Tip na výlet: Celoročne dostupný okruh vo Vysokých Tatrách - Batizovské pleso

Tip na výlet: Celoročne dostupný okruh vo Vysokých Tatrách - Batizovské pleso

Blíži sa nám uzávera turistických chodníkov v Tatrách, preto vám dnes predstavíme tip na výlet, ktorý je dostupný celoročne a doslova ponúka „za málo peňazí veľa muziky” - za hodinku a pol šliapania dostanete výhľady, ktorých sa nabažíte až až.

Vysoké Tatry po uzávere

Od 1. novembra platí v Tatrách sezónna uzávera. Vysoké Tatry nám počas letnej sezóny ponúkajú mnoho krásnych možností na turistiku, avšak mimo nej je to výrazne obmedzené. Ukážem vám však jeden z celoročne dostupných okruhov, ktoré ponúknu krásne výhľady aj mimosezónne, dokonca neminiete výhľady na náš najvyšší vrchol na Slovensku - Gerlachovský štít.


Od Vyšných Hágov

Parkujeme Volkswagen - Californiu pred Národným ústavom, lebo pri železnici je už plno. Zbalíme pár vecí a ide sa hore. Chvíľu sme sa zastavili, či to má vôbec zmysel, keďže všade bolo krásne, len nad Tatrami vládne intenzívna hustá hmla. Nevadí, riskneme to, prvé kroky po žltej značke popri lesníckych domoch nás zavedú na cestu, ktorá má ďalšie 4 naokolo z taženia, po 100 metroch v „lese” značka, že chodník je pri zimnej pokrývke uzatvorený - zaujímavé, že bez žiadneho „podpisu”. Na miestach, kde sa rozdeľuje turistický chodník na 2-3 cesty z ťažby, sa takmer strácam, lebo presne tam chýba značenie - smutný pohľad. Vychádzame na lúčku s prístreškom a studničkou na vodu. Trošku sa osviežime a pokračujeme ďalej.


Lesíkom až do kosodreviny

Prechádzame lesom, ktorý sa nám miestami mení na kalamitu až do bezzásahovej zóny, kde sa cítime ako v rozprávke. Malé či vysoké, mladé, či vyschnuté stromčeky všade pokryté machom, no úžasná klíma. Postupne vychádzame do kosodreviny, kde sa nám kde-tu naskytne pohľad dole do miest či nad nás na Končistú, avšak stále prevláda hmla. Chodník kosodrevinou sa tiahne traverzom popod Končistú do Batizovskej doliny. V závere stúpania sa nám odhaľujú spoza hmly neskutočné výhľady na vrcholky gerlachovského masívu.


Batizovské pleso

Už len pár krokov a dostávame sa na Tatranskú magistrálu, turistický chodník červenej farby. Snažíme sa dostať na najvyššiu skalu nad Batizovským plesom. Postupne nám oči nestíhajú, koľko veľa ľudí sa tiež prišlo pokochať výhľadmi. Mladé rodinky s deťmi ešte v nosičoch. Dokonca maminka s troma deťmi, neskutočné. Ďalšia rodinka si doniesla dokonca rozkladacie stoličky a s úžasom pozerajú na to divadlo, čo sa v Batizovskej doline odohráva.


Všetci sledujeme, ako nám hmla postupne odkrýva kúsky vrcholov dohľadných z doliny, ako Gerlachovský štít, Kostolík, Kačací štít. Z druhej strany po boku Končistá, neskutočne dlhý stúpajúci kopec zakončený vysokými skalnými bralami, postupujúcimi po hrebeni hore a dole, či ostrejšie a ostrejšie, nevieme, kde sa pozrieť skôr. Táto hmla nám ponúkla jednoznačne úplne iný pohľad na Tatry, ani sa nám nechce pokračovať, takisto tu minimálne polhodinu zotrvávajú aj ostatní.


Už len zbehnúť dole

Pokračujeme teda po červenej smerom Sliezsky dom, ale pri smerovníku „Rázcestie pod Suchým vrchom” prechádzame znova na žltú značku, ktorá sa ťahá nižšie pod magistrálu, tiež traverzom. Už len klesám dole, lebo Adam (kameraman) išiel tou istou cestou naspäť, ako sme šli hore. Pripájam sa z lesnej cestičky na cestu, ktorá vedie zo Sliezskeho domu a neskôr pri smerovníku „Rázcestie na Velickom moste” prechádzam znova do lesíka na turistický chodníček až dole do Tatranskej Polianky, kde ma už čaká Adam aj s autom, ktoré bol zobrať z Vyšných Hágov, preto sme sa teda rozdelili. Samozrejme, dá sa to vyriešiť aj tak, že pôjdete vláčikom, ktoré chodia stále, či odparkujete dve autá, jedno v Tatranskej Polianke a druhé vo Vyšných Hágoch.


Zhodnotenie

Veľmi pekný okruh, ktorý nepatrí medzi najnáročnejšie v Tatrách, ako som už spomínala, stretli sme maličké deti, ktoré šli po vlastných a aj rodičov s nosičmi, ktorých touto cestou pozdravujeme, pretože sa nám milo prihovorili, či točíme pre MTHIKER, že nás sledujú a tiež odporúčajú túru aj s nosičom. Tento okruh som šla prvýkrát, pretože sme vždy išli len dole a hore z Vyšných Hágov, jediné, čo bolo iné, tak trošku dlhšia cesty na Tatranskú Polianku po ceste, čo mňa osobne trošku nudilo, ale na záver sa zbehlo do lesa a bolo dobre.


Zhrnutie

  • Názov: Batizovské pleso
  • Lokalita: Batizovská dolina, Vysoké Tatry
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 3 - 4 hodín
  • Parametre: 12 km/1 100 metrov výškových, plus 10 km bike (hore-dole)
  • Typ: okruh, dolina, megistrála,
  • Možnosť parkovania/spoje: neplatené parkovisko Národný ústav Hágy
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
  • Výbava

Podeľ sa so svojimi zážitkami alebo „pretav" svoje skúsenosti z outdooru

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Máš skúsenosti s outdoorom? Chcel by si byť súčasťou tvorby článkov z oblasti outdoorovej výbavy? Daj nám o sebe vedieť na redakcia@mtbiker.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Sherpa Rallye – 39. ročník nosičských pretekov

Video: Sherpa Rallye – 39. ročník nosičských pretekov

Kvapky potu sa striedajú s dažďom, silný vietor šantí vo vlasoch, na pleciach náklad a pod nohami potoky. V boji o najlepší čas nosičov a nosičiek sa v rukách striedajú reťaze s klzkými kameňmi – až úplne hore, na Chatu pod Rysmi.
Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
keyboard_arrow_up