Môj alternatívny Gerlaching

Už dlhšie mi v hlave kolovala myšlienka, vyskúšať si Gerlaching alebo nebodaj samotný Everesting. Avšak, keď sa už na to nejaký priestor vyskytol, tak jednoducho chýbala dostatočná motivácia.

Trošku som nad tým rozmýšľal a vravím si... aktivita tohto typu ťa očividne zaujíma, prečo si si aspoň ten Gerlaching nikdy nezaradil do programu?

Pokiaľ sa dá, už samotné plánovanie trasy riešim v zmysle alternatívnej cesty naspäť, aby som sa nemusel vracať tou istou trasou, nech proste vidím počas toho výjazdu čo najviac. Práve kvôli tomuto som sa zatiaľ neodhodlal točiť dokola jeden kopec, alebo úsek trasy. Musím ale povedať, že týmto nechcem nijakým spôsobom spochybniť zmysel Gerlachingu/Everestingu. Oceňujem motiváciu ľudí, ktorí sa na to dali a odhodlanie dotiahnuť to až do úspešného konca. Každý je iný, máme vlastné preferencie a robíme veci po svojom. A tak je to správne.

Alternatívny nápad

Rozhodol som sa teda absolvovať inú, i keď podobnú aktivitu, ktorú žiaľ neviem pomenovať . Princíp je jednoduchý, vybrať vhodný kopec a skúsiť absolvovať všetky priame výstupové trasy naň v rámci jedného výjazdu. Nie je to výškový, ani dĺžkový cieľ, iba zdolať každú z výstupových trás.


„Všetky cesty vedú na Inovec“

Premýšľam nad nápadom a vravím si, že toto ma pravdepodobne bude zaujímať aj do budúcna. Skúšam si teda nastaviť nejaké základné kritériá, ktorých by som sa držal a ktoré by boli uplatniteľné aj v budúcnosti na ďalšie kopce. Na mnohé totiž vedie početné množstvo značených, ale aj neznačených trás. Dokonca sa medzi sebou križujú, v jednom bode sa schádzajú, po chvíli zasa rozchádzajú, aby sa tesne pod vrcholom alebo priamo na ňom opätovne spojili. No dobre, ako teda... Na prvý takýto pokus som si vybral lokálny a myslím, že cyklisticky aj najatraktívnejší vrchol Veľkého (Pohronského) Inovca. Už pozerajúc sa na podrobnejšiu mapu je zrejmé, o čom som tým mixom výstupových trás hovoril.


Oceňujem motiváciu ľudí, ktorí sa na to dali a odhodlanie dotiahnuť to až do úspešného konca.
Okrem značiek sa v okolí nachádza množstvo iných, viac či menej prejazdných chodníkov a zvážnic. Toto sa samozrejme všetko absolvovať nedá, to by som sa tam krútil do „nemoty" a určite by som to množstvo rôznych cestičiek počas jedného výjazdu ani nevedel absolvovať. Rozmýšľam teda nad tým a núka sa najjednoduchšia voľba, všetky značené trasy, vedúce priamo na vrchol. Nepôjdem ich zakaždým z ich ústia, nemám záujem začínať niekde ďaleko v dedinách. Volím teda na každej trase možnosť začínať čo najďalej od vrcholu, ale pri najbližšom smerovníku pred civilizáciou. Myslím, že aj tak to bude fuška...

Plán trasy

Jedna podstatná vec... chystám sa jazdiť po turistickom značení, ktoré nie je zároveň aj cyklotrasa. Samozrejme toto nie je možné uplatňovať všade na každom kopci, keďže máme platné nariadenia a v kombinácii s lokalitou a jej stupňom ochrany je bicyklovanie po mnohých nevhodné a zakázané. U nás sa ale Inovec bikuje bežne zo všetkých strán a aj po turistickom značení, ktoré je takmer všade prejazdné. Podstatné je, správať sa ohľaduplne k peším turistom.

Plán je zjazdiť dole každú z týchto trás a následne si ju vyšliapať naspäť hore. Aké priame značené trasy teda vedú k vrcholu?

