Najstaršou ferratou na Slovensku - ferrata HZS Martinské hole

Malá Fatra disponuje krásnymi vrcholmi a hrebeňmi vhodnými nielen na turistiku, skialpinizmus a lyžovanie, ale nájdete tu aj ferraty. No a jednou z najznámejších lokalít dostupných pre tieto športy sú Martinské hole.

My vám dnes v tejto lokalite ukážeme niečo jedinečné. Zaujímavý turistický chodník (ako nástupovka), ktorý je spojený s prechodom po ferrate.

Práve Malá Fatra a Martinské Hole sa môžu pýšiť týmto pričlenením - najstaršej ferraty na Slovensku. Vznikla v rokoch 2013 - 2014 a dodnes sa vylepšuje a zatraktívňuje, takže ak ste ju už nebodaj prešli pred pár rokmi, je dôvod sa vrátiť a prejsť ju znova. Ponúka dva varianty prechodu a to v obtiažnosti A/B alebo B/C. Toto označenie predstavuje úroveň obtiažnosti od A najľahšej po F najťažšiu. Pre začiatočníkov odporúčam jednoduchší variant, kde si človek vytvorí obraz o náročnosti, precvičí pohyb a potom sa môžete vybrať aj na ťažšiu verziu.


Nástupový chodník k ferrate

Začíname na parkovisku pri autobusovej zastávke „Martin, Stráne”, z ktorej smerujeme po červenej značke/asfaltovej ceste až po penzión Ferrata, čo nám napovedá, že sme určite správne , nemáme sa kde stratiť. Míňame upozornenia o uzávere ferraty počas jesene/jari a prechádzame do úplne iného sveta. Zo zastavanej časti novostavieb sa zrazu ocitáme v čarovnom lesíku, plnom machových skaliek, na ktorých sa odráža slniečko pomedzi stromy. Žblnkot potôčika nás ťahá hlbšie a hlbšie cestičkou do lesa.

Prechádzame z jednej strany potôčika na druhú cez krásne drevené mostíky, niektoré rozbité silou potoka, iné zas ako nové, krásne upravené. Celý čas mám pocit, akoby sme boli niekde v tiesňave. Míňame dokonca materiálne pozostatky z ťažby rudy vo forme drtičky, či železnice. Miestami sa nám lesík otváral a videli sme celú dolinu. Po ceste sme míňali aj informačné tabule o okolí, takže nielen turistický chodník a ferrata ale aj náučný chodníček a to všetko 3 v jednom.


Nástup na ferratu

Zastavujeme sa pri tabuli s označením, kde si treba už obliecť ferratovú výzbroj a tak aj robíme - pár minútiek, vzájomná kontrola. Pozrieme mapku, ktorá rozdeľuje ľahší a ťažší variant ale začiatok je rovnaký, takže ide sa na to. Niekolko minút a sme pri prvej istenej časti, ktorá vyzerá ako skúšobný úsek. Cvakáme sa a prechádzame, skala je mokrá, takže si dávame pozor.

S vybavením na ferratu, či bez?

V tom momente nás obieha skupinka turistov, ktorí sú naozaj len turisti. Bez výzbroje na ferraty, v topánkach do mesta nás obiehajú. Prehodíme pár slov, či to fakt myslia vážne a pokračujeme. V mysli mi prebieha množstvo spôsobov, ako jednoducho a ľahko sa môže človeku v takých topánkach šmyknúť a bez istenia by to určite nebolo príjemné. My sme si však prišli užiť ferratu, takže pokračujeme ďalej a nezamýšľame sa radšej. Prechádzame jednotlivými zaistenými úsekmi, ktoré striedajú aj nezaistené časti, kde sa nachádza chodníček.

Lanové mosty

Približne v polovici ferraty nás čakajú dva lanové mosty vysoko nad zemou. Tie výhľady sú úžasné, neviem, či skôr pozerať pod nohy alebo kochať sa prírodou široko ďaleko. Cvak, cvak a už sme dole, pred nami stále väčšia kolmica a náročnejšie úseky.


Rozdelenie ferrát

Prichádzame k ďalšiemu smerovníku a informačnej tabuli o rozdelení ferraty na B a C varianty. Vyberáme si ťažšiu, teda C. Strmé až kolmé stúpania popri tiahlom potoku, ktorý sa v týchto vertikálach menil na vodopádiky. Niektoré kolmé prechody ferraty boli pekne vzdušné, no my sme si to bez strachu užívali.


Vrcholová kniha

Po odcvaknutí poslednej zaistenej časti kráčame pár minút a zrazu míňame miesto s posedením, kde je aj vrcholová kniha. Zápis sme vtlačili medzi riadky lebo sme sa ocitli na konci knihy, už iba zo seba zložiť veci na ferratu (jasné, že sme si dali preteky, kto skôr ). Odtiaľ už len krokom smer Horská Záchranná služba, kde som sa opýtala pár otázok k ferrate profesionálneho horského záchranára, ktorý slúži na Martinských Holiach už 23 rokov. Braňo Černák nám porozprával o histórii tejto najstaršej ferratky na Slovensku ale aj o tom, aké najčastejšie chyby robia ľudia, ktorých chodia zachraňovať na ferrratu.


Smerom dole na „milión" spôsobov

Dole sa dostanete buď obľúbenou horskou kolobežkou, ktorú ponúkajú na Martinských holiach alebo pešo, či dokonca autom, keďže tam vedie cesta až hore. Viac sa dozviete vo videu nižšie, kde rovnako nájdete spomínaný rozhovor.


Zhrnutie

  • Názov: Ferrata HZS
  • Lokalita: Malá Fatra, Martinské Hole
  • Obmedzenie: 15. 4. - 31. 5. a od 15. 9. - 31. 10.
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 4 hodiny (hore-dole)
  • Vhodné pre deti: pre staršie deti, s možnosťou doistenia vhodný variant B
  • Parametre: 9 km/780 metrov výškových
  • Typ: okruh, dolina, ferrata
  • Možnosť parkovania/spoje: bezplatné parkovisko zastávke Martin, Stráne
  • Mapka a GPX: Sekcia Výjazdy

Podeľ sa so svojimi zážitkami alebo „pretav" svoje skúsenosti z outdooru

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Máš skúsenosti s outdoorom? Chcel by si byť súčasťou tvorby článkov z oblasti outdoorovej výbavy? Daj nám o sebe vedieť na redakcia@mtbiker.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Dolomity – 5 tipov na výlety

Dolomity – 5 tipov na výlety

Ferraty, turistika a trailový beh v nádhernom prostredí talianskych veľhôr. Čo si pre nás pripravili Dolomity tento rok?
Dvojdňový výlet hrebeňom Malej Fatry

Dvojdňový výlet hrebeňom Malej Fatry

Slovensko je dosť bohaté na pohoria a hrebeňovky. My sme sa tentokrát vybrali do malebnej Malej Fatry, ktorá ponúka množstvo krásnych trás a výhľadov.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
keyboard_arrow_up