Tip na výlet: Manínska tiesňava a okolie – množstvo zaujímavých miest počas jednej túry

Tip na výlet: Manínska tiesňava a okolie – množstvo zaujímavých miest počas jednej túry

Chcete vidieť najužší kaňon u nás alebo najväčší skalný previs, na ktoré sa môžete pozrieť ako zblízka, tak aj zvrchu? Aj to ponúka okolie Manínskej tiesňavy a my si ukážeme okruh, ktorý vás prevedie cez viaceré zaujímavé miesta.

So Súľovskými vrchmi je to u mňa podobné, ako s inými „menšími“ kopcami a vrchovinami. Teda myslím z hľadiska ich návštevy, kedy ma vždy lákajú nejaké vyššie kopce, na ktoré môžem chodiť aj 100x dookola. Jednoducho človek prehliada na pohľad to menšie, ak má pod nosom väčšie, ale opäť som sa presvedčil, aká je to vo výsledku škoda. Niežeby som do Súľova nechodil, ale väčšinou ho prefičím na biku a užívam si samotnú jazdu, akoby som detailne obdivoval okolie. Ale najväčšia výhoda peších výletov je, teda aspoň u mňa, možnosť viac si užiť len tú „obyčajnú“ prírodu. A čím je človek starší, tým viac si ju potom vychutná .


Výlet do Manínskej tiesňavy alebo rovno celý okruh, ktorý sme zmapovali vo videu nižšie, odporúčam okrem iného ako parádny rodinný výlet. Neviem, či som bol na túre, kde by bolo na cca 11 km „nasekaných“ toľko zaujímavých miest a z toho hneď 2 slovenské „naj“. Práve Kostolecký dóm alebo „Strecha Slovenska“ vám na prvý pohľad možno vyrazí dych. Ak nie hneď zblízka, tak cestou na Veľký Manín a pri pohľade z väčšej diaľky a výšky určite.


No a samozrejme jaskyne, ktoré dopĺňajú celú mozaiku okolia. Na trase máte rovno dve. Prvá je Jaskyňa pod Černokňažníkom a okrem iného ponúka najlepší pohľad na tiesňavu. Odtiaľ asi najlepšie pochopíte jej rozmery a majestátnosť.


Druhou je oveľa väčšia a hlbšia Partizánska, na ktorej konci sme našli na stene visieť netopiere . Navyše je od nej výborný výhľad do okolia, keďže je už pomerne vysoko.


Ale najväčšia výhoda peších výletov je, teda aspoň u mňa, možnosť viac si užiť len tú „obyčajnú“ prírodu. A čím je človek starší, tým viac si ju potom vychutná .
Túra je výborná aj v horších podmienkach, napríklad keď viac fúka alebo nie je zrovna azúrko. V podstate rovnako, ako sme mali aj počas točenia. Nepochodujete nikde po hrebeni a všetko dôležité a pekné aj tak uvidíte. Ale pozor! Po ceste rozhodne máte kde „zahučať“, takže odporúčam poriadnu obuv a oceníte aj paličky. Kto tam pôjde v hladkých „sneakersoch“ po daždi, tak si doslova koleduje. No a keď nemáte chuť na výškové metre, jednoducho vynecháte výstup na Manín, obzriete tiesňavy a máte prechádzku.


Aby som to uviedol na pravú mieru s názvoslovím, Manínska Tiesňava je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy v geomorfologickej jednotke Súľovské vrchy. Samotná Manínska a rovnako Kostolecká tiesňava je potom Národná prírodná rezervácia s vysokým stupňom ochrany. Veľký Manín a jeho okolie už leží mimo nich a na jeho vrchol vedie lesný chodník. Nechcem hrať múdreho, len trochu objasňujem informácie, ku ktorým sa človek dostane. Inak druhým najvyšším vrchom v rámci Súľovských vrchov je Žibrid (867 m). Tam rovnako vedie zaujímavý chodník a okolie ponúka viacero zaujímavostí...o tom zase niekedy nabudúce.


Mapku a GPX nájdete na tomto odkaze.

Zhrnutie

  • Názov: Manínska tiesňava, Kostolecká tiesňava, Veľký Manín
  • Lokalita: Súľovské vrchy
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4-5 hodín
  • Vhodné pre deti:  Áno, ale treba dávať pozor, na pár miestach sú strmé zrázy a na skalách sa vie šmýkať
  • Parametre: 12 km/870 m prevýšenie
  • Typ: stredne dlhá túra

Ďalšie výlety v okolí:

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Či už hľadáš tip na dovolenku, miesto na dobrodružstvo, alebo kombináciu oboch, v tomto článku to isto nájdeš.
keyboard_arrow_up