Novinka: Giant Reign E+ 2022 - technológiami nabité E-enduro

Giant Reign je v ponuke značky dlhoročným bestsellerom. Po minuloročnom update klasickej verzie prišla na rad aj tá elektrická a vývojári rozhodne nezaspali na vavrínoch, ale nastavili latku v rámci segmentu poriadne vysoko.

Reign je v rámci kategórie enduro doslova kultový model, ktorý je v ponuke už takmer dve dekády. Na tomto modeli bol prvýkrát predstavený systém virtuálneho odpruženia Maestro. Prešiel si kompletnou bikovou evolúciou od 26, cez 27,5 a 29-palcové kolesá až po najnovší trend v oblasti e-bikov, ktorým je tzv. mullet (kombinácia 29” vpredu a 27,5” vzadu). Aktuálna elektro verzia ponúka kombináciu zdvihov 170/160 mm a kompletne prekopaný systém pohonu a ovládania. No, ale poďme na to pekne poporiadku.


Keď neostane kameň na kameni - od pohonu, cez geometriu až po vyšperkované detaily

Giant pri tvorbe nového E-Reignu rozhodne neplánoval len “docvaknúť” konkurenciu, ale od samého začiatku sa snažil prísť na trh s e-bikom, ktorý posunie limity až na hranu technických možností. Na pomoc si prizval Giant Factory Off-Road tím, na čele s Joshom Carlsonom, ktorý je niekoľkonásobným majstrom v E-MTB a skúseným veteránom, ktorý brázdil enduro preteky v zlatej ére MTB.

Ako už bolo spomenuté, nový Reign stavia na mullet verzii kolies, ktorá ponúka maximum v pomere zábavy a ovládateľnosti. Srdcom bicykla je SyncDrive motor, na ktorom Giant spolupracoval so značkou Yamaha. Pohonná jednotka ponúka krútiaci moment 85 Nm a kompaktnejšie telo, ktoré váži iba 2,7 kilogramu. Vylepšená bola aj priechodnosť terénom, nakoľko spodná hrana motora je o 37 milimetrov vyššie ako na predchádzajúcej generácii. Vďaka tomu sa nemusíte obávať nechceného kontaktu so skalami a koreňmi aj pri agresívnej jazde v náročnom teréne. Vďaka kompaktnejšiemu motoru sa podarilo skrátiť aj zadnú stavbu o 19 mm.

Samozrejmosťou je masívny rám, staré dobré Maestro a integrovaná batéria v spodnej rámovej rúre. Tá v prípade najvyššieho modelu Reign E+ 0 dostala do vienka až 750 Wh kapacitu, čo je o 20 % viac, ako tomu bolo doposiaľ. Ostatné modely sú vybavené 625 Wh batériou, pričom je možné použiť aj externú batériu na predĺženie dojazdu. K novému Reignu Giant dodáva aj šesťampérovú Smart Charger nabíjačku, vďaka ktorej nabijete batériu na 80% už za 2 hodiny.


Sync Drive Assist - synonymum optimálneho dávkovania výkonu


Okrem štandardného manuálneho dávkovania výkonu (Power, Sport, Active, Basic, Eco módy) ponúka Reign aj automatický adaptívny mód (Smart Assist), ktorý využíva pokročilú metriku šiestich senzorov a sofistikovaný algoritmus, vďaka ktorému vám pohon plynule podáva optimálnu dopomoc a zároveň kontroluje spotrebu energie a maximalizuje dojazd. Spotrebu energie a zvolený režim prehľadne zobrazuje LED displej umiestnený na hornej rámovke, ktorého súčasťou je aj ON/OFF tlačidlo.

Vďaka tomuto riešeniu netreba žiadnu zbytočnú kabeláž na kokpite. Všetky Reigny sú navyše vybavené aj integrovaným ergonomickým ovládaním RideControl Ergo 3, ktoré je súčasťou gripu. Toto trojtlačidlové ovládanie môže byť navyše nastavené podľa vašich preferencií cez mobilnú aplikáciu RideControl App. Podľa slov Josha Carlsona bolo pri vývoji tohto e-biku testovaných viacero prototypov, ktoré podrobovali situáciám, ktoré robia problémy bežným jazdcom. Výsledkom je pohon, ktorý ponúka nadštandardnú úroveň dopomoci aj pri vyššej kadencii a v strmých a technických úsekoch.


