Tip na výlet:  Okruhom na Šíp vo Veľkej Fatre cez jaskyne, skalné vrchy a drevenice

Tip na výlet: Okruhom na Šíp vo Veľkej Fatre cez jaskyne, skalné vrchy a drevenice

V lete bývajú Tatry preplnené ľuďmi, ale vy si chcete užiť deň v krásnej prírode a hľadáte nie ľuďmi preplnenú prírodu? Práve to vám vie ponúknuť vrch Šíp z dediny Stankovany v okrese Ružomberok.

Šíp (1 170 m n. m.) je masívny skalnatý vrch nad sútokom riek Orava a Váh v pohorí Veľká Fatra v národnej prírodnej rezervácii Šíp a tak dostala názov Šípska Fatra. Ak ho aj nepoznáte, určite ste aspoň raz v živote popri ňom prešli na aute, neďaleko obce Stankovany. Celé územie Šípu je chránené ako národná prírodná rezervácia z dôvodu výskytu vzácnych rastlinných a živočíšnych spoločenstiev. Nenáročným terénom pôjdeme cez ihličnaté až listnaté lesy, lúky, skalné vrchy, ktoré nám ponúknu výhľady nielen na jednu stranu okolia. Prejdeme okruh cez vrch Šíp, Zadný Šíp a navštívime aj osadu Podšíp - skutočný drevený skanzen v prírode.

Možnosti trasy na vrchol Šíp

  • po žltej značke z obce Stankovany cez Žaškovské sedlo
    (2:55 h, 5,6 km, 730 výškových m)
  • po zelenej a neskôr žltej značke cez Zadný Šíp
    (2:56 h, 5 km, 793 výškových m)
  • po žltej značke z obce Kraľovany - zastávka cez Dierovú a osadu Podšíp
    (2:46 h, 4,6 km, 759 výškových metrov)

Náš návrh na okruh


Začíname v dedine Stankovany

Ak prídete autom, parkovisko je priamo pred obecným úradom alebo pri cintoríne v dedine Stankovany. Tu začneme túru a ideme smerom na železničné priecestie, kde uvidíme turistický rázcestník, ktorý nás bude navigovať po žltej značke. Po pár minútach vyjdeme z dediny a začnú nás obklopovať lúky a borovicové lesy.


Čím vyššie pôjdeme, tým viac nás začnú obklopovať bukové lesy. Turistický chodník vedie po širokej lesnej ceste. Trasa je veľmi dobre značená a niet možnosti zablúdiť.


Sme v Žaškovskom sedle (790 m n. m.)

Približne po 1 h 15 minútach a takmer 3 kilometroch s 300 m stúpaním prídeme na malú lúku.


O chvíľu sa nám ukáže pohľad na rozsiahlejšiu lúku, ktorá predstavuje Žaškovské sedlo. V sedle je pekne pripravené miesto na oddych. Na lúke vedľa rázcestníka sa nachádza lavička a o pár metrov v lese turistický altánok.


Prejdeme okolo Hrubého Jana (982 m n. m.)

Zo Žaškovského sedla nám to tam bude trvať približne 50 minút, kde prejdeme 1,4 km so stúpaním 247 m výškových po žltej značke smerom na Šíp.


Budeme kráčať už po užšom turistickom chodníčku, kde sa už mierne bude vyskytovať aj skalnatý podklad. Všade naokolo uvidíme hustý listnatý les, ktorý nám poskytne krásne pohľady oživené lúčmi slnka.


Vyjdeme z lesa na malú lúčku a uvidíme skalný útvar, ktorý sa nazýva Hrubý Jano.


Skalný útvar nám ponúkne pekný výhľad nielen zdola, ale aj zvrchu na okolité kopce a dedinu Stankovany.


Zastavíme sa pre výhľad na Šípskom okne (1 118 m n. m.)

Približne po 30 minútach a necelom prejdenom kilometri na chodníku, kde je v zákrute padnutý prepílený strom v ceste, odbočíme na málo vychodený chodníček vľavo do kopca. Po pár minútach sme hore a môžeme si užívať výhľady na okolitú prírodu.


Vrátime sa znovu na turistický chodník a teraz neodbočíme vľavo dohora, ale dole. Cestička je prvých pár metrov pomerne dosť zarastená a dostaneme sa po nej k niekoľkým menším jaskynkám. Vrátime sa znova na hlavný turistický chodník a pokračujeme v túre. Od tohto miesta by sme za 15 minút mali byť už na Šípe. Samozrejme, stále pokračujeme po žltej turistickej značke.

