Najrýchlejší bicykel v Zwifte – ako sa zabaviť vďaka odmenám

Chceš sa vyznať v zbieraní odmien v Zwifte? Hodia sa ti tipy, ako rýchlejšie postupovať? Zaujíma ťa, aký bicykel a kolesá budú najrýchlejšie do kopcov a čo je ideálne na roviny?

Myslím, že platformu Zwift ako takú vám veľmi predstavovať nemusím. Väčšina z nás ju pozná zo zimného obdobia medzi sezónami. Ja tento simulátor využívam na zimné kilometre, ale rovnako aj ako zábavku. Baví ma to z viacerých dôvodov. Medzi najpodstatnejšie patrí možnosť jazdiť s inými jazdcami z celého sveta. Čo ma však dostalo tento rok je to, ako je Zwift premyslený do každého detailu. Baví ma hrať sa s možnosťami, s akým bicyklom jazdím v daný deň, aké kolesá použijem do ktorého terénu či pretekov. Rovnako ma baví Zwift aj preto, že je to v podstate arkáda a teda si môžem zvyšovať svoj level, vďaka čomu si viem odomknúť a kúpiť nové bicykle alebo kolesá.

Odmeny

Jednou z možností, ako sa v Zwifte zabaviť, sú tzv. odmeny. Odmeny sú v podobe „nálepiek“, v hre označovaných ako BADGES alebo ACHIEVEMENTS. Tieto je možné dosahovať buď za výkony (určitý výkon vo wattoch, presiahnutie určitých rýchlostí), za to, koľko dní po sebe jazdíte, či rozdávanie a prijatie RIDE ON, niečo ako kudos na Strave. Azda najzaujímavejšou sekciou odmien sú tzv. ROUTE BADGES. Tieto získavate za skúmanie svetov v Zwifte a jednotlivých trás. A potom sú tu ešte špecifické odmeny za splnenie misií. Väčšinou sa jedná o bicykle, ktoré inak v hre získať nemôžete.


Drops, kvapky potu = herná odmena

Odmenou za námahu, ktorú na bicykli vynaložíte, vám budú tzv. kvapky potu alebo DROPS. Ide o hernú menu, za ktorú si následne v DROP SHOPe kupujete nové rámy bicyklov a kolesá. Kvapky získavate podľa toho, ako „ťažko“ jazdíte. A teda či idete „kašu maltu šrot“, kedy kvapky pribúdajú rýchlejšie, alebo len tak zľahka, kedy naopak pribúdajú pomalšie. Rýchlejšie rovnako pribúdajú, keď stúpate na kopce, jazdíte s PACE PARTNEROM či dostávate RIDE ONs. Preto dostanete iný počet kvapiek za 20 km po rovine a iný, vyšší, za 20 km do kopca.

Najrýchlejší spôsob získavania kvapiek je práve jazda s PACE PARTNEROM. Vo Watopii jazdia 4 boti, ktorí udržiavajú konštantné tempo na rôznych trasách s rôznym výkonom. Výhodou je, že s nimi vždy jazdí balík, a teda sa uplatňuje aj jazda v háku. Pri jazde s pace partnerom sa vám znásobuje počet získaných kvapiek každých 5 minút. Začínate na koeficiente 1,0x a postupne každých 5 minút sa zvýši o 0,2 až po koeficient 2,0x. Tu následne jazdíte 5 minút, po ktorých sa násobiteľ opäť vráti na 1,0x a idete opäť hore.

Level, úroveň jazdca

Okrem spomínaných kvapiek v hre získavate aj levely. Tieto opäť dostávate za to, že jazdíte. Každý nový level predstavuje odomknutie si nového príslušenstva v hre. Napríklad prilby, okuliare, rukavice, tretry, dresy, ponožky a v neposlednom rade bicykle a kolesá. Rovnako tak sú na levely viazané aj určité trasy. Napríklad na legendárny Alp du Zwift sa dostanete až po prekročení levelu 12. Tu je dôležité povedať, že level nie je priamo viazaný na počet kilometrov, ktoré jazdíte. Sú totižto spôsoby, ktorými sa viete cez levely prehrýzť rýchlejšie – o tom ale nižšie.

