam bude fajn, je veľmi pravdepodobné, máte radi rovnakú vec, ľahko si tam nájdete nových kamošov.

Podgora, Chorvátsko

Turistika bez turistov

Ak budete v zahraničí skoro na jar, tak aj klasické dovolenkové miesta budú patriť len vám, nemusíte sa nikde tlačiť medzi turistami. Áno, otvorených nebude toľko podnikov, ale na spoznanie nejakého vychyteného mesta nič také nepotrebujete. Napr. takto na jar v Chorvátsku občas stretnete autobus s ázijskými turistami, ale to je všetko.


Len vaše budú pláže a promenády a aj celé mestá a mestečká. Pokojne si dajte v strede sústredenia jeden deň voľno a vybehnite si niekam autom, dohodnite sa s miestnymi na výlete loďou, prekvapí vás dobrá mimosezónna cena.


Oddych, relax, pohoda

Ubytovanie si môžete vymyslieť napríklad v nejakom hoteli, kde sa o vás postarajú, najlepšie je, ak tam je k dispozícii aj wellness. Takto sa vášmu telu dostane občas potrebného hýčkania. Nemusíte po sebe upratovať, variť, takýto týždeň dobre padne každému. Alebo si objednáte apartmán a základné potreby si riešite sami. To má zase výhodu, že vypadnete z bežného stresu, oddýchnete si od ľudí, hlavne psychicky.


Party time

Je dosť pravdepodobné, že prvý spoločný večer môže nasledovať náročnejšie ráno, vstávanie a chystanie sa na tréning môže komplikovať bolesť hlavy. Jasné, že profíci by si toto nedovolili, zabíjať tréningy alkoholom, ale my nie sme profíci. Takže, ak sa to nepreháňa, tak aj takéto spoločenské vyžitie padne vhod.


Možno priberiete

Na takýchto akciách, ak bývate v hoteli, je dosť pravdepodobné, že si užijete aj kulinárstvo. Všeobecne sa cestovné agentúry a kancelárie snažia hľadať také miesta, kde dobre varia, lebo to je pre športovcov dôležité, a tak budete môcť papkať dobroty, skúšať nové chute. Len pozor na servírovanie pomocou bufetov, ľahko sa stane, že po takomto výlete prídete domov tučnejší.


Podpora domácich

Je jedno, či je bežný rok alebo taký, ako sme mali tento, športový turizmus domácim prinesie obživu mimo hlavnej sezóny alebo na miesta, kam bežný turista nechodí. Je jedno, či sa bavíme o ubytovaní v hoteli, vďaka nám môže byť hotel otvorený a domáci, čo tam robia, majú prácu. Alebo si vyberieme nejaké ubytko od súkromníka, vďaka tomu ich možno aj viacej spoznáme a z prvej ruky vidíme, komu týmto vytvárame živobytie. Pomáhame tak bežným ľuďom v regiónoch, kde sa nemajú tak dobre ako my.

More lieči

Aby sme ten alkohol a veľa papania aj nejako vyvážili niečím zdraviu prospešným, tak takýto týždeň pri mori dobre padne vašim dýchacím cestám, slaný vzduch má svoje benefity, otužilejší si môžu dopriať aj prvú rýchlu kúpačku v mori.


Bude na čo spomínať

Na záver som si nechal niečo, čo vás bude tešiť aj v čase, keď už budete z takejto dovolenky dávno doma. Sú to spoločné zážitky, ktoré môžete potom v partii navždy rozoberať, kto koho kde odtrhol v stúpaní, ako si kde ustlal, kto nevládal ráno vstať na tréning.

Podgora, Chorvátsko
Ideálne je spraviť si fotky na pamiatku alebo, ako ja, natočiť si spomienkové mini video, ktoré keď si v zime s kamošmi pri vínku pustíte, tak sa aspoň vo svojej hlave na to miesto na chvíľu vrátite.

Že sústredko padne vhod aj v iný termín ako na jar vidieť na výlete z Bormia.


Ako prvé sústredko v roku si zvyčajne dávam chorvátske Vodice, takto som sa tam mal v roku 2020, tu je odkaz na článok. Takto si užil Imro Bašku Vodu v roku 2019, tu je odkaz na článok, je tam aj jeho video.

Záleží, kedy tento článok čítate, či ešte v dobe, kedy je cestovanie obmedzené alebo zložité, potom ho berte ako inšpiráciu, vec, na ktorú sa už teraz môžete tešiť. Ak už ste niekde takto boli a napadá vám nejaký iný dôvod, ktorý som v článku nespomínal, napíšte mi ho do komentárov. Doviđenja
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aké boli tvoje Jarné kilometre v Chorvátsku? Moje boli SMART.

Aké boli tvoje Jarné kilometre v Chorvátsku? Moje boli SMART.

Tento report, ak ho tak vôbec môžem nazvať, bude mierne netradičný. Dal som si skrátenú verziu a plány sa mierne skomplikovali. Ale poďme pekne poporiadku.
Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
Ostrov Elba – malý/veľký (nielen) cyklistický raj – 3. časť

Ostrov Elba – malý/veľký (nielen) cyklistický raj – 3. časť

Ak niečo zrelo ako víno, tak to bol tento článok. Keď som pred dvomi rokmi dopísal druhú časť, vôbec som nepočítal s tým, že trilógiu dokončím až dnes.
keyboard_arrow_up