Svidovské sedlo a Čierny Váh – dve trasy s krásnymi výhľadmi na Liptove

Doprajte si ticho, pokoj a nádherné výhľady na najvyšší vrch Nízkych Tatier. Ak si k výletu pridáte aj Čierny Váh, tak ako my, čaká na vás aj top panoráma Vysokých Tatier a výjazd vhodný pre všetky kategórie cyklistov.

Človek sa niekedy až čuduje, čo všetko sa dá zažiť za pár dní, v našom prípade za predĺžený víkend na Liptove. Prvú porciu som vám trochu priblížil v reportáži z Košického Singletrack maratónu - to bola tá pretekárska časť, vrátane rodinného rozjazdenia pod dohľadom Kriváňa. Teraz bude pre zmenu úplný „chill“ rozdelený na dve dejstvá.


Tie tvorí dvojica výjazdov, ktoré si môžete dopriať samostatne, ale rovnako spojiť do jedného. Záleží len podľa chuti, času a podmienok. A rovnako podľa toho, koho so sebou vezmete. Celý plán vznikol v podstate spontánne, trasa mi napadla večer predtým, keď pozerám predpoveď počasia. Krásne chladné ráno, presne ako mám rád. Pôvodný plán poobede je spoločný výjazd k hornej nádrži Čierny Váh, no čo tak si trochu privstať a využiť čas, kým rodinka bude ešte spať? Nohy budú aj tak rozbité po maratóne a tie 2 hodiny v pohodovom tempe už nehrajú úlohu. Nakoniec sa oplatilo, viac vo videjku a nižšie ešte taký menší fotoreport, nech ten materiál využijem na max.


Prvé kolo – Svidovské sedlo

Charakteristikou Liptova sú dlhočizné doliny popretkávané množstvom ciest a zvážnic. Samozrejme nie všetky sú značené, práve naopak. Jednou z výnimiek je Jánska dolina na severnej strane Nízkych Tatier. Cieľom bude Svidovské sedlo vo výške 1 133 m n. m., z ktorého sa môžem pokochať pohľadom na najvyšší vrch Nízkych Tatier. Ak pridám ranné svetlo, mám jasnú predstavu, čo ma asi čaká a bez problémov vstávam o 5:30...a to je po maratóne.

Na podobných ranných výjazdoch v horách mám najradšej ten pocit, ako postupne ideme vyššie, pribúda svetlo a postupne sa začínajú ukazovať osvetlené kopce. A potom cestou späť už je všade slnko a razom teplejšie...


Skalné okno Ohnište uvidíte z oboch strán. Leží vo výške 1 538 m n. m. a viete si asi predstaviť tie panorámy odtiaľ. Keďže tam ide turistický chodník, niekedy určite vyskúšame.


Svidovské sedlo je rovnako miesto, odkiaľ pokračuje turistický chodník až na hlavný hrebeň a ku „Štefáničke“. Ale keď niekde posedieť, tak práve tu. V prípade neprizanivého počasia poteší parádny prístrešok (vo videu). Hore aj dole vás čaká príjemné šotolina, doslova alpská. Výlet sa tak hodí do každého počasia a bude vhodný pre všetky kategórie cyklistov. No a keď chcete božský pokoj, ráno je ráno...


Smerom na Kráľovu Lehotu idem po hlavnej ceste, potom sa odpájam na Liptovskú cyklomagistrálu a užívam si pohodu dokonalého rána s výhľadmi.


Inak, vedeli ste, že v Liptovskom Hrádku sú aj traily? Označené ako Hradská Hora Trails...to som sa dozvedel až potom, ale zase o dôvod viac sa vrátiť. Navyše, včera na maratóne som si užil dosť a som úplne stotožnený s týmto nedeľným „easy" jazdením.


Celý okruh má 37 km s prevýšením 660 m. Už sa aj dole príjemne otepľuje, rodinka vstala a ešte bude druhé kolo so „záťažou“.

Druhé kolo – Čierny Váh

Ak sa ma pýtate, prečo som netočil Čierny Váh samostatne, odpovede sú 2. Už sme ho dávnejšie natočili pri výjazde s Jančim a hlavne s malým dieťaťom človek nikdy nevie, ako to napokon dopadne. Takže načo vytvárať napätie, radšej príjemný bonus.

Smerom zo Svarína čaká poctivé stúpanie po asfalte. Pri dĺžke 5,7 km je priemer 7,4 %, čo s mladým na biku rozhodne cítim. Ale dávame si svižné tempo, nech to odsýpa, také rodinné preteky...


Ťažko budete hľadať lepšiu panorámu Vysokých Tatier, než práve z tohto miesta.


Nádrž rozhodne zaujme aj mladších a hore je dokonalé miesto na priíjemný oddych, samozrejme predtým ju treba ešte obzrieť. Komplet dookola sa ale prejsť nedá, treba sa potom vrátiť.


Ak zvolíte MTB, alebo gravel, máte výhodu a nemusíte ísť hore a dole to isté. Kúsok pred záverom stúpania sa pripája cyklotrasa smerom od Hybe a môžete si vytvoriť okruh. Opäť ideálny pri horšom počasí, alebo na rodinné výlety. Mladý vyzerá stále sviežo, volíme teda tento dlhší variant. Takmer to vyšlo, ale tesne pred tým, než vybehneme na cestu, ho už „láme". Rozbalíme teda „Castelli“ stan a ja idem medzitým pre auto.


Suma sumárum, 28 km s prevýšením 642 m a hlavne tieto 2 výlety môžete ideálne spojiť do jednej trasy.


O tom, že sa môžete za odmenu dobre „natlačiť" v nejakej kolibe, už zrejme písať nemusím. Liptov je ako stvorený na podobné výlety a snáď vás videjko a tento článok trošku motivujú sem niekedy prísť. Navyše ideálne skombinovať s nejakou peknou túrou...užívajte jeseň.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

MTB a gravel spoločne alebo jeden super výlet

MTB a gravel spoločne alebo jeden super výlet

Poďte s nami na výlet, ktorý bude jednoducho o jazdení, dobrej nálade a s kúskom mudrovania na tému gravel a MTB. Ale žiadne veľké závery nečakajte...
Soft bikepacking v Soľnej komore – jazerá a Dachstein

Soft bikepacking v Soľnej komore – jazerá a Dachstein

Že nevieš, čo to je soft bikepacking? To je úplne v poriadku, pretože tento termín mi napadol práve teraz. Na druhej strane, s veľkou pravdepodobnosťou si už takýto typ výletu absolvoval. A ak nie, tak potom ti naň tento článok možno spraví chuť.
Ako som na Elbe objavil nečakaný MTB raj

Ako som na Elbe objavil nečakaný MTB raj

Tento taliansky ostrov vám možno nenapadne ako prvý v spojitosti s horskou cyklistikou. Bol som na tom podobne, až kým ma jedného dňa trajekt nezobral z pevniny do úplne nového prostredia.
keyboard_arrow_up