2x efektívnejší, maká telo aj hlava - podcasty

Cyklistika vie „zabiť” more času, ideálne by bolo ho ešte nejako využiť. Ja som si obľúbil podcasty, pracujú svaly aj mozog.

Donedávna som bol v tom, že je ideálne pri športe sa sústrediť na vykonávaný pohyb, takéto vedomé sústredenie je prospešné pre správnu techniku a celkovo by mal byť tréning efektívnejší. OK, to je teória a svoju logiku to asi má, ale ako toto aplikovať v prípade, že tréning trvá niekoľko hodín, tempo je nižšie v duchu najazdievania objemu a okolie nedáva mozgu stimuly a preto čas pocitovo stojí? Asi najlepší príklad takéhoto tréningu, kedy mám pocit, že čas sa zastavil ako v Matrixe, je trenažér. Za posledné roky som si na sebe vyskúšal, ako rôzne sa dá pristupovať k takýmto monotónnym tréningom, aktuálne ma najviac zabávajú podcasty.


Podcasty pre všetkých

Ak vieš, čo sú podcasty, tento odstavec preskoč. Nie každý si tento výraz už osvojil, možno to slovo len počul a tak pre istotu uvediem, že to nie je nič iné, ako hovorené slovo, vlastnú reláciu si dnes môže spraviť ktokoľvek. Zaujímavé to je aj preto, že vďaka technológiám je dnes vytváranie takéhoto obsahu veľmi jednoduché, preto sa mu venuje celosvetovo veľa ľudí a z tej kvantity sa potom rodí aj kvalita.

Už sa netreba spoliehať len na klasický rozhlas, ktorý podobný obsah prinášal len sporadicky. A v rámci všeobecného úvodu ešte uvediem, že audioknihy sú niečo iné, v podcastoch ide najčastejšie o hovorené slovo, diskusie a rozhovory na ľubovoľné témy. V podcastoch sa môže poslucháč niečo zaujímavé dozvedieť, naučiť sa alebo len sa zabaviť.

Vďaka slúchadlám ľahšie tréningy

A kedy mi napadla takáto téma na článok? Jasné, že pri počúvaní podcastov, konkrétne sa jednalo o prezentovanie štúdie. Vedci zistili, že počúvanie hudby a podcastov je pre bežného športovca prospešné, toľko nevníma bolesť, skôr sa donúti k výkonu a do opakovania tréningu. A to je v rozpore s tou všeobecnou teóriou v úvode, že ideálne je sa na pohyb maximálne a nerušene sústrediť. A ak vám športovanie so slúchadlami nevyhovuje, potom tie tipy na zaujímavé relácie môžete využiť pri iných aktivitách, s dobrými BT slúchadlami je takto zábavnejšie umývanie bikov alebo ich servis.


Kde? Hlavne bezpečne

Slúchadlá do uší pri športe si dovolím dať len vtedy, ak som presvedčený, že to nie je na úkor bezpečnosti. Ideálny je trenažér, vonku na biku sa takto zabávam len pri jazde po poliach, nikdy nie v premávke a hudbu s hovoreným slovom striedam aj pri behu po chodníkoch a v parkoch.

Prečo ma to baví?

Dôvod je jednoduchý, rýchlo mi ubehne inak monotónny tréning a niečo zaujímavé sa dozviem. To druhé je moja osobná preferencia a záleží, aký podcast si vyberiete, sú tam aj relácie strihnuté čisto humorne, niekedy chce človek hlavu len vypnúť. Mňa baví sa dozvedať nové veci alebo objavovať niečo užitočné, vidieť to aj podľa mojich odporúčaní, nájdete tam od športu, cez dejiny, medicínu a financie pestrú paletu a všehochuť. Takže v duchu kalokagatie, toto sú moje tipy pre rozvoj celého tela.

Ako počúvať

Najpohodlnejšie sa počúva asi na mobile, podľa jeho značky si vyberte aplikáciu. Apple má zvlášť appku Podcasty, Android má zase Podcasty Google, existujú aj nezávislé appky. Ak máte málo predplatených dát, dajú sa relácie dopredu stiahnuť cez WiFi, zatiaľ sú podcasty zadarmo, niekde vás môže prerušiť len reklama.