  • Severozápadná: Osnou dolinou (žltá) – 9 km/560 m/6,2 %
  • Severná: od Drozdova (modrá, ale preferovaná bude cyklotrasa) – 2,67 km/200 m/7,4 %
  • Západná: cyklotrasa z Machuliniec (modrá) – 9,21 km/631 m/6,8 %
  • Južná: z Pečanského, smer od Tekovských Nemiec (žltá) – 3,7 km/284 m/7,7 %
  • Východná: od Novej Bane (červená, zároveň aj cyklotrasa) – 8 km/544 m/6,8 %
  • Severovýchodná: od Starej Huty (zelená) – 3,2 km/285 m/8,9 %

Ešte sa núka zopár ďalších značených alternatív zo západu, ktoré sa asi v polovici spájajú s cyklotrasou, ktorá vedie priamo na vrchol. Vyberám si teda iba tú, pretože pri ostatných by som značnú časť trasy absolvoval opakovane...

Priebeh

Čo sa týka počasia, mal som šťastie. Akurát som vychytal niekoľkodňové ochladenie a deň predtým výdatne spŕchlo. Začínam o 7:32 ráno a vzhľadom na mesačný vysoký priemer teplôt musím povedať, že pri príjemných 17 stupňoch.


Zvolil som skôr úsporné tempo v stredných tepových zónach, však o čas v tomto prípade vôbec nešlo. Najskôr som si to teda „švihol" klasikou z môjho smeru od Machuliniec. Osobák k vrcholu mám na úrovni 47 minút, teraz mi to trvalo presne hodinu. Hore som bol niečo po 8:30 a ešte som si stihol užiť kľud, nikoho široko ďaleko .


Následne sa spúšťam na opačnú, východnú stranu do Novej Bane, rýchla otočka pri smerovníku a naspäť hore...


Cestou stretám „zopár“ turistov a už tuším, že od tejto chvíle si nebudem užívať vrchol osamote .


Potom volím možnosť južnej trasy z Pečanského. Tu sú úseky, ktorých sklon sa pohybuje na úrovni 18% (10,5°) v zlom teréne, takže ani tlačeniu sa nevyhnem...


Ďalej sa púšťam do severovýchodnej trasy, na ktorú som sa kvôli jej stavu a ťažšej prejazdnosti tešil najmenej.


Po absolvovaní týchto trás som si to mohol začať naplno užívať, keďže na mňa čakali už iba dva najľahšie výšľapy. Doprial som si teda dlhšiu obednú pauzu na chate, kde sa medzičasom vytvorila plnka, ale polievka a „iontový nápoj“ sa mi ešte ušli .


Obrovská výhoda tohto miesta je práve chata, ktorá je pravidelne otvorená počas víkendov. Nemusel som sa teda zásobiť jedlom a riešiť, kde si budem dopĺňať vodu, všetko som mal k dispozícii na jednom mieste. Čakali ma teda zvyšné dve trasy, najskôr sa spúšťam dole na severozápad do Osnej doliny, otočka a hneď naspäť hore.


A poďme do posledného, už šiesteho, severného výšľapu priamo z Drozdova,...


Na vrchole sa mi zjavila lesná víla... najskôr som si myslel, že to už z únavy, ale bola reálna .


Takže hotovo, s pozitívnou náladou si užívam posledný zjazd, domov za rodinou. No neteš sa dole, keď ťa tam toto čaká... .


Sumár výjazdu

  • Vzdialenosť: 80 km
  • Nastúpané metre: 3 015 m
  • Čas v pohybe: 6 hodín
  • Konzumácia: 2 tyčinky, 1 gél, polievka, nealko pivo, 1l kofoly, 1,5l ionťáku, 1l vody, hrsť čerešní


Určite si v dohľadnej dobe naplánujem ďalší „challenge" na inom kopci. Nájdite si tiež svoj vlastný a skúste absolvovať jeho výstupové trasy. Dajte potom vedieť do komentára, ako to dopadlo a taktiež poteší odporučenie vhodného kopca na takúto aktivitu, možno sa na ňom stretneme . Trasu môžete nájsť v sekcii „Výjazdy“, alebo na Strave.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Gravelom okolo Považského Inovca

Gravelom okolo Považského Inovca

Keď som objavil cyklotrasu okolo Inovca, rozmýšľal som nad voľbou bicykla. MTB či gravel? Nakoniec to padlo na gravel a dúfal som, že to neoľutujem. Ako to dopadlo?
Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Podarilo sa nám úspešne zorganizovať už tri ročníky nášho cyklistického podujatia. Myšlienka splnila účel: nájsť „neokukanú“ trasu zo západu na východ Slovenska, po čo najväčšej divočine bez civilizácie.
Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

Bratislavský lesopark, to nie je len Slalomka, TBK3, Baník či Rohatka. Na svoje si tu prídu aj začiatočníci.
keyboard_arrow_up