Test: Shotgun ťažné lano - keď potrebuješ trošku pomôcť

Poznáte to, zoberiete ratolesť na výjazd, tešíte sa, ako si zajazdíte, konečne sa vyškriebete na kopec a na začiatku trailu zaznie: ”Mne sa už nechce, chcem ísť domov”.

Samozrejme, ako správny rodič, takéto situácie riešim úplatkom na mieste, ale rozmýšľam aj, ako by sa dala cesta hore uľahčiť. S Olíviou už jazdíme nejaký ten piatok, a tak už máme vyskúšané rôzne zlepšováky. Skúsili sme lacné gumené laná, ale aj samonavíjacie kevlarové lanko. A potom prišiel na test Shotgun a jeho lano a odvtedy jazdíme už len s tým. Ak chceš zistiť prečo, tak určite čítaj ďalej.


Balenie zaujme nielen rodiča

Jedna vec je spraviť dobrý produkt, ktorý funguje a druhá, či bude chcieť dieťa s tým jazdiť. Verte mi, viem o čom hovorím a keď Olívia niečo nechce používať alebo nosiť, tak sa môžete aj roztrhať. Našťastie Shotgun toto skvele chápe, a tak je lano príjemne farebne hravé. Hlavná časť je tyrkysová a kotviace lanko na detský bicykel naopak ružové. Neurazí ani chlapca ani dievča.


My máme na test verziu s Hip Pack kapsičkou, pomocou ktorej si môže malý biker odviesť lano. Telo ľadvinky je posiate zvieratkami jazdiacimi na bicykloch, čo poteší vašu ratolesť. Olívia je z nej úplne nadšená a nosí ju aj mimo bike. Ľadvinka je nepremokavá, a tak chráni nielen lano, ale napríklad aj mobil v samostatnom priečinku. Naviac ľadvinky sú teraz veľmi trendy.


Nesmiem zabudnúť ani na nálepky. Tie už majú svoje čestné miesto na prilbách a bicykloch. Presne takto nejako si predstavujem produkt určený pre deti. Ešte sme ani jazdiť nezačali a už sa nám lano a kapsička páči.


Použitie je hračka

Lano sa veľmi jednoducho používa, stačí vybaliť, nasadiť na sedlo bicykla rodiča, pripnúť na rajdy alebo predstavec dieťaťa a už sa aj sviští hore kopcom. Ja si lano radšej dávam na sedlo zvrchu a sedím tak na ňom, ako by sa malo šúchať zospodu sedla a pretrhnúť sa časom napríklad o jeho skrutky. Ani počas dlhých kopcov ma popruh netlačil.


Na strane dieťaťa je možnosť pripevniť slučku pomocou karabíny o rajdy dieťaťa, alebo použiť slučku len na predstavec. My používame radšej druhú možnosť, ktorá sa dá v prípade núdze alebo pádu jednoducho odpojiť od bicykla dieťaťa.


Pre koho je lano určené?

Shotgun lano je najviac určené na MTB cyklistiku a jazdenie do kopca. Tu aj najviac vyniknú jeho pružné schopnosti, kedy aj pri rozbehu aj pri prudkom zrýchlení dieťa netrhne. Pri pevnom lanku sa nám stávalo, že som vyrazil skôr, ako bola Olívia pripravená a bicykel som jej vytrhol spod zadku. Nosnosť lana je až do 225 kg, a tak sa dá bez problémov použiť aj pre dospelých ako náhrada lanovky, keď máš dobrého kamoša s ebikom. Pri deťoch by som odporučil použiť iba u takých, ktoré vedia už dobre jazdiť a hlavne brzdiť. Nezaškodí si ani nacvičiť rozbiehanie a taktiež brzdenie. My to máme dohodnuté s Olíviou tak, že akákoľvek zmena rýchlosti alebo potreba zastaviť sa musí hlásiť.


Určite si teraz kladiete otázku, či používanie takéhoto lana nie je kontraproduktívne a dieťa vám len zbytočne zlenivie. Nuž, odpovedať si budete musieť sami a zvážiť všetky faktory, ako aj kondíciu vlastného dieťaťa. Ja už Olíviu poznám, a preto viem, že síce vyšliape na Trail Biely Kríž 1 (jej obľúbený), avšak potom sa jej už veľmi nechce jazdiť. A keď chceme trail otočiť aspoň 3-4krát, tak to už by asi nezvládla.


A tu práve takéto lano vie pomôcť a záleží len na vás a dieťati, ako veľmi kto bude šliapať. My to robíme tak, že hore na kopec ju ťahám s tým, že pomáha aj ona (žiadne vozenie sa, nie som lanovka) a hore, keď točíme trail, tak máme lano zbalené a na začiatok trailu ide sama.


Na druhej strane, na rovine treba dávať veľký pozor, lano má potenciál hlavne ľahšie deti pri troške nepozornosti doslova vystreliť dopredu. Stačí, ak vy trošku viac pridáte, dieťa naopak trošku pribrzdí a natiahnuté lano vystrelí dieťa ako projektil. Po rovine však ťaháme len v prípadoch celodenných výletov, kedy už ku koncu Olívia nevládze. Tak ako pri všetkom sa treba s lanom zžiť a potom už to bude úplne prirodzené. Lano nikdy nepoužívame na cestách s premávkou. Ešte doplním informáciu, že dĺžka lana je cca 120 cm a po natiahnutí cca 300 cm.


Skvelá pomôcka

Shotgun lano je ideálny darček pre cyklisticky založené rodiny s deťmi, ktoré sa nechcú voziť len po cyklocestách, ale chcú svoje ratolesti zobrať aj na traily. Nám lano umožnilo si predĺžiť výlety, alebo navštíviť lokality, kam by sme inak museli bicykel vytlačiť. Lano sa spolu s ľadvinkou predáva za 85 € a viac informácií nájdete na stránke dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Kellys Dakota – efektívna partnerka na každý výjazd

Test: Kellys Dakota – efektívna partnerka na každý výjazd

Ľadvinka? Veď tam sa mi nič nevojde. No ale mokrý prefúknutý chrbát z batoha už nechcem mať. Tak idem jednu skúsiť a rovno otestovať.
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: FOX Transfer SL – ľahká ako pierko so zvukom delovej gule

Test: FOX Transfer SL – ľahká ako pierko so zvukom delovej gule

Aj keď nejde o úplnú novinku, stále je to jedna z najľahších teleskopických sedloviek na trhu. A práve preto si zaslúži pozornosť.
keyboard_arrow_up