Športové podcasty Denník N

Vyššie spomínaný výskum je práve z tohto kanála, Denník N vo svojom športovom podcaste rozoberá v kratších reláciách rôzne disciplíny, super je, že to nie je len preberanie agentúrnych správ, dosť sa venujú našim športovcom a udalostiam aj vo forme rozhovorov. Okrem toho sme s Denníkom N robili s Imrom aj sériu rozhovorov v duchu kampane #ohladuplnost, to mi nedalo tiež nespomenúť. Cyklistiku a turistiku rozoberal Imro, ja som mudroval na tému bezpečnosť.


MTBIKER Podcasty

K podcastom sa dostať aj cez aplikáciu Spotify, tam nájdete aj náš kanál MTBIKER Podcasty, ak si zaplatíte mesačný poplatok, zbavíte sa otravných reklám, inak to je zadarmo. Ak nestíhate pozerať naše videá, tie najzaujímavejšie rozhovory a témy zverejňujeme aj takto vo forme audia, do budúcnosti chceme s týmto formátom pracovať ešte viacej.


Bez frází+

Český jazyk nám problémy nerobí, v tejto sérii rozhovorov hlavne s profesionálnymi športovcami, či aktívnymi alebo z čias minulých, sa dozviete o ich kariérach alebo život meniacich situáciách, ktoré museli prekonať.


Fitclan

Chalani hovoria o výžive a stravovaní, páči sa mi, že prezentované informácie odkazujú na vedecké štúdie a celé je to pritom zrozumiteľné. Čo si všímať napr. pri kúpe kĺbovky, sa dozviete práve tu.


Dejiny

Aby to nebolo len o športe, toto je luxusný podcast o histórii, formou rozhovorov sa dozviete zaujímavosti o historických udalostiach alebo osobnostiach. Výborná vec aj na zaspávanie.


Doktor má Filipa

O medicínu sa špeciálne nezaujímam, ale na tomto podcaste ma bavia jeho interpreti, charizmaticky a otvorene hovoria o príbehoch z našich nemocníc. V tejto dobe samozvaných lekárov z vysokej školy života je príjemné si vypočuť odborníkov priamo pri zdroji.


Travel Bible

Podcast o cestovaní a moderných dobrodruhoch. Často po vypočutí dostávam chuť sa zbaliť a vyraziť na cestu okolo sveta a kľudne len stopom.


Vražedné psyché a Kriminálne spisy

Podcasty o zaujímavých kriminálnych prípadoch od nás aj z celého sveta, zaujímavý je psychologický rozbor pozvaných odborníkov. Neodporúčam pri nočných jazdách so svetlami bez parťákov.


Zlé peniaze, dobrý život

A z úplne iného súdka je podcast o financiách, do čoho investovať, nech si máme za čo kupovať dobré bicykle, vás inšpirujú na tomto mieste. Opäť ma financie extra neberú, ale forma a obsah sú dobre stráviteľné, je fajn si aj takto rozšíriť obzory.


Toto bola malá ukážka toho, čo aktuálne baví mňa, hlavne som chcel k počúvaniu podcastov inšpirovať, v spojení so športom ide podľa mňa o výbornú kombináciu. Osobný výber bude čisto subjektívna záležitosť, záležať bude aj na veku, vzdelaní, záujmoch, zmysle pre humor… a podobne.

Najviac sa teším, že mi aj vy odporučíte niečo zaujímavé, čo doteraz utieklo mojej pozornosti, nech mám pri trenažérovaní čo počúvať. A kedy podcasty nepočúvam? Pri našich MTBIKER Zwift jazdách, tam sa zabávame četovaním a strážiť si musím aj závetrie, ak ho stratím, dobiehanie vie zabolieť.

Keď toľko spomínam to trenažérovanie, s výberom, nastavením, doplnkami a aplikáciami poradí náš Magazín, kľúčové slovo je #trenazer.

Ponuka trenažérov a informácie o skladových zásobách a akciách je na eshope, dosku Saris na obrázku nájdete v príslušenstve.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Ako si poradiť s najväčším nepriateľom trenažérovania? Tréning utečie rýchlejšie vďaka spoločnej jazde.
12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

Ktorý trenažér získal podľa tvojich odpovedí najviac bodov? Klasika s brzdením o plášť, moderný s vlastnou kazetou, valce alebo Smart Bike?
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
keyboard_arrow_up