Test: HJC Furion 2.0 - na cestu, no nielen tam

Je to jedna z top pretekárskych prilieb od firmy HJC. Bola vyrobená v spolupráci so svetovými pretekármi a skrýva v sebe všetko dôležité, čo by ste pri prilbe s takouto cenovkou čakali.

Túto prilbu som dostal na test na začiatku sezóny na prvé kilometre, ktoré absolvujem z väčšej časti na ceste, ale samozrejme sa pôjdeme pozrieť aj do terénu. Hneď po jej rozbalení ma milo prekvapil dizajn a samozrejme hmotnosť necelých 200 g (mňa ako "gramára" poteší každý ušetrený gram navyše). Zároveň si myslím, že hmotnosť bude vyhovovať asi každému, keďže prilbu pri jazde ani necítiť, no aj tak vám vie pri páde v podstate zachrániť život.


Technické vlastnosti prilby

Selfit – nastavenie prilby na vašu hlavu je zabezpečené pomocou 5 zacvakávacích polôh, zaisťuje konzistentné nasadenie a pohodlie pre všetky rôzne typy tvarov a veľkostí hláv. Samozrejmosťou je aj nastavenie výšky obopnutia hlavy, tým pádom jazdec môže prispôsobiť tvarovanie precízne, výsledkom čoho je prilba, ktorá bude ideálne upravená pre jazdu. Ja mám obvod hlavy 57 cm a veľkosť prilby M, mám ju nastavenú presne na prostrednom cuplíku a neprekáža mi ani čelenka, alebo cyklistická čiapka.


Coolpath – systém 6 otvorov, ktorý zaisťuje prúdenie vzduchu, čo samozrejme oceníte najmä v teplejších mesiacoch.


A asi jedna z najdôležitejších funkcií v rámci zamerania tejto prilby je Ventury dynamics, ktorá zabezpečuje aerodynamiku s čo najmenším odporom. Táto funkcia vám vie ušetriť nejaké sekundy najmä pri vyšších rýchlostiach, napr. počas pretekov alebo časoviek.


Prvé pocity z jazdy

Ako vždy som šiel na cca 3 hodinový tréning. Po nastavení prilby na moju hlavu som ju ani necítil, najmä kvôli hmotnosti, ale aj vďaka polstrovaniu. Pri dlhších výjazdoch určite oceníte, keď vás nič na hlave nebude tlačiť, alebo inak obmedzovať. Príjemný materiál a zároveň veľmi presné a detailné nastavovanie na hlavu, aby všetko perfektne sedelo. Prilba ma veľmi pohodlný remienok, ktorý sa dá veľmi dobre nastaviť, aby vám nič neodstávalo a aby sedela pevne, no zároveň pohodlne na hlave.


Hneď, ako som vyrazil, tak som cítil príjemné chladenie hlavy, vďaka systému Coolpath. Prilba disponuje mnohými vetracími otvormi, vďaka ktorým sa nebudete prehrievať a hlava sa vám bude pekne odvetrávať. Prilby ma zvyknú počas výjazdu tlačiť, no táto bola od začiatku do konca úplne príjemná.


Zároveň musím podotknúť, že prilba vyzerá veľmi dobre, aj čo sa týka výzoru a možnosti kombinácie s okuliarmi. Keďže je to profesionálna pretekárska prilba, tak so vzhľadom, ale aj so spracovaním, budete nadmieru spokojní.


Plusy:

  • veľmi príjemné polstrovanie
  • hmotnosť
  • aerodynamika
  • spracovanie
  • veľmi dobre nastaviteľný remienok
  • priedušnosť prilby

Mínusy:

  • na bielej farbe vidno hneď aj menšie odreninky
  • pre niekoho cena


HJC Furion 2.0 ma milo prekvapila prevedením, funkciami a vlastne skoro všetkým. Výborne sedí na hlave a ešte lepšie vyzerá pri správnej kombinácii s okuliarmi. Zároveň tým, že je prilba jednofarebná – biela, vám neobmedzuje farbu vašich okuliarov a tým pádom máte voľné ruky pri výbere.


Samozrejme pre niekoho môže byť práve biela farba mínus, keďže na nej je skôr poznať známky opotrebovania, či už škrabance a pod. Určite tí, čo túžia po komforte, priam až prepychu hlavy, budú ochotní si priplatiť. Osobne si myslím, že táto prilba je odzrkadlením toho, ako by mala vyzerať bezpečná a zároveň luxusná cyklistická prilba. Finálny výber a ochota investovať je potom už na zhodnotení každého jedného.

Cena prilby je 200 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
marekmachaj2 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Prilba Giro Aries Spherical - chráni, vetrá a dobre sedí

Test: Prilba Giro Aries Spherical - chráni, vetrá a dobre sedí

Čo vie tradičný výrobca prilieb Giro vylepšiť na top modeli prilby, keď je cieľom najmä ochrana, ale dôležité je aj vetranie, hmotnosť a praktickosť?
Ako si vybrať prilbu – základné rozdelenie a tipy

Ako si vybrať prilbu – základné rozdelenie a tipy

Prilba je pri cyklistike snáď základným bezpečnostným prvkom. Aby ale plnila svoju funkciu spoľahlivo, treba vybrať ten správny model.
Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Značka OAKLEY sa preslávila svojou optikou, ale venuje sa aj ochrane hlavy...
keyboard_arrow_up