Tip na výlet: Osnica – panoramatický vrchol v Malej Fatre

Poďte s nami na túru menej frekventovanou trasou a doslova cez všetky ročné obdobia. Vrchol mimo hlavného hrebeňa ponúka na oplátku krásne a trochu iné výhľady na Malú Fatru a Oravu.

Osnica (1 362 m n m.) v Malej Fatre je veľmi špecifický kopec, najmä z hľadiska svojej pozície, pretože je akoby „odsadená“ od hrebeňa. Tvorí tak akúsi vyhliadkovú terasu a poskytuje trochu iné pohľady na dva veľmi dominantné kopce – Veľký Rozsutec a Stoh. Vždy som na ňu išiel z Vrátnej doliny, teda od parkoviska zo Štefanovej.


To je zrejme najpopulárejšia trasa, samozrejme sa tak križujete aj s ľuďmi, čo idú na Veľký Rozsutec, prípadne na Stoh až po veľmi populárne sedlo Medziholie. A keďže Śtefanová leží aj vyššie, konkrétne 615 m n m., čaká vás aj menšia porcia výškových metrov. Vďaka tomu sme túru veľmi často využili ako alternatívu – napríklad keď sme chceli ísť na Rozsutec a nakoniec som zistil, že som celkom rozbitý. To sú napríklad tie dni po maratónoch, keď ešte boli . Alebo aj túto zimu s mladým, keď sa ukázalo, že je už dosť kosa, fúka a chodiť vyššie nemá zmysel. Osnica nikdy nesklamala.


Ale z druhej strany pre mňa ostávala „záhadou“, rovnako ako stredisko Malá Lučivná. Prečo? Ťažko povedať, je to asi ako s tou cestou na Smrekovicu, ak si spomínate ešte na jeden nedávny bikový tip na výlet . Preto mám radosť z kanálu MTHIKER, že ma bude občas „nútiť“ chodiť aj tam, kde som ešte nebol a spoznávať rôzne trasy. Pritom sa môže jednať aj o pohorie, ktoré mám doslova pod nosom.


Z tejto strany sa môžete tešiť na oveľa väčší pokoj, čo môže byť výhoda najmä počas krásneho víkendu, kedy Vrátna praská vo švíkoch. Rovnako vďaka štartu z výšky okolo 500 m vás čaká aj trochu väčšia porcia metrov ale určite sa vám bude kopec páčiť. Stúpanie neubíja a keď sa pred vami otvorí viac z okolia, určite budete súhlasiť.

Každopádne táto zima opäť prekvapila. Po nedávnych pomaly 20 stupňoch sa opäť všetko zmenilo, pár dní dozadu prituhlo a hore napadla čerstvá nádielka snehu. Teraz idú opäť teploty nahor a vytvára sa veľmi zaujímavý kontrast. Človek tak behom jedného výletu dokáže prejsť takmer všetky ročné obdobia. Dole suchá tráva, potom nejaký ten fliačik a zrazu buch a komplet snehové pole.


Navyše sa všetko mení doslova za každým rohom, ako prechádzate na rôzne svetové strany. Keby ma niekto „nezasvätený“ videl, ako odchádzam od auta v lyžiarkach, možno by sa chytal za hlavu. No hory majú od určitej výšky iné pravidlá a dôkazom je videjko nižšie. V ňom sa pozrieme na menej frekventovanú trasu k vrcholu Osnice, ktorý sa hodí doslova pre každé ročné obdobie. Nenechajte sa odradiť obrázkom s lyžami, rovnako si túru užijete na peši .


Osnicu tak určite odporúčam aj ako výlet s rodinkou, vyskúšať môžete ešte aj alternatívu zo Zázrivej Bielej. Odtiaľ sa dostanete do sedla pod Rozsutcom (kúsok od sedla Medziholie) a potom už smelo na vrchol. A keď sa cestou tam obzriete za seba, určite mi dáte za pravdu o tých výhľadoch .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
Skialp cez Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách

Skialp cez Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách

Ako vyzerá Priečne sedlo v zime? Môže tam ísť ktokoľvek so skialpovým výstrojom? Z ktorej strany sa tam vybrať?
Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Poď sa s nami pozrieť, ako vyzeral náš freeridový kurz, ktorý sme organizovali v spolupráci so Summit Academy na rakúskom Molltaleri.
keyboard_arrow_up