Starostlivosť o bicykel Tunap - očistiť, namazať a vyraziť

Ak chceme, aby náš stroj pracoval spoľahlivo za každých okolností, musíme sa oň náležite starať. Očista, mazanie a obdobné úkony sú alfou a omegou pohodlnej jazdy. K tomu môže poslúžiť aj kolekcia od Tunap.

Na trhu s cyklistickými doplnkami a kozmetikou nájdeme desiatky najrôznejších prevedení a kvalít, ktoré však v konečnom dôsledku majú jeden spoločný cieľ: poskytnúť jazdcovi možnosť postarať sa o jeho bicykel s náležitým účinkom. Nikomu snáď nie je potrebné vysvetľovať dôvody, prečo je pravidelná údržba bicykla, teda z pohľadu odstraňovania nečistôt, nevyhnutnou podmienkou pre dlhú životnosť jednotlivých komponentov.

Jednoducho povedané, každý diel bicykla má „vlastné“ prostredie, v ktorom pracuje v optimálnej miere. Ak k tomu pridáme nečistoty, toto prostredie sa narúša a funkcia komponentu klesá. So stratou funkčnosti ide ruka v ruke aj spomínaná životnosť materiálu. Tá sa dokáže znížiť aj radikálnym spôsobom. Summa summarum, pri správnom čistení si dokážete ušetriť nielen nežiadúce problémy počas výjazdu, ale aj nemalú čiastku peňazí. Ako na to?


Nemecká spoločnosť Tunap v svojom portfóliu ponúka viaceré špecializované prípravky, ktorých účelom je nielen zabrániť akejkoľvek nežiadúcej interferencii nečistôt s fungovaním komponentov, ale rovnako tak spríjemniť každý výjazd bezproblémovým chodom pohyblivých súčastí bicykla. Predovšetkým teda ide o čističe a lubrikanty, ktorým sekundujú nadväzujúce náradia a doplnky, prostredníctvom ktorých bude starostlivosť o bicykel rutinným úkonom. O kvalite týchto produktov hádam najpresvedčivejšie vypovedá skutočnosť, že prípravky Tunap sú oficiálnym dodávateľom pre profesionálne cestné tímy BORA-hansgrohe a Bahrain Victorious.


Prvotným krokom pred akýmkoľvek mazaním častí bicykla je adekvátna očista. Olej je vo vode nerozpustný, preto je vždy potrebné využiť prípravky na báze odmasťovacieho prostriedku. Takým je aj Tunap Intensive Cleaner, ktorý sa postará o odbúranie nečistôt v podobe prachu, mastnoty alebo iných povrchových nánosov. Aplikácia je jednoduchá - po prvotnom opláchnutí bicykla čistou vodou naneste tento prípravok na znečistené časti rámu. Nechajte pôsobiť po dobu najmenej piatich minút a následne bicykel opláchnite vodou. Nemusíte sa tak znepokojovať drhnutím alebo zašpinením sa. Cena Tunap Intensive Cleaner sa pohybuje na úrovni 16 €.


Špecifickým prípadom očisty, ktorý je základným problémom mnohých amatérskych cyklistov, je čistenie pohonu bicykla. Pravda, nikomu sa nechce babrať s neraz hrubou vrstvou pokrývajúcou reťaz, prevodníky alebo kazetu. K tomu však poslúži Tunap Drive Cleaner. V kombinácii s kefkou je možné pri čistení reťaze jednoducho odstrániť nadbytočné vrstvy oleja v spojení s tuhými nečistotami. Po nanesení prípravku stačí po chvíli pôsobenia mechanickým pohybom kefy zotrieť uvoľnené nečistoty. Či už ide o reťaz alebo kazetu, postup je jednotný. Cena Tunap Drive Cleaner sa pohybuje na úrovni 13 €.


Dôležitou, a často opomínanou časťou bicykla, ktorá si zaslúži pozornosť a náležitú očistu, sú aj vnútorné nohy vidlice. Tie sú totiž počas jazdy odhalené a prístupné vonkajším vplyvom. Bez ohľadu na to, či hovoríme o blate, prachu alebo zbytku oleja, každý nános na povrchu nôh znižuje adekvátnu funkciu vidlice a súčasne prispieva k skoršiemu opotrebeniu povrchovej úpravy a klzných puzdier. Možnosťou, ako proti tomu bojovať, je Tunap čistič odpruženia. Dodávaný je v praktickom balení s rozprašovačom. Aplikujte v jednej vrstve a po chvíli pôsobenia zotrite. Cena tohto čističa je 11 €.


Vhodným pomocníkom pri čistení je aj náležite uspôsobená handrička. Rôzne textilné vlákna nemusia poskytovať vhodné vlastnosti. Utierka z mikrovlákna Tunap bola navrhnutá pre čistenie a starostlivosť o bicykel. Dôkazom toho je zloženie 80 % polyester a 20 % polyamid, ktoré má za následok vysoko absorpčné vlákna. Pre správnu očistu ju navyše môžete prať až pri teplote 95 stupňov. Keďže jemnosťou a spracovaním dokáže čistič najrôznejšie povrchy, nemusíte sa ju báť použiť aj pri pretieraní okuliarov, prilieb alebo telefónov. Rozmery sú 40x40 cm. Cena Tunap utierky sa pohybuje na úrovni 6 €.


Po očiste, ktorá prispieva k odstráneniu nadbytočných vrstiev nečistôt z povrchu pohyblivých komponentov bicykla, prichádza čas na nanesenie vhodného maziva. To má za úlohu nielen znižovať adhéziu povrchu, ale rovnako prispieva k tichému chodu reťaze a vytvára ochrannú vrstvu, vďaka ktorej sa nemusíte obávať o vplyv poveternostných podmienok na materiál pohonu. V tomto prípade poslúži Tunap Olej na reťaz alebo Tunap Vosk na reťaz. Oba sú dodávané v praktickom balení s rozprašovačom. Stačí jednoducho naniesť v podobe súvislej vrstvy na povrch reťaze. Zloženie mazív prispieva k predĺženej životnosti. To znamená, že nie je potrebná každodenná aplikácia. Cena týchto produktov sa pohybuje na úrovni 10 €.

Viac informácií o jednotlivých produktoch, ale aj o celej ponuke čistiacich a mazacích prípravkov Tunap, získate na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Ako efektívne zrýchliť svoj bicykel?

Ako efektívne zrýchliť svoj bicykel?

Nepotrebujete k tomu keramické ložiská a iné „vesmírne" vychytávky za stovky eur. Bude stačiť ochota zababrať si ruky a váš čas.
keyboard_arrow_up