Cannondale Scalpel HT - nové meno, nové limity

Už sú to dva roky, čo Cannondale predstavil poslednú generáciu modelov Scalpel. O to viac prekvapí, že na rok 2022 je tu opäť nový Scalpel. Má to však malý háčik.

Reč totižto nie je o ikonickom fulle, ale o novom hardtaile, ktorý si prepožičal meno od svojho staršieho súrodenca a v hierarchii po novom pravdepodobne nahradí model FSi. Nový pevný Scalpel dostal do vienka pomerne zaujímavý mix vlastností a parametrov, na ktoré sa v tomto článku spoločne pozrieme.



Hlavné zmeny - esencia pretekárskeho biku

Bystré oko znalcov tejto značky určite ako prvé postrehne podsadenie zadných rámových vzpier, ktoré sa na sedlovú rúru napájajú pod úrovňou hornej rámovky. Okrem vizuálnej zmeny disponujú spodné zadné vzpery aj tzv. „flex-zónami”, ktoré pohlcujú nárazy a prispievajú tak k vyššiemu komfortu jazdca. Zaujímavosťou je, že dĺžka spodných zadných vzpier narastá proporčne s veľkosťou rámu. Kompletne prekopaná bola aj geometria biku, ktorá je mierne povedané progresívna. O tom, že sa jedná o rýdzo závodne orientovaný bike, napovedá aj reálna hmotnosť modelu Hi-MOD 1, ktorá vo veľkosti M činí 9,68 kg. Samotný rám má pritom hmotnosť 895 gramov.


Chýbať nesmie samozrejme ani legendárna vidlica Lefty v jednokorunkovej verzii Ocho, ktorá má po novom dlhší offset, vďaka čomu zostáva ovládanie presné a svižné. Na biku nájdete aj integrované minimalistické vodítko reťaze. Nenájdete tu však priestor na integrované náradie Stash Kit pod košíkom, ani integrovanú sedlovú objímku, ktorú poznáte z modelov Scalpel a FSi. Pretekárske gény podčiarkuje aj zadná speed release oska, ktorá vám umožní jednoduchšiu a rýchlejšiu demontáž zadného kolesa v prípade opravy defektu.


Puntičkárov potešia aj prepracované koncovky vedenia kabeláže, ktoré vám dávajú možnosť vybrať si, či bowdeny povediete vnútrom rámu v celku, alebo ušetríte pár gramov a rámom pôjde iba lanko. Pokiaľ patríte k vyznávačom jednoduchého a nadčasového dizajnu, jednofarebné prevedenia s decentným logom a dvojfarebné verzie s plynulým prechodom farieb vás určite potešia. Ako bonus navyše dostanete všetky nové Scalpely vybavené aj senzorom od Garminu na prednom kolese. Senzor slúži na meranie rýchlosti, vzdialenosti, umožňuje registráciu vášho biku, alebo vám pripomenie pravidelný servisný interval. Ovládať ho môžete pomocou Cannondale Appky.


Geometria - agresívno-progresívne „hátečko", alias ostrý ako skalpel

Nový Scalpel pokračuje na vlne dlhšieho reachu a položenejšej vidlice a vo svojej kategórii posúva latku opäť o kúsok vyššie. Najvyšší model Hi-MOD 1 je osadený 110 mm vidlicou, vďaka čomu tento pretekársky orientovaný „pevňák" disponuje hlavovým uhlom 66,5, za ktorý by sa nemuselo hanbiť nejedno zánovnejšie enduro. Modely so 100 mm leftynou majú trošku napriamenejší hlavový uhol s hodnotou 67°. Uhol sedlovej rúry má hodnotu 74,5°. Reach vo veľkosti M je natiahnutý na 430, resp. 423 mm (110 mm). Vďaka tomuto mixu vlastností možno očakávať, že nový Scalpel bude ľahučký bike, ktorý bude pohodlný vo výjazdoch a extra stabilný v rýchlych zjazdoch. Centimeter zdvihu naviac (v prípade najvyššieho modelu) reflektuje pritvrdzovanie náročnosti na tratiach svetového pohára a myslíme si, že s pridávaním zdvihu sa v najbližšom období budeme stretávať častejšie aj u iných výrobcov.


Modely, osadenie a cenovky - Quartetto carbonara

V ponuke Cannondale budú na sezónu 2022 celkovo 4 modely pevných Scalpelov, počnúc topkou Hi-MOD 1 „upečenou" z najlepšieho high modulus karbónu so 110 mm vidlicou Lefty Ocho, karbónovými kolesami HollowGram 25 a vo výbave XTR/XT. Scalpel HT Carbon 2 bude dostupný vo výbave XT so 100 mm Lefty Ocho. Model Carbon 3 ponúkne kombináciu RockShox SID Select+ a sady SLX a najnižšie postavený model Carbon 4 bude osadený mixom RockShox SID SL, Deore doplnenej o XT šalter.


Katalógové cenovky pre európsky trh sú stanovené nasledovne:

  • SCALPEL HT HM 1 - 7 249,90 €,
  • SCALPEL HT CARBON 2 - 4 699,90 €,
  • SCALPEL HT CARBON 3 - 3 399,90 €,
  • SCALPEL HT CARBON 4 - 2 599,90 €.
Ak by vás zaujímali hliníkové modely, tak tie zatiaľ v ponuke nie sú a nejaký ten piatok si na ne budeme musieť pravdepodobne ešte počkať.


Kompletné informácie a špecifikácie jednotlivých modelov nájdete na stránke výrobcu na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
keyboard_arrow_up