Vyšli sme na Šíp (1 169 m n. m.) - najvyšší vrchol našej túry

Vrchol je pomerne užší, keď sa tu zozbiera viac ako 5 turistov. Preto odporúčam dať si väčšiu pauzu na Šípskom okne a tadiaľto neskôr len prejsť. Šíp ponúka približne rovnaký výhľad, akurát že na užšom vrchole.

Prechádzame cez Šípsku úžinu (1 095 m n. m.)

Neďaleko za Šípom sa nachádza miesto, kde turistický chodník prechádza cez užší priesmyk skál. Niet sa čoho báť. Keď dáte dole batoh, prejde snáď každý. Nie je to len o jednej skale, pri chodníku ste nimi v obklopení a naskytne sa vám skutočne krásny pohľad.


Posledný vrchol našej túry - Zadný Šíp (1 144 m n. m.)

Trasa je veľmi dobre značená a nemôžete zablúdiť.
Zadný Šíp je vrchol známy masívnym krížom, ktorý tam podľa povesti stojí už od dôb Cyrila a Metoda. Má dĺžku približne 5 metrov a bol obnovený v roku 2005 po zničení letnou veternou smršťou. Vrchol nie je príliš rozľahlý, tvoria ho totiž skaly. Lavičky ani prístrešok tam nenájdete, ale môžete bezpečne sedieť na skalách a vychutnávať si výhľad, ktorý jednoznačne stojí za to.


Po krátkom zostupe lesom zo Zadného Šípu narazíme ešte na jednu vyhliadku, priamo vedľa chodníka. Ponúkne nám výhľady na okolité kopce vedľajšej Malej Fatry.


Ocitneme sa v obklopení dreveníc - osada Podšíp (795 m n. m.)

Najprv musíme zísť lesom, ktorý vyzerá v lete nádherne a vďaka chládku je tam aj príjemná teplota. Táto časť je mierne strmšia, a preto som bola rada, že ňou idem dole a nie hore . Tento chodník nemá úplne pevný podklad a preto sa na ňom miestami trochu šmýka a treba si dať obzvlášť pozor.


Narazíme na nielen jednu, ale na 14 chránených stavebných objektov ľudovej architektúry, ide totiž o územie s pamiatkovou zónou. Osada sa nachádza mimo civilizácie a nikdy tam nebola zavedená elektrina. Kedysi mala aj stálych obyvateľov, poslední ju opustili v 50. rokoch 20. storočia. Predtým tu žilo v dosť ťažkých podmienkach asi 10 rodín. Dnes drevenice slúžia chatárom a sú v súkromnom vlastníctve.


Vedľa osady sa na lúke pasú kravy a naskytne sa nám krásny pohľad na okolité kopce Malej Fatry, ako napríklad Rozsutec. Ak by vám došli tekutiny, neďaleko dreveníc si môžete doplniť vodu.


Záverečný zostup po zelenej značke do Stankovian

Najprv pohodovým, neskôr však mierne strmším terénom zostúpime nižšie a ešte raz sa nám naskytne pohľad na Zadný Šíp. Ideme už však po trase, ktorá je označovaná aj ako cyklotrasa, takže si musíme dávať väčší pozor, aby nedošlo náhodou k vzájomnému stretu.


Zhrnutie

  • Názov: Okruhom na Šíp vo Veľkej Fatre
  • Lokalita: Veľká Fatra, okres Ružomberok
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Náročnosť: 3/5
  • Trvanie: 4-5 hodín
  • Vhodné pre deti: terén nie je náročný, neobsahuje ani exponovanejšie miesta, ktoré by boli pre dieťa nebezpečné, ale pri vyhliadkach treba zvýšiť opatrnosť
  • Parametre: 10,7 km/801 m prevýšenie
  • Typ: stredne dlhá túra, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje:
    - neplatené parkovisko pred obecným úradom alebo vedľa cintorína v dedine Stankovany
    - železničná zastávka Stankovany - využitie osobného vlaku
    - autobusová zastávka - Stankovany, pri moste
  • Mapa a GPX: sekcia Výjazdy

Podeľ sa so svojimi zážitkami

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
report_problem Našiel si v texte chybu?
am.uhrinova55 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Fascinujú ťa skalnaté mestečká či iné skalné útvary tých najrozličnejších tvarov? V tom prípade máme pre teba skvelý tip na jesennú túru neďaleko rodnej obce Juraja Jakubiska.
keyboard_arrow_up