Tip na výlet: Hrebeň pohoria Branisko

Keď sa povie „hrebeňovka“, každému asi napadnú pohoria ako Tatry, či Fatra. Čo tak ale prejsť hrebeňom iného, možno nenápadného, no zato zaujímavého pohoria Branisko?

Pre niektorých je známy skôr diaľničný tunel Branisko, ktorý týmto pohorím prechádza, avšak z prechodu samotným pohorím budete mať určite väčší zážitok ako z jazdy tunelom .

Kde Branisko vlastne je?

Presunieme sa trošku na východ, kde sa medzi regiónmi Šariš a Spiš rozpína toto malebné pohorie skrývajúce v sebe kaňony, jaskyne, krasové útvary, rozľahlé lúky a množstvo nádherných výhľadov. Zaujímavé je, že ako jediné na Slovensku nemá prevažujúcu východo-západnú orientáciu, ako drvivá väčšina našich pohorí, ale hrebeň sa tiahne v smere sever – juh. My budeme postupovať práve zo severu na juh.


Celoročne a bez davov turistov

Výhľady nám opäť ukážu vzdialené Vysoké Tatry.
Nemusíte riešiť žiadne uzávery, príďte sem naozaj kedykoľvek. Možno sa pýtate, kedy je to najvhodnejšie, no na túto otázku si musíte dať odpoveď sami. Za nás vyhráva asi jeseň, kedy tu stromy svojimi farbami rozžiaria celý hrebeň. V zime je terén trochu náročnejší, no keď ste dobre vybavený a je veľa snehu, budete sa cítiť ako v rozprávke. Na jar to tu opäť hrá farbami a rozvoniava a v lete sa tu zas dosýta najete úžasných lesných malín. Musíte si vybrať sami . Nech už sem prídete kedykoľvek, nečakajte davy turistov, toto nie je žiadna „masovka“.


Vyrážame

Samotný hrebeň začína v mestečku Sabinov, odkiaľ ale ide dlhááá, nie až tak záživná zelená turistická značka, až do obce Lačňov. My sme si to chceli trošku spestriť, a tak sme začali v dedinke Lipovce. Áno, mohli sme sa zviesť až do Lačňova, ale bola by škoda vynechať Lačňovský kaňon, ktorý spája tieto dve dedinky.


Lačňovský kaňon alebo „Malý Slovenský raj“

V Lipovciach sa napájame na červenú turistickú značku, kde nás už víta brána s nápisom „Lačňovský kaňon“. Už po pár metroch sa dostávame do úžiny lemovanej skalnými stenami, strmými svahmi a rôznymi skalnými útvarmi. Chodníček je spestrený viacerými rebríkmi, kovovými schodmi a reťazami, no nejde o nič náročné a túru určite zvládnete aj s deťmi. Celou touto 2 km dlhou tiesňavou vedie náučný chodník a tak si po ceste môžete prečítať mnoho zaujímavostí.


Lačňovský kaňon je označovaný aj ako „Malý Slovenský raj“, no pravdupovediac, my, ktorí máme Slovenský raj poprechádzaný krížom-krážom, by sme túto tiesňavu tak ani zďaleka nenazvali. Asi za to môže fakt, že po potoku a vodopádoch tam nebolo ani stopy. Ak chcete zažiť túru ozaj ako v „raji“, odporúčame prísť na jar. Miestni zas tvrdia, že tento kaňon je najkrajší v zime.


Prichádzame do Lačňova, kde sa napájame na zelenú značku a smerujeme na samotný hrebeň. V úvodnej časti prechádzame striedavo cez lesík a rozsiahle lúky a užívame si pohodovú prechádzku s výhľadmi na Šariš spestrený farbami jesene.


Pomerne rýchlo sa dostávame až k rázcestiu „Pod Kravcovou“, odkiaľ by sme mohli pokračovať aj ďalej zelenou značkou, no to by sme vynechali najvyšší vrch pohoria – Smrekovica. Keďže nám počasie praje a vonku je „azúrko“, určite si nenecháme ujsť výhľady, ktoré tento kopec ponúka. Smerujeme tak ďalej žltou značkou až na samotný vrchol s nadmorskou výškou 1 200 m n. m.


Smrekovica – najvyšší vrch Braniska

Samotný kopec je dostupný z viacerých strán, napriek tomu tam veľa ľudí nestretnete. Asi najčastejšie navštevovaný je z priesmyku Branisko, odkiaľ je to na Smrekovicu len kúsok a zvládnu to ozaj všetci. Je to skvelý tip na výlet aj pre rodinky s deťmi, keďže trasa je pohodová s nie veľkým prevýšením. Navyše, na samotnom vrchole si viete príjemne oddýchnuť na lavičkách, hojdačkách, dokonca aj poopekať, či skryť sa pred dažďom. V prípade núdze sa tu dá aj prespať v malej útulni.


Zo Smrekovice vidíme, ako bude pokračovať naša cesta, hoci je nad hrebeňom menší opar. V diaľke sa nám ukazuje aj Kráľová hoľa.


Po oddychu sa určite ešte neotáčajte! Ak budete pokračovať trošku ďalej žltou značkou smerom na Zelenú skalu, chodníček vás dovedie k nádhernej vyhliadke na opačnú stranu. Celý Šariš, Spiš, Levočské vrchy a v pozadí Vysoké Tatry budete mať ako na dlani.


Užijeme si výhľady, vrátime sa chodníčkom na hlavný vrchol a odtiaľ už ideme modrou značkou až na priesmyk Branisko.

Chvála Bohu došli sme na „Chvalabohu“

Aj takto sa ľudovo označuje priesmyk Branisko. Tu stojí za zmienku, že toto miesto rozdeľuje Branisko na 2 časti – severnú a južnú. Tú severnú máme za sebou a skonštatovali sme, že by tam pokojne mohli byť označené cyklotrasy, nuž, raz možno. Priesmyk Branisko je ideálny východiskový bod na vaše výlety, ak nechcete prechádzať celým hrebeňom ako my. Či už sa vyberiete na sever, alebo na juh, viete si to aj pekne zokruhovať. Ďalšia výhoda je, že už autom prekonáte výškové metre, bez problémov hore zadarmo zaparkujete a môžete vyraziť na príjemný nenáročný výlet.


Južná časť hrebeňa

Doplníme energiu a pokračujeme zelenou značkou ponad tunel Branisko, cez Rudník až na kopec Rajtopíky (1 036 m n. m.). V okolí Rajtopíkov sa môžete „pokochať“ množstvom krasových útvarov a mini jaskyniek. Výhľady nám opäť ukážu vzdialené Vysoké Tatry. Nájdete tu aj skalnú bránu, cez ktorú vedie chodníček ďalej.


Na mapách sme si všimli, že tam je akási oranžová odbočka na tzv. Sokolicu – skalné mesto. Bez váhania to tam ideme preskúmať. Tu ale nečakajte žiadne značenie, na stromoch bol akurát sem-tam akýsi oranžový fľak. Doviedlo nás to k ďalším výhľadom, zas na druhú stranu a majestátne lesy. Rýchlo sa vrátime naspäť a smerujeme na záverečný kopec s názvom Sľubica.


Sľubica

Sľubica je so svojou výškou 1 129 m n. m. tretí najvyšší vrch Braniska. Je to asi najznámejší kopec celého pohoria, ktorý sa pýši výhľadmi na všetky strany – Spiš, Levočské vrchy, Slovenský raj a za priaznivého počasia až na Vysoké a Nízke Tatry. Veľkej obľube sa teší aj v zime, kedy sa tu koná každoročný „Zimný výstup na Sľubicu“. Dostupný je až z piatich okolitých dedín, takže ak chcete navštíviť tento kopec, najjednoduchšie je prísť do niektorej z nich a do dvoch hodín ste na vrchole. Odporúčame cestu zo Slatviny, ktorou pôjdeme my dole. V nohách už máme niečo cez 25 km a 1 400 výškových metrov, tak si na vrchole dáme záverečný oddych. Užijeme si západ Slnka, na ktorý sa sem tiež oplatí prísť a už len s čelovkami po žltej značke do dedinky Slatvina.


Zhrnutie

  • Názov: hrebeň Braniska
  • Lokalita: pohorie Branisko
  • Obmedzenie: celoročná túra
  • Obťiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 8–10 hod
  • Parametre: 28 km/1 500 výškových metrov
  • Typ: hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: priesmyk Branisko, obce – Vojkovce, Slatvina, Dúbrava, Lipovce, Vyšný Slávkov, ... (závisí, akú časť hrebeňa chcete prejsť)
  • Mapka a GPX: Sekcia Výjazdy

Podeľ sa so svojimi zážitkami alebo „pretav" svoje skúsenosti z outdooru

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Máš skúsenosti s outdoorom? Chcel by si byť súčasťou tvorby článkov z oblasti outdoorovej výbavy? Daj nám o sebe vedieť na redakcia@mtbiker.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Fascinujú ťa skalnaté mestečká či iné skalné útvary tých najrozličnejších tvarov? V tom prípade máme pre teba skvelý tip na jesennú túru neďaleko rodnej obce Juraja Jakubiska.
keyboard_arrow_up