Zvonček na bicykel aj pre profíkov - UCI a argumenty

Konečne doplnok bicykla, ktorý zlepší komunikáciu a bezpečnosť pretekárov?

Výrobcovia prichádzajú s rôznymi vychytávkami pre profesionálov alebo pretekajúcich amatérov, cieľom je byť rýchlejší, alebo mať viacej informácií s cieľom zvýšiť ich výkon. