Rozhovor: Škola, MTBIKER a kalistenika - brigádnik Erik Zibrín

Ako vyzerá u nás brigáda popri škole, k akým činnostiam sa študent dostane a čo všetko to človeka naučí? Najdlhšie brigádujúci Hrádočan Erik vám povie svoj príbeh.

Erika si pamätám ako súčasť MTBIKER centra v Hrádku snáď odjakživa. Brigáduje u nás už roky a ako ten čas letí, si niekedy uvedomím práve pri pohľade naňho. Súvisí to s jeho vekom, rastie, zreje a dospieva nielen firma, ale aj Erik. Na začiatku mladé chlapča, čo pomáhalo najmä so zeleňou, dnes tvorí dôležitú súčasť expedície, možno práve vďaka jeho pomoci ste dostali svoju objednávku expresne rýchlo. Ale tých vecí, čo si u nás brigádnik vyskúša, je ešte viacej, o svojom pôsobení v predajni v Hrádku vám porozpráva Erik Zibrín.


Ahoj Erik, tento rozhovor bude príjemná zmena, brigádnika sme ešte nemali možnosť spovedať. Na úvod sa, prosím, stručne predstav.
Zdravíčko. Som za chvíľu 18-ročný študent a bývam kúsok od predajne v Hrádku. Momentálne brigádujem v MTBIKERi, najmä v expedícii a popritom cvičím, bikujem, venujem sa kamarátom a veľmi ma baví šoférovanie, tak aj tým trávim istú časť dňa. Okrem toho som chalan, ktorý si cení slobodu, čiže toto je pre mňa asi ideálna brigáda popri škole.

Koľko rokov už spolupracuješ s MTBIKERom a ako tá spolupráca začala?
V MTBIKERi brigádujem asi od 2019. Asi by som robil aj skôr, ale oficiálne som najprv musel mať ukončenú povinnú školskú dochádzku, čo som splnil až v júni 2019. Ale počkali na mňa, alebo som mal šťastie, lebo akurát MTBIKER hľadal brigádnika na staranie sa o pumptrack, ktorý by mohol chodiť každý deň, čiže som ani nemusel absolvovať pohovor.


Ako vyzerala tvoja pracovná náplň na začiatku?
Bolo to udržiavanie pumptracku a to obnášalo vytrhávanie buriny, sadenie trávy, povrchové úpravy na jeho hlinených častiach, všetko práca vonku. Nepamätám si úplne prvú úlohu, ale spomínam si na natieranie paliet, ktoré sú teraz hore nad pumtrackom ako posedenie, môžete ich občas vidieť v našich videách na YouTube, často tam chalani natáčajú.

Ako to stíhaš popri škole a svojich povinnostiach?
Bývam tu, v Hrádku, čiže prísť do MTBIKERu nie je absolútne žiaden problém. Keď sme sa učili z domu, tak som mohol prísť, akonáhle sa mi skončila škola alebo som docvičil, žiadne dochádzanie, autobusy, vlaky... Vtedy som mal oveľa viac času aj na MTBIKER a aj na ostatné veci. Žiadne cestovanie ma o neho nepripravovalo. Teraz už chodíme prezenčne do školy, čo znamená menej času pre MTBIKER, lebo veľa času mi zaberie cesta zo školy, keďže mi nechodí žiaden priamy bus. Hneď po škole prídem do skladu, snažím sa aspoň na 3 hodiny denne. Našťastie už od septembra budem chodiť autom, čiže tým získam aj hodinu denne naviac pre MTBIKER.


Keď ťa stretnem v Hrádku, vždy s tebou rád pokecám, takto si mi nedávno spomínal, že sa ti podarilo vybehnúť študovať aj do Írska, čo to bolo za program?
Bol to študijný pobyt na 4 mesiace, kde som býval v hostiteľskej rodine v meste Bruff a chodil do školy s ostatnými študentami do školy Scoil Pól. Išiel som tam, aby som získal skúsenosti a zlepšil si angličtinu. Odporúčal by som to každému stredoškolákovi, ktorý si chce rozšíriť obzory.

Z toho mi vychádza, že v škole sa ti darí a hlavne, že kvôli brigáde u nás školu neflákaš.
Snažím sa nájsť nejaký ten balans medzi brigádou, školou, cvičením, bikom, kamošmi… Niekedy mám pocit, že nemám veľa voľného času, no viem si to nejako ustrážiť.


Využívaš niečo, čo si sa naučil pri tejto práci aj v škole? Robil si o MTBIKER nejakú seminárku?
Samozrejme mi brigáda dala veľa skúseností a nie sú to len veci, ako sa orientovať medzi regálmi a ako vymeniť brzdové platničky. Tým, že v práci prichádzam do interakcie s inými vekovými skupinami ako v škole s kamarátmi, tak si zlepšujem sociálne schopnosti, čo je vec, na ktorej potrebuje zapracovať skoro každý. My v škole seminárky ešte nepíšeme a o MTBIKERi som zatiaľ nepísal sloh a ani inú prácu.

Keď ťa vidím v Hrádku, stále robíš niečo iné, to mi príde fajn, že tvoja brigáda nie je stereotyp. Čo všetko už si za ten čas robil?
Je pravda, že moja pracovná náplň je všestranná, a zatiaľ som vypomáhal vonku s pumptrackom, robil som aj na expedícii, v sklade, raz za čas som zvykol pomôcť aj na predajni, skoro každý deň nakladám dodávku s balíkmi, ktoré expedujeme, občas sa snažím motať sa v servise... Už som pomáhal aj editoriálu, kde som upravoval články a pripravoval ich na publikáciu. Rád by som si niekedy ešte skúsil aj šoférovať firemnú dodávku, chcel by som sa naučiť aj takéto niečo.


Teraz sa venuješ čomu najviac, keď vrcholí sezóna, asi kvôli množstvu objednávok si najviac na expedícii?
Presne, to na čo sa momentálne "špecializujem", sa mení v závislosti od obdobia, či je sezóna a tak. Teraz som najviac v sklade a väčšinu času s kamarátom zakladáme vrátený tovar späť do skladu. Treba ho preniesť fyzicky aj v systéme. Keď to máme hotové, vypomáhame hlavne na expedícii a balíme balíky. Ja mám ale najradšej, keď každú chvíľu robím niečo iné, našťastie moja práca skoro nikdy nie je taká, že by som si sadol na "zadok" a robil to isté 4 hodiny v kuse. Proste stále lietam po sklade a robím každú chvíľu niečo iné.

V sklade sa vyznáš ako málokto, keď niečo hľadám, rád si nechám od teba poradiť. Koľko ti trvalo sa zorientovať?
Keďže krátko po tom, ako som nastúpil, som si dal pol roka pauzu kvôli Írsku, celkom som z toho vypadol. Pred Írskom mi to trvalo len pár týždňov, lebo sklad bol oveľa menší ako dnes. Po návrate som sa ale rýchlo adaptoval na nové usporiadanie skladu, a trvalo mi to znova niekoľko týždňov.


Máš nejaký "fígeľ" na to, ako si pamätať všetky tie pozície produktov v regáloch?
Fígeľ nemám žiaden, proste v sklade trávim veľa času. Najprv si človek zapamätá, kde sú veci, ktorých je veľa a chodia často, a potom postupne aj menej časté veci. Rozhodne si ale nepamätám každú vec.

Keď si nastupoval, bikoval si už viacej? Pýtam sa kvôli tomu, či už na začiatku si vedel, na čo sa ktorá súčiastka, ktorú hľadáš do objednávky, používa.
Môj tato ma od malička viedol k cyklistike, lebo on bicykluje tiež, čiže som vedel, ako sa čo volá a viac menej aj na čo sa daná vec používa, čo to robí.

Zmenil sa po tých rokoch tvoj vzťah k cyklistike?
Kedysi som zvykol ísť na bike každý deň, občas aj na tréning s tatom, teraz už s ním netrénujem. Tiež som pred pár rokmi chodil na Detskú Tour Petra Sagana, a potom, keď som trochu vyrástol, som skúsil aj maratóny, i keď iba trate na 20 km. Párkrát som bol aj na pretekoch pre deti v Rakúsku a Taliansku, ako sú napríklad HERO a Salzkammergut Trophy, keď tam bol môj tato. Teraz na biku chodím menej, iba raz alebo dvakrát týždenne. Viac sa venujem fitku a kalistenike, čo je cvičenie s vlastnou váhou.


Aká cyklo disciplína ťa láka najviac? Máš nejaký vysnívaný bicykel?
Vysnívaný bike nemám žiaden, ale keby si nejaký kupujem, tak najsympatickejšia značka je pre mňa asi Ghost. Čo sa týka disciplíny, tak XC, bicykel mám stále rád, jazdím na ňom buď rekreačne alebo v rámci tréningu, ako alternatíva pri cvičení.

Teraz jazdíš na čom?
Už dlhšiu dobu jazdím na Stevens Colorado 401, ktorý si kedysi kúpil môj tato a potom, keď si kúpil nový, ho dal mne. Stevens je menej známa značka, no ja som spokojný. Samozrejme, komponenty prídu a odídu, vypovedajú službu, tak niektoré časti som musel vymeniť a už iba málo vecí je na biku z továrne.


