Blatníky - keď je funkcia dôležitejšia ako vzhľad

Nie je zlé počasie, len zle vybavený cyklista. Teda aspoň to sa hovorí a blatníky vedia jazdu v zlých podmienkach spraviť oveľa príjemnejšou. Prinášame niekoľko tipov.

SKS MUD-X

Malý blatník na rám, určený na ochranu tváre pred blatom. Pomocou dvoch gumených praciek ho viete rýchlo nasadiť na spodnú rámovú rúrku tam, kde dostáva bicykel najviac zabrať. Keďže sa nemontuje na vidlicu, jeho primárnym cieľom nie je chrániť pred blatom sčasti vaše telo a bicykel. Po výjazde ho jednoducho zhodíte z bicykla, umyjete a je pripravený na ďalšiu jazdu. Ideálny pomocník, ak bicykel nemáte kde ľahko čistiť. Cena je cca 7 € a viac sa dozviete na tomto odkaze alebo na stránke dodávateľa.

SKS RACEBLADE PRO

Či už jazdíte na cestom bicykli denne alebo sa chystáte na výlet, vždy je dobré mať v zálohe blatníky. Sada sa jednoducho montuje a kryje celé kolesá, takže ani vy ani bicykel nebude v mokrom počasí trpieť. A ak nie ste fanúšik vzhľadu blatníkov, rovnako jednoducho ich viete aj zhodiť a používať len v prípade potreby. Kompatibilné su aj s kotúčovými brzdami a kolesami veľkosti 700 x 20C-25C alebo 700 x 25C-32C. Cena je 42 €. Viac info na tomto odkaze alebo na stránke dodávateľa.

BBB BFD-31 FLEXFENDER

Ak vám vzhľad veľkých blatníkov nevonia, prípadne jazdíte v drsnejšom teréne, vhodnou alternatívou je práve takýto malý blatník. Vaše oblečenie vám síce pred blatom neochráni, ale blato a kvapky mieriace na tvár a oči z veľkej miery eliminuje. Výhodou je aj ochrana spodných nôh vidlice, kde sa vám bude hromadiť menej špiny. Blatník je vhodný aj do suchých, prašných a štrkových podmienok, kde zabráni kamienkom v poškrábaní vidlice. Cena je cca 10 €. Info získate na tomto odkaze alebo na stránke dodávateľa.

Force Ward

Sada blatníkov prispôsobených pre horské bicykle s odpruženou vidlicou. Predný blatník sa montuje do spodnej časti krku vidlice pomocou priloženého príslušenstva, pokrýva dostatočne veľkú plochu, takže aj v ťažšom teréne zachytí väčšinu nečistôt. Montáž zadného blatníka je veľmi jednoduchá pomocou objímky na sedlovú rúrku, prípadne sedlo samotné. Pre niekoho môže byť plusom aj „motocrossový” vzhľad. Cena je cca 20 €. Viac info na tomto odkaze a stránke dodávateľa.

KLS IMPACT HILL

Enduro blatník, ktorý jednoducho pripevníte pomocou sťahovacích pások. Môže byť použitý ako klasický predný na vidlici alebo ako zadný blatník, ktorý chráni čapy a tlmič pred blatom, prachom a kameňmi. Rozšírenia po stranách blatníka chránia spodné nohy vidlice pred nečistotami. Vhodný je pre vidlice od 80 mm to 200 mm. Cena sa pohybuje okolo 10 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze a stránke dodávateľa.

Kellys THUNDER

Ak chcete svoje nohy, zadok a chrbát mať aj v nepriaznivom počasí čisté, je dôležité zvoliť dostatočne veľké blatníky. Tento set predného a zadného blatníka pre MTB a Crossové bicykle je vhodný pre všetky rozmery kolies. Zadný blatník je možné uchytiť dvoma spôsobmi na sedlovú rúrku. Buď nastaviteľným držiakom alebo rýchloupínacím systémom s pásikom. Vďaka ohybnému kĺbu si nastavíte uhol, aký potrebujete. Cena je okolo 22 €. Viac info na tomto odkaze a stránke výrobcu.

RockShox MTB

Už klasika medzi malými blatníkmi dostupná v rôznych farebných prevedeniach. Vďaka tomu sa aj taká vec ako blatník môže stať pekným doplnkom na bicykli. Použiteľný ako predný alebo zadný, dostatočne ochráni váš zrak a komponenty pred znečistením. Blatník je dodávaný so štyrmi páskami pre inštaláciu. Odporúčame použiť sťahovacie pásky vo farbe loga pre lepší efekt. Cena je cca 15 €. Viac info sa dozviete na tomto odkaze a stránke dodávateľa.

Čistiaca sada Force Profi

Či už blatník máte alebo nie, špinavému bicyklu sa jednoducho nevyhnete. Sada na čistenie od značky Force obsahuje všetko, čo potrebujete na detailné umytie svojho tátoša. Vďaka oblému tvaru kief sa dostanete aj na horšie prístupné miesta a utierky z mikrovlákien zase doladia čistenie detailov. Pogumované rukoväte dobre padnú do ruky a nebudú sa vám šmýkať. Diery na koncoch umožnia zavesenie a vyschnutie. Cena je cca 28 €. Info nájdete na tomto odkaze a stránke dodávateľa.

Weldtite PURE Bike Protector

Ak chcete, aby vám rám bicykla ostal čo najdlhšie nablýskaný, je potrebné používať kvalitný prípravok. Táto leštenka od značky Weldtite je vhodná pre bicykle s lesklým lakom. Zároveň lak chráni proti UV žiareniu, takže zostane dlhšie ako nový. Bonusom hlavne do vlhkého počasia je, že vytvára na ráme ochranný film, ktorý umožňuje ľahké odstránenie nečistôt. Cena je cca 8 €. Test prípravku a viac info sa dozviete na tomto odkaze alebo stránke dodávateľa.

Park Tool Cyclone PT-CM-5-3

Základom dobre fungujúceho bicykla je čistá reťaz. Obzvlášť v jesennom a zimnom období, kedy je na ceste voda, sneh, soľ a blato, trpí reťaz najviac. Vtedy je dobré používať práčku na reťaz. Táto práčka funguje s väčšinou dostupných reťazí. Vďaka magnetu na dne nádoby neplávajú kovové nečistoty v prípravku a špeciálna špongia pri výstupe rovno reťaz utiera a eliminuje kvapky a neporiadok. Rúčka naboku zaručuje pohodlnú manipuláciu. Cena okolo 36 €. Info nájdete na tomto odkaze alebo stránke dodávateľa.

Cyclon Bike Chain BIONET

Biologicky rozložiteľný a netoxický odstraňovač mastnôt a iných nečistôt, ktorý je univerzálny. Využiť ho môžete nielen na kompletné umytie bicykla, ale dokonca aj v kuchyni na umytie drezu. Nepoškodzuje lak ani farbu a je vhodný na rámy z každého materiálu. Stačí zriediť so studenou alebo teplou vodou, naniesť na povrch, nechať pôsobiť niekoľko minút, opláchnuť a bicykel je čistý. V ponuke sú rôzne veľké balenia v cene od 13 € do 175 €. Info nájdete na tomto odkaze alebo stránke dodávateľa.

Pre kompletné informácie o produktoch, prosím, navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel PR článok

Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel

Kúpil si si nový bicykel a uvažuješ, čo ti ešte chýba? Nepotrebuješ hneď to najlepšie na trhu, no hľadáš kvalitu za rozumnú cenu? My ti radi pomôžeme.
Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
keyboard_arrow_up