Geometria podľa najnovších trendov


Druhým základným kameňom úspechu je vychytaná geometria, ktorá ponúka možnosť úpravy jazdných vlastností prostredníctvom tzv. FLIP CHIP-u, ktorým meníte hlavový uhol, sedlový uhol a výšku stredu. HIGH pozícia je ideálna do pomalšieho a technickejšieho terénu, pozícia LOW zase položí hlavový uhol, zníži stred o 1 cm a podstatne zvýši stabilitu biku v rýchlych a menej náročných zjazdoch. V prípade pozície LOW je hodnota hlavového uhla 63,7° a uhol sedlovky 76,7°. Reach vo veľkosti M je 450 mm a dĺžka zadnej stavby 454 mm.


Hlavné vylepšenia

  • mullet kolesá
  • ľahký a výkonný motor s adaptívnym módom dávkovania dopomoci
  • integrované ovládanie v gripe
  • displej v hornej rámovej rúre
  • nastaviteľná geometria
  • lepšia priechodnosť terénom
  • rýchle nabíjanie vďaka Smart Charger nabíjačke
  • bezdušové kolesá


Modely a špecifikácie - kvarteto „nabušených" endúr

Nová generácia modelu Reign E+ ponúka štvoricu modelov vo veľkosti S až XL postavených na hliníkovom ráme z ALUXX SL zliatiny doplnenej o kompozitové vahadlo. Všetky modely disponujú 85 Nm motorom SyncDrive Pro a integrovaným ovládaním RideControl Ergo 3 a farebným LED displejom v hornej rámovke. Najvyšší model Reign E+ 0 ponúka oproti ostatným silnejšiu 750 Wh batériu. Výbava je odstupňovaná od sady SRAM X01/vidlice FOX 38/tlmiča Float X2 Factory, cez Shimano XT/FOX 38/Float X2 Performance po SRAM NX/RockShox ZEB/Float DPX2, až základný model Reign E+ 3 na sade Deore M6000/RockShox Domain/DPS.

Spoločným menovateľom všetkých modelov je aj osadenie vodítkom reťaze MRP, ako aj použítím bezdušových plášťov Maxxis v rozmere 2,6”/2,5” v prémiovej troj-zmesovej verzii 3C a ochranou proti prerazeniu Double Down, ktoré sú nahodené na bezdušových zápletoch vlastnej výroby. Všetky modely majú osadené aj 4-piestové brzdy s 203 mm kotúčmi, 800 mm široké riadidlá a predstavce s 35 mm priemerom, pre maximum tuhosti riadenia. Samozrejmosťou je aj osadenie teleskopickou sedlovkou Giant Contact Switch, ktorej zdvih závisí od zvolenej veľkosti e-biku.


Viac informácií a údajov o špecifikáciách a cene jednotlivých modelov nájdete na tomto odkaze.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Predstavenie: Nový KELLYS THEOS R - ku kompozitom prichádza hliníková robotika

Predstavenie: Nový KELLYS THEOS R - ku kompozitom prichádza hliníková robotika

Počítačom v Európe riadené zváracie a obrábacie stroje, nový motor a technológie. To je úplne nový celoodpružený KELLYS THEOS R.
Predstavenie: Giant Stance E+ a Liv Embolden E+ 2023

Predstavenie: Giant Stance E+ a Liv Embolden E+ 2023

Hľadáte e-bike, ktorý je jednoduchý, zábavný, maximálne funkčný a zároveň za rozumné peniaze? Zdá sa, že Giant namiešal na rok 2023 výborný mix ingrediencií.
Unboxing: Giant Trance X E+ 3 – výkonný a zábavný ebike

Unboxing: Giant Trance X E+ 3 – výkonný a zábavný ebike

Zažite rýchlosť v stúpaniach a úsmev na tvári dolu trailom. Pokojne aj niekoľkokrát po sebe. Dostatok výkonu a jazda plná zábavy sú hlavné rysy modelu Trance X E+ 3.
keyboard_arrow_up