Chata pod Borišovom cez Ploskú – centrálna časť Veľkej Fatry

Poďte s nami na výlet do centrálnej časti Veľkej Fatry, spoznajte 2 panoramatické kopce a nebude chýbať ani jedna horská chata. To všetko v pravej zimnej atmosfére...

Snehovú kalamitu a pobyt počas sviatkov som využil ešte na jeden výlet s kamerou v tejto oblasti. Ale nakoniec do seba všetko celkom pekne zapadlo, keď sa na to pozriem „zoširoka“ . Veľká Fatra je skutočne veľká svojím vlastným spôsobom. Nemáte tu exponované a špicaté kopce, ktoré vám udrú do očí, prípadne hrebeňové úseky ostré ako žiletka. Veľký Fatra je najmä rozľahlá, sú tu dlhočizné doliny a obrovské pláne. To myslím pekne uvidíte aj v tomto výlete, ktorý som pre zmenu začal vo Vyšnej Revúcej, teda z dedinky, kam sa dostanete, ak odbočíte z hlavnej cesty v Liptovskej Osade. Áno, to je tá Liptovská Osada, ktorú neustále hlásia v dopravnom servise, takže bacha na rýchlosť .

Každopádne sa nejdem toľko rozpisovať, pretože aj na základe vašich reakcií a spätnej väzby sa práve na dokumentáciu výletov ideálne hodí práve video a snažil som sa ho robiť opäť podrobne, aby ste mali prehľad o teréne a dozvedeli sa užitočné informácie, ak sem niekedy budete chcieť vyraziť. Rovnako sa pozrieme aj na základnú výbavu vzhľadom na počasie a podmienky.


Opäť opakujem, že v zime skutočne rozhodujú podmienky o tom, či si túru užijete alebo sa budete kdesi trápiť. Teda najmä, ak sa bavíme o výlete na peši, takže po nejakej výdatnej dávke sneženia radšej chvíľu počkajte. Predsa len keď padne hmla, bude duť a kdesi vám tam „dôjde“ pri brodení, to sú presne situácie, pre ktoré potom veľmi často vyráža do akcie horská služba – a hlavne keď je všetko „našponované“ pre koronu, treba byť zvlášť opatrný a nevymýšľať. Ako sa hovorí, hory nikam neujdú...

No a teraz k tomu, ako som myslel, že všetko pekne do seba zapadlo. Nedávno sme mali výlet na Krížnu, ktorá tvorí v podstate pomyselný začiatok Veľkej Fatry. Dnes sme sa trochu pozreli do jej centrálnej časti a rovnako sme si nedávno prešli na biku úsek od Smrekovice smerom na Ružomberok, čo je zase opačný koniec – samozrejme berte to orientačne, nie ako mnou presne stanovenú hranicu. A koľko ďalších možností tam ešte máme .


Ale hlavne sa mi páči, že si teraz môžeme veci spájať do komplexnejšieho celku, ukázať si zaujímavé miesta, prepájať obsah a vo výsledku tak rozmanitým spôsobom spoznávať naše kopce a prírodu. Na záver len dodám, že nezabúdajte na rešpekt a nerobte si z hôr len športovú arénu – najmä teraz, kedy zažívajú nápor ako nikdy predtým. Či už ste biker, turista alebo lyžiar, sme v podstate jedna veľká komunita a práve takto môžete najlepším spôsobom šíriť aj jej dobré meno...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Poď sa s nami pozrieť, ako vyzeral náš freeridový kurz, ktorý sme organizovali v spolupráci so Summit Academy na rakúskom Molltaleri.
Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

Jedna zdokumentovaná a poctivá túra ako test, skúsenosti s výbavou, prvé preteky aj nečakaný odvoz vrtuľníkom. Odohralo sa toho dosť, ale v článku sa všetko dozviete.
keyboard_arrow_up