Minule si dobehol do predajne na biku bez sedlovky a sedla, čiže obuvník chodí bosý?
Áno, na to si spomínam. Bolo to preto, lebo som si dával dole sedlovku a čistil som si rám zvnútra. Lenže som to nestihol dokončiť a namontovať si sedlovku, niekam som ju zaniesol a nevedel nájsť. Ďalší deň som teda išiel bez sedlovky. Musím ale uznať, že jazda bez nej je celkom sranda.

Aké máš plány do budúcnosti? Škola, práca…?
Momentálne rozmýšľam nad tým, že by som išiel študovať na výšku do Dánska. Baví ma geografia, čiže rád by som ako študijný odbor skombinoval geografiu a nejaký biznis. Stále som sa celkom nerozhodol, ale rozmýšľam nad niečím ako medzinárodný obchod. Ešte mám rok na strednej, počas ktorého plánujem pracovať v MTBIKERi. Po výške nejaký fixný plán nemám, rád by som ale robil niečo s geografiou, čo ma baví.


Ak by niekto rozmýšľal, že by vyskúšal brigádu ako ty u nás, čo by si mu odkázal?
Rozhodne by som povedal, prísť sa ukázať naživo, nie iba napísať alebo zavolať, urobíte oveľa lepší dojem. Tiež je dobré, ak bývate blízko a máte čas. Ak by ste to chceli skúsiť, tak dúfam, že sa uvidíme.

Ak by si mal spomenúť jednu najlepšiu vec na tvojej práci a jednu, ktorá je naopak pre teba náročná, alebo menej príjemná, čo by to bolo?
Najlepšia vec na mojej práci je pravdepodobne... rozmanitosť roboty, človek sa nikdy nenudí. Náplň práce je každý deň iná, nikdy nie je stereotypná. A naopak menej príjemná je pre mňa rozhodne práca vonku, nemám veľmi v obľube prácu v záhrade. Keď som začínal, mi to nevadilo, ale teraz, keď mám sem-tam vytrhať burinu, tak sa to snažím mať čím najrýchlejšie "z krku".

Na záver klasická otázka, spomenieš si na nejaký tvoj zábavný omyl, napríklad pri kompletovaní objednávok, alebo nejakú bláznivú situáciu, čo si u nás zažil?
Dobrá otázka… Rozhodne bláznivé sú grilovačky. Čo sa týka zábavných omylov, tých sa stáva akurát toľko, aby sa bolo vždy na čom zasmiať.


Ďakujem Erik za tvoje odpovede, aj keď nám asi raz “utečieš” niekam do sveta, tak sa snáď naše cesty ešte stretnú. Na tvoje pôsobenie si aspoň vždy zaspomíname pri tomto rozhovore, alebo pri tých natretých paletách. A veď ešte nejaký spoločný čas máme pred sebou a možno raz tvoje budúce skúsenosti z medzinárodného obchodu využiješ opäť pri práci pre MTBIKER.

Spoznaj našich ďalších kolegov

  • O častých otázkach zákazníkov pri servise rozprával bratislavský mechanik Andrej
  • Prečo treba dizajn webu meniť a zlepšovať porozprávala Karina
  • Fotí, natáča, športuje. Ako si žije svoj sen Marek “Švaco”?
  • Poradí aj na základe vlastných skúseností bikerka Denisa
  • Skladové priestory má pod palcom Josty
  • Filozoficky založený IT guru Michal Ráchela
  • Naša brigádnička Peťa
  • Univerzálny vojak/predajca Martin Talian
  • Kuchyňou marketingu vás prevedie Patrik Slabej
  • Lietajúci mechanik Jakub
  • Výtvarne nadaná posila z expedície Ľubka
  • Náš cestný špecialista Cepo
  • report_problem Našiel si v texte chybu?
    cepooo 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Rozhovor: Matej Spodniak - Maroko, Kolumbia,  MTBIKER, bikefitting

    Rozhovor: Matej Spodniak - Maroko, Kolumbia, MTBIKER, bikefitting

    Vďaka takýmto rozhovorom lepšie spoznáte ľudí z MTBIKER tímu, zaujímavé je sledovať, aké rôzne cesty ich priviedli k aktuálnemu zamestnaniu.
    Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

    Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

    Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
    Rozhovor: Martin Imrich alias Imroman – prvý MTBIKER Avenger

    Rozhovor: Martin Imrich alias Imroman – prvý MTBIKER Avenger

    Prezradil Imro niečo, čo ste o ňom, jeho práci a o MTBIKER ešte nevedeli? Prebrať sme stihli aj jeho cyklistický „pravek" a pozreli sa do budúcnosti.
    keyboard_arrow_up