Test: Detský bicykel Academy Grade 3 – čistá radosť z jazdy

Možnosť otestovať detský 16" bicykel Academy Grade 3 od nemeckého výrobcu patriaceho pod S´COOL koncern prišla v správnom čase.

Zastihla nás totiž presne v období, keď som pre 4-ročného syna hľadala nový bicykel v rovnakej veľkosti a čakali sme na model, ktorý bol v danom čase nedostupný.

Po prechode z odrážadla som nechcela investovať do drahšieho modelu, lebo som si nebola istá, či ho bicyklovanie bude baviť. Možno to poznáte, po prvých metroch a neúspechu by mohol skončiť dlhé mesiace nepovšimnutý v pivnici... Preto som zvolila lacnejší bazárový variant na skúšku. Bicyklovať sa síce naučil, ale mala som pocit, že ho to nebaví a skôr preferuje kolobežku.

Špecifikácia
Sme športovo založená rodina, ktorá má bicykel ako príjemné spestrenie k turistike a lezeniu. Takže na úvod poviem na rovinu, že nejaké extra technické informácie sa odo mňa nedozviete, ale test píšem ako dvojnásobná mama, podľa mojich a synových pocitov.


Hmotnosť ako základ úspechu

Po prvých metroch, ktoré spravil na bicykli Academy, mi bolo jasné, že najdôležitejším faktorom pri výbere bicykla pre začínajúceho jazdca je nízka hmotnosť. Syn váži 20 kíl, domáci bazárový model vážil 9 kg, bicykel Academy má hmotnosť 5,5 kg, čo je jedna z najnižších na trhu v danej kategórii bicyklov a rozdiel v jazde je obrovský. Predtým som mu musela dopomáhať v každom (aj miernom) stúpaní, niesť bicykel v ruke bolo pre mňa utrpenie. Na Academy vybehol každý kopec a niekoľkokrát sa s radosťou spustil.


Posed

Okrem toho musím pochváliť zdravý vzpriamený posed pri jazde, ktorý je pri deťoch v tomto veku veľmi dôležitý. Nie je sa čo čudovať, bicykel bol vyvinutý v spolupráci s Nemeckým ústavom pre ortopédiu, osteopatiu a športovú medicínu. Táto poloha je pre dieťa veľmi prirodzená a umožňuje sústrediť jeho hmotnosť na boky (ako pri chôdzi), vďaka čomu je prirodzenejšie naučiť sa balansovať a súčasne šliapať.


Brzdenie – nočná mora rodičov

Tak ako je dôležité vedieť sa rozbehnúť, ešte dôležitejšie je vedieť správne a bezpečne zabrzdiť. Väčšina detských 16" bicyklov brzdí pomocou pedálov. Tak sme to mali aj na našom domácom bicykli, preto som pri Academy mala trochu strach, ako to syn zvládne, keďže tento model má obidve brzdy pákové – typ V. Bála som sa hlavne toho, aby pri zjazde prudko nezabrzdil prednou a nepreletel cez riadidlá.

Zatiaľ sme s tým žiadny problém nemali, ale musím povedať, že je to pre neho trochu mätúce. Uvítala by som farebné odlíšenie prednej a zadnej brzdy. Vyriešila som to však nálepkou na zadnú brzdu. Tak vie, že ju má stláčať ako prvú. Brzdové páky sú prispôsobené malým detským rúčkam a rukoväte riadidiel sú príjemné na dotyk a protišmykové.


Academy Grade je dodávaný s prepracovaným chráničom reťaze, ktorý je už na bicykli nainštalovaný. Ochranný kryt nielenže drží mastnotu od nohavíc a zvedavých prstov, ale tiež ochráni reťaz pred prachom a špinou a tak predlžuje ich životnosť. Bicykel prišiel čiastočne zmontovaný. Následná montáž mi zabrala pár minút a potrebovala som skrutkovač a imbusový kľúč.


Tester nadmieru spokojný

Značka Academy ponúka niekoľko rád v závislosti od priemeru kolies, resp. veku dieťaťa a vybrať si môžete vždy z troch atraktívnych farebných variantov (olivová, modrá, červená). Ak teda hľadáte bicykel, ktorý zaručí dobrý prvý zážitok z jazdy, práve ste ho našli. Starostlivo navrhnutý pre špecifické potreby a proporcie dieťaťa, je neuveriteľne ľahký na ovládanie a manévrovanie. Nás presvedčil až natoľko, že sme si ho nakoniec aj kúpili.


Výhody:

  • ľahký rám (ľahší ako 40% normálnej hmotnosti dieťaťa)
  • vzpriamené držanie tela
  • užšia vzdialenosť pedálov pre prirodzenejšie šliapanie
  • nenápadne zakrytá reťaz
  • reflexné prvky aj na bokoch plášťa

Nevýhody:

  • brzdové páky nie sú farebne odlíšené


Cena tohto modelu je 369 €. Viac informácií nájdete na stránke výrobcu alebo u distribútora.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Petulienka5 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Shotgun Pro - zábava na trailoch môže pokračovať

Test: Shotgun Pro - zábava na trailoch môže pokračovať

Vedieť zobrať vaše dieťa na váš obľúbený trail a pritom si to užiť? S modernými trailovými sedačkami sa to naozaj dá. Poďme sa pozrieť na najnovší kúsok od Shotgun.
Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Za krásneho počasia bikeri tejto tour prvýkrát okúsili nástrahy trate v Trenčíne. Trate v krásnom parku Brezina v blízkosti Trenčianskeho hradu mladých cyklistov poriadne preverili.
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
keyboard_arrow_up