Ja mám napríklad najazdených 2 520 km a som aktuálne lvl 20. Napríklad Cepo má na Zwifte odjazdených cca 10 000 km a je level 33. Je teda predpoklad, že by som mohol dosiahnuť lvl 33 skôr ako napríklad Tomáš. Celkovo je aktuálne v hre maximálny level 50, no k tomu vedie naozaj dlhá cesta.


Drop shop, nákupy za pot

Ako som spomínal vyššie, za získavanie levelov sa vám odomykajú nové bicykle a kolesá. Tieto si následne viete kúpiť v DROP SHOPE vo svojej garáži. Ako mena poslúžia už spomínané kvapky potu – DROPS. V Zwifte nájdete bicykle od 20 svetových výrobcov, ako aj bicykle pod záštitou značky ZWIFT. Rovnako tak kolesá tu nájdete od renomovaných výrobcov, ako aj kolesá od Zwiftu. Nakupujte rozvážne, lebo kvapky si zarobíte len vlastnou námahou.


Bicykle, kolesá a rozdiely v nich

Bicykle sa tu delia na vrchárske, aero a časovkárske špeciály. Zwift používa na hodnotenie bicyklov kategórie AERO a WEIGHT (hmotnosť). Bicykel môže získať od 1 po 4 hviezdičky. Dovolím si však upozorniť na to, že je to len vstupná úroveň hodnotenia bicyklov. Viacero bicyklov majúcich rovnaké hodnotenie hviezdičkami má rozdielne vlastnosti. Zwift má aj túto oblasť premyslenú do posledného detailu. Vynikajúci vrchársky bike vám vie pomôcť v kopci, kde vie spraviť rozdiel oproti iným bicyklom a rovnako tak majú vplyv aj správne kolesá. Odporúčania na najlepšie vrchárske, aero, univerzálne či časovkárske bicykle si popíšeme samostatne.


Ako najrýchlejšie zbierať odmeny

Na rýchlejší postup hrou, rýchlejšie odomykanie si bicyklov, kolies a ostatného materiálu, či rýchlejšie zbieranie kvapiek je pár tipov, ktoré vám teraz priblížim. Držaním sa týchto krokov sa vám bude úrovňami šplhať oveľa lepšie a rýchlejšie, pričom si Zwift zároveň spravíte viac atraktívny.

Metrické jednotky

Prvou a základnou radou je, aby ste v hre mali nastavené metrické jednotky, a teda aby ste jazdili v kilometroch, nie míľach. Za každý kilometer čí míľu v hre máte síce rovnako 20 xp (skúsenostných bodov), avšak 1 kilometer a jedna míľa nie sú to isté. A teda pri kilometroch získavate skúsenosti rýchlejšie.

Časovkársky bicykel

Druhou radou je jazdenie na časovkárskom bicykli. Každý zwifter dostane rovno do výbavy tzv. ZWIT TT bike a môže teda jazdiť aj časovkársky stroj. Výhodou TT biku je, že pri prechode tzv. banerom (šprint, kopec, okruh) dostanete namiesto power-up-u (ktorý by ste dostali na normálnom bicykli) min. 10 xp, prípadne pri troche šťastia až 250 xp. Ak sa teda budete krútiť napríklad na takom Volcano Circuit napríklad 25x, prejdete banerom kola 25x. Pri normálnom bicykli by ste zakaždým dostali nejaký power-up, zatiaľ čo na TT bicykli dostanete minimálne 250 xp.


Jazdite v balíku

Treťou radou je, jazdite v balíku. Síce nedostanete viac xp za kilometer, ani za to, že vás je v skupine viac, avšak ZWIFT má dokonale spracovaný aj tzv. draft systém, a teda systém jazdy v háku. Väčšia skupina teda pri rovnakej a dokonca menšej námahe jazdí rýchlejšie, teda rýchlejšie zbiera kilometre = skúsenosti. Tu ale upozorňujem, že v tomto prípadne nepoužívajte vyššie spomínaný TT bike, ktorý v hre nevie ísť v háku, a teda má draftovanie vypnuté.


Workouty, štruktúrované tréningy

Štvrtou radou je dokončovanie tzv. workoutov. Za každý splnený workout dostanete skúsenosti navyše.


Odznaky za objavovanie nových trás

Piatou a tou najúčinnejšou radou je objavovanie svetov, trás. Každý zo svetov v Zwifte má aj tzv. routes. Za tieto sú udelované tzv. badge (len pri prvom splnení danej trasy). Okrem toho, že si vyskúšate konkrétnu trasu, za jej prejdenie dostanete dodatočné XP a spomínanú odmenu v podobe nálepky - badge.


Pre ľahšiu orientáciu v trasách prikladám zoznam, ktorý si môžete vytlačiť a následne zaškrtávať už prejdené trasy. Sú pekne rozdelené podľa náročnosti.


Najrýchlejšia výbava na roviny

Ak máte v pláne rovinu či zmiešaný terén, prípadne preteky, je potrebné si dôsledne vyberať. Tu už hrá rolu hlavne lvl, pretože najlepšie bicykle sa odomykajú neskôr. Pokiaľ nebudete mať k dispozícii najrýchlejšie sady kolies v hre, tak najrýchlejším bicyklom na rovinky je TRON BIKE – opäť bicykel, ktorý nie je možné kúpiť, len si ho vystúpať. Vystúpať preto, lebo je to odmena za splnenie misie EVEREST a následné nastúpanie 50 000 výškových metrov. Dôležité pri tejto misii je, že ani výšku Everestu nemusíte nastúpať v jednej jazde, ale v koľkých len chcete. Keď si odmyslíme tento bicykel, poradie je nasledovné:


Bicykle na rovinu a zvlnený terén

1. SPECIALIZED S-WORKS VENGE – dostupný od lvl 33 za 798 800 kvapiek
2. FELT AR – dostupný od lvl 34 za 639 000 kvapiek
3. CERVELO S5 – dostupný od lvl 25 za 603 500 kvapiek
4. TREK MADONE – dostupný od lvl 20 za 887 500 kvapiek
5. CANYON AEROAD 2021 – dostupný od lvl 10 za 568 000 kvapiek

A teda už na lvl 10 sa viete dostať k jednému z najrýchlejších bicyklov v hre. Čo sa týka kolies, ak si odmyslíme časovkárske kolesá s diskom (plným zadným kolesom - ZIPP 858/SUPER 9 alebo ZIPP 808/SUPER 9), ktoré sú najrýchlejšie, ale dostupné až od lvl 45, tak dostupnejší materiál vyzerá takto:

Kolesá na rovinu

1. ZIPP 858 – dostupné od lvl 37 za 312 400 kvapiek
2. ENVE 7.8 – dostupné od lvl 39 za 205 900 kvapiek
3. ZIPP 808 – dostupné od lvl 13 za 177 600 kvapiek

Kolesá na zvlnený terén

1. DT SWISS ARC 1100 DiCut 62 – dostupné od lvl 6 za 184 600 kvapiek
Nakoľko sú to najlepšie kolesá na zmiešaný terén, skoro dostupné a „lacné“, viac už ani písať nebudem.

Najlepšia výbava do kopcov

Pokiaľ máte radi vrchárčinu aj vo virtuálnom svete, určite oceníte možnosť mať to najlepšie, čo hra ponúka. Tu je voľba nasledovná:

Bicykle do stúpaní

1. SPECIALIZED TARMAC PRO - dostupný od lvl 11, za 408 300 kvapiek
2. CANNONDALE EVO - dostupný od lvl 9 za 213 000 kvapiek
3. TREK ÉMONDA - tento nie je možné kúpiť, na jeho dosiahnutie je potrebné splnenie misie EVEREST

Kolesá do stúpaní

1. LIGHTWEIGHT MEILENSTEIN – tieto však nie je možné kúpiť, treba len mať šťastie a pri kolese šťastia na vrchole Alp du Zwift ich dostať. To môže znamenať jeden výšľap hore ale pokojne aj 50.
2. ENVE SES 3.4 - dostupné od lvl 4 za 191 700 kvapiek


Najrýchlejšie TT bicykle

Pre milovníkov časovky je v hre viacero časovkárských kôz. Ich poradie na rovinatom teréne je nasledovné:

1. CERVELO P5X a FELT IA – rovnaké časy. Dostupné od lvl 45 v resp 37 za 1 065 000 kvapiek
2. SPECIALIZED SHIV DISC – dostupný od lvl 18 za 994 000 kvapiek
3. CERVELO P5 – dostupný od lvl 15 za 710 000 kvapiek

Len pre zaujímavosť, pokiaľ by ste chceli na takomto bicykli aj zdolávať kopce, tak najrýchlejšie stúpa SPECIALIZED SHIV S-WORKS dostupný už od lvl 10 za 852 000 kvapiek. Na rovine však tento stroj patrí až na 9. miesto.

Čo nerobiť?

Na záver len pár rád, čo nerobiť. Aj keď pomenovanie „čo nerobiť“ je dosť prísne. Skôr, ako sa neobrať o možnosť ľahšieho postupu úrovňami a neprísť o kvapky potu.

Celé kilometre

Prvá rada je, jazdu ukončujte vždy celým dokončeným kilometrom. Ak jazdu ukončíte na 29,8 km, pripravíte sa o 20 xp. Pritom stačí prejsť už len 200 metrov.

Nekončite na kopci

Ak si už dáte námahu a vyjdete hore na Alp du Zwift alebo Ven Top, neukončujte svoju jazdu na vrchole. Spustite jazdca dole kopcom. Využite to ako vyjazdenie sa. Ak sa spustíte z Alp du Zwift, naberiete ďalších 12 km, ak Ven Top, bude to dokonca 19 km.


Century Ride – 100 míľ s pekným balíkom skúseností a odznakom za odmenu

Chcete si prvýkrát skúsiť odjazdiť 100 míľ (cca 163 km) na trenažéri a pritom sa pekne nabaliť skúsenosťami? Ideálna trasa je vo Watopii okruh Volcano Circuit, ktorý má len 4,1 km s prevýšením 17 výškových metrov. Pointou tejto century jazdy je daný okruh odjazdiť 39x. Dokopy s lead-in vzdialenosťou to dá spomínaných cca 163 km s prevýšením 670 m.

Za odjazdenie tejto vzdialenosti dostanete 163x20=3 260 xp, to ale nie je všetko. Za prvé prejdenie okruhu dostanete 80 xp. Ak toto absolvujete na TT biku, pripíšete si ďalších minimálne 390 xp. Čo je však super, na Volcano Circuit sú naviazané aj 3 špeciálne odmeny, pričom za každú dostanete 1 000 xp. Odmeny získate za 5, 10 a 25 okruhov. Dokopy teda získate 6 730 xp – pekná nádielka.


eGerlaching

MTBIKER a Cepo minulý rok prišli so super výzvou v podobe Gerlachingu, ktorá prerástla do akéhosi slovenského „everestingu“. Sám som si ho v lete strihol na domácom kopci. Článok nájdete na tomto odkaze. Čo tak ale dať si to doma, počas zimy? Zwift na to ponúka priam ideálne podmienky. Nedávno si takúto jazdu dal opäť práve Cepo. Využil na to virtuálny svet France a virtuálnu verziu Mont Ventoux – v hre Ven Top. Tento kopec vám stačí zdolať ani nie 2x a máte to. Prípadne 2,5x Alp du Zwift. Tak šup do toho, takýto pokus sa vám zapíše aj do Siene slávy v sekcii Gerlaching vo Výjazdoch.

Na záver len dodám, že Zwift je „živý“ mechanizmus, ktorý sa neustále vyvíja. Ak teda v tomto článku nájdete nejaké neaktuálne alebo nepresné informácie, pokojne komentujte a opravte ma. Ak si sa dočítal až sem, tak verím, že ťa zwiftovanie baví rovnako ako mňa a že som ti možno trošku rozšíril obzor v tejto hre. Dalo by sa písať ešte o veľa veciach, ktoré na túto hru vplývajú, no toto je taký základ, ako si túto hru ozvláštniť, ako sa donútiť jazdiť dlhšie, stúpať viac, jazdiť skupinové jazdy. Ak bude záujem, môžeme sa nabudúce pozrieť na iné aspekty tejto hry. Spoločné jazdy tzv. MeetUp, eventy, preteky, workouty či tréningové plány.

Ďakujem za tvoj čas a RIDE ON.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miroslav.bielicky 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Ako si poradiť s najväčším nepriateľom trenažérovania? Tréning utečie rýchlejšie vďaka spoločnej jazde.
Everesting na Zwifte – kopec s úsekom 22 % nebol dobrý nápad

Everesting na Zwifte – kopec s úsekom 22 % nebol dobrý nápad

Ako dopadla naša jedinečná výzva na spestrenie zimných pochmúrnych dní? Poďte s nami prežiť vertikálny challenge z pohodlia obývačky, ktorý otestuje vytrvalosť tela aj mysle.
Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
keyboard_arrow_up