Tip na výlet: Na Veľký Choč neznámou trasou z Jasenovej

Celoročne turisticky vyhľadávaný vrchol málo frekventovanou, značenou trasou? Aj takúto možnosť ponúka túra z malej dedinky Jasenová pri Dolnom Kubíne.

Čaká vás príjemný výstup lúkami, lesmi i skalnými cestičkami. Za odmenu uvidíte Vysoké, Západné aj Nízke Tatry, Veľkú a Malú Fatru, Oravské Beskydy a Oravskú Maguru. Keď vám dopraje počasie, môžete nazrieť až do ďalekého Poľska i na Moravu.

Aké sú možnosti?

Veľký Choč je hlavným a najvyšším vrcholom Chočských vrchov. Dosahuje výšku 1 611 m n.m. Leží na hraniciach Oravy a Liptova. Na jeho vrchol vedie 5 turisticky značených trás.

  • po červenej značke z Jasenovej (3:05 h)
  • po červenej značke z Lúčok Jastrabou dolinou cez poľanu Žimerová a sedlo Vráca (medzi Veľkým a Malým Chočom) na vrchol (2:25 h)
  • po červenej alebo modrej značke z Likavky cez sedlo Spuštiak na Poľanu, odtiaľ po zelenej značke na vrchol (3:35 h resp. 4 h)
  • po modrej značke z Valaskej Dubovej na Poľanu a odtiaľ po zelenej značke na vrchol (2:35 h)
  • po zelenej značke z Vyšného Kubína (3:35 h)


Najnavštevovanejšia trasa vedie z Valaskej Dubovej. Je obľúbená v každom ročnom období a zvládnu ju aj rodiny s deťmi. Cesta vedie z dediny skalnými a lesnými chodníkmi na rozľahlú lúku pod vrcholom Poľany. Poľana je ideálnym miestom na oddych počas túry. Nachádza sa približne v polovici cesty. Nájdeme tu starý salaš – Hotel Choč, kde v lete častokrát zvykol prespávať bača, ktorý na tejto lúke pásol stádo oviec. Hotel Choč slúži ako núdzové útočisko v prípade zlého počasia. V jeho vnútri nájdete drevené postele a ohnisko. Zachráni teda v neočakávaných búrkach a dažďoch.


Naša voľba

V tomto článku si však popíšeme cestu z Jasenovej. Jasenová je Oravská dedina, od Dolného Kubína vzdialená asi 5 kilometrov. Trasu začíname priamo v centre dediny. Parkujeme pri Hostinci u Eriky a vyrážame smerom k pamätnému domu Martina Kukučína. V tomto dome sa narodil a vyrástol. Nachádza sa po ľavej strane cesty, 2 minúty od parkovacieho miesta a zaujme výraznou modrou farbou. Od začiatku nasledujeme červené značenie. Po prechádzke dedinskými uličkami prejdeme podchodom alebo prechodom cez hlavnú cestu. Smerovník na zástavke označuje čas a smer výstupu. Čaká nás teda krásna cesta, dlhá približne 6,5 km. Značka ukazuje čas 3:05 h.


Pokračujeme na panelovú cestu, ktorá vedie popri hlavnému ťahu, smerom na Ružomberok. Po pár metroch sa panelová cesta mení na poľnú, s krásnym výhľadom na cieľ cesty - Veľký Choč ale aj na Vyšnokubínske skalky, Kubínsku hoľu a Malú Fatru.


O chvíľu dosiahneme prvý checkpoint – Zábralie (720 m n.m.). Značka ukazuje čas 2:35 h na vrchol.


Vstupujeme do lesa a po pár minútach sa lesná cesta mení na strmšiu skalnú cestičku. Po prekonaní tohto strmšieho úseku sa nám za odmenu znovu ukáže krásny výhľad na Malú Fatru.


Ďalej pokračujeme lesmi a lúkami až na Drapáč – druhý checkpoint tejto túry. V tomto mieste sa spájajú dve cesty - tá naša a cesta z Vyšného Kubína. Nachádza sa vo výške 1135 m n.m.


Máme za sebou viac ako polovicu túry a ďalšiu časť plnú výhľadov pred sebou. Po chvíli sa pripojí cesta z Valaskej Dubovej.


Na vrchol to už nie je ďaleko. Čakajú nás však ešte obtiažnejšie skalné pasáže zaistené reťazami. Niet sa však čoho obávať. Pasáž je krátka a nie príliš exponovaná.


Po jej prekonaní už môžeme vidieť vrchol. Pár minút mierneho stúpania a sme tam.

"Kochačka"

Vrchol Choča ponúka panoramatické výhľady do celého okolia. Naskytne sa nám pohľad na hrebeň Západných Tatier, kúsok Vysokých Tatier, na Nízke Tatry, Malú i Veľkú Fatru.


Keď vám bude počasie priať, uvidíte až do Poľska a na Moravu. Choč je unikátnym vyhliadkovým vrcholom s nezameniteľnými výhľadmi.


Zhrnutie

  • Názov: Veľký Choč
  • Lokalita: Chočské vrchy
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 5 - 6 hodín
  • Vhodné pre deti: Trasa z Jasenovej je vhodná i pre deti, ale na skalných cestách a na zaistených skalných pasážach pred vrcholom je potrebné zvýšiť pozornosť.
  • Parametre: 13 km/1 072 m prevýšenie
  • Typ: stredne dlhá, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: V centre dediny: pred obecným úradom Jasenová, vedľa Hostinca u Eriky. Spojom na prvú zástavku v obci Jasenová - hneď pri nej nájdeme smerovník.
  • Mapka a GPX: Sekcia Výjazdy


Pre mňa je Choč symbolom domova. Stojí sám ako mohutný obor a stráži oravské aj liptovské dedinky. V každom počasí vyčaruje nezameniteľnú atmosféru a energiu. Ja mám najradšej cestu z Jasenovej hlavne kvôli tomu, že na nej nestretnete taký počet ľudí ako z Valaskej Dubovej. Výstup na tento kopec je však krásny z každej strany a každou trasou.

Podeľ sa so svojimi zážitkami

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho obchodu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaKuhejdova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Fascinujú ťa skalnaté mestečká či iné skalné útvary tých najrozličnejších tvarov? V tom prípade máme pre teba skvelý tip na jesennú túru neďaleko rodnej obce Juraja Jakubiska.
keyboard_arrow_up