Test: RockShox Reverb AXS – oplatí sa investovať?

Keď som sa rozhodoval kúpiť si teleskopku, mojou hlavnou dilemou bolo jej použitie na viacero bicyklov. Sedlovku som chcel používať, samozrejme, na obidvoch svojich bikoch a teda voľba bola jasná.

Reverba sa dala jednoducho vymienať z bicykla na bicykel vďaka tomu, že je bezdrôtová. Dokúpil som iba objímku na ovládaciu páčku na druhý bike. Moje bicykle nemajú rovnaký priemer sedlovej rúrky. Jeden má 30,9 mm a druhý 31,6 mm. Pri tomto nám pomohla redukcia medzi týmito dvoma priemermi. Pokiaľ bude sedlovka fungovať aj ďalšie roky, určite poputuje aj na budúci bicykel.

Reverb AXS má viacero vychytávok, ktoré stoja za zmienku, ako napríklad Tilt Adjustment. Je to skrutka, ktorá vám ľahko umožní nastaviť sklon sedlovky. V mojom prípade mi táto funkcia prišla viackrát vhod, keďže si ju vymieňam na dvoch bicykloch s odlišnou geometriou.


To ma privádza k druhému plusu. Keď vlastníte viacero bicyklov, sedlovku si môžete ľahko medzi nimi meniť . Keďže jazdíte iba na jednom, cena sa „rozdelí“ na počet bicyklov a tak sa dá ľahšie zniesť. Reakcia sedlovky je okamžitá. Akonáhle stlačíte páčku, sedlovka „vystrelí“ . Všimol som si, že sa zasúva máličko pomalšie (oproti Fox Transfer Factory). Mne táto vlastnosť práveže vyhovovala a nerobila žiadne prekážky v zmysle, že by som ju nestihol zasunúť. Podľa môjho názoru je jej rýchlosť pre mňa ideálna.

Vent Valve je ďalšou vychytávkou, ktorú postupom času oceníte. Štandardné Reverby mali tendenciu po čase prepružovať. Tento problém sa dal napraviť jedine servisom. No Vent Valve ho vyriešil. Zatlačením špeciálnym náradím, ktoré dostanete so sedlovkou, sa vzduch z nej vytlačí a je po probléme (túto vychytávku majú už aj nové, klasické 2021+ Reverby).


Batéria môže byť ďalším faktorom, ktorý vás môže odradiť od jej kúpy. Zbytočne sa bojíte, pretože vydrží nabitá veľmi dlho. Mne po týždni denného jazdenia s mnohými zasunutiami klesla cca o 30 %. Mám zaužívané nabíjať každý víkend, radšej chcem mať istotu, že je tam vždy dosť energie na vybíjanie .

Do ovládacej páčky ide ploská C2032 batéria, ktorá vydrží niekoľko mesiacov, ak nie rokov, píše návod. Keby sa náhodou vybila, tak na sedlovke je tlačítko, ktoré môže slúžiť ako núdzové ovládanie. Batérie a ústrojenstvo znesú aj prúd vody. Počas hodinových pretekov v daždi všetko fungovalo, ako má, no všimol som si, že okolo krytu batérie sa v páčke zachytila voda, ktorá sa však nedostala cez tesnenie. Pre istotu som páčku obalil elektrikárskou páskou a už je chránená aj druhou vrstvou (nebojte, vzhľadovo páčku nijako nepokazíte ).


Nenašiel som veľa nevýhod, no jednou z nich je hmotnosť. V 100 mm verzii sedlovka váži 650 g, čo nie je najmenej, no za tie vychytávky a absenciu káblov to stojí. Druhá nevýhoda sa týka hlavne jazdcov, ktorí používajú lockout pruženia na riadidlách. Samotná páčka je dosť veľká a nemusí sa vždy pekne napasovať na riadidlá. Mne nesadla ani vzdialenosť páčky od riadidiel. Tento problém som vyriešil medzikusom, ktorý oddialil páčku od riadidiel.


Na Scott Spark sa zmestila vcelku elegantne, síce do netradičnej, ale na moje prekvapenie praktickej pozície (fotka vľavo). Na hardtaile Canyon Exceed, kde mám iný lockout, sa páčka zmestí tiež v pohode (fotka vpravo).


Môj záver

Reverb AXS za tie peniaze stojí. Je to doslova investícia, no prevedenie je na vysokej úrovni, čo z nej robí trvácny komponent. Bezkáblový systém vám ušetrí vedenie lanka cez rám a umožní vám meniť sedlovku na viacerých bicykloch. Ak hľadáte sedlovku bez väčších kompromisov, za mňa môžem len odporučiť. Pokiaľ bude sedlovka fungovať aj ďalšie roky, určite poputuje aj na budúci bicykel.

RockShox Reverb AXS nájdete aj v našom eshope a jej cena sa pohybuje na úrovni 779 €. Ak nie je tovar momentálne dostupný, možete si ho vložiť do svojho wishlistu, vďaka čomu dostanete informáciu o jeho naskladnení.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: FOX Transfer SL – ľahká ako pierko so zvukom delovej gule

Test: FOX Transfer SL – ľahká ako pierko so zvukom delovej gule

Aj keď nejde o úplnú novinku, stále je to jedna z najľahších teleskopických sedloviek na trhu. A práve preto si zaslúži pozornosť.
Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Vždy som si myslel, že e-bike je pre lenivých ľudí alebo pre tých skôr narodených, čo už toľko nevládzu. Tak prečo som si jeden kúpil?
Video: Koľko zvládne CTM? Test bicykla CTM Scroll Xpert

Video: Koľko zvládne CTM? Test bicykla CTM Scroll Xpert

Slovenský výrobca bicyklov CTM má v ponuke rôzne typy bicyklov, pričom nechýbajú ani poriadne enduro biky, ktoré sú overené CTM Racing tímom.
keyboard_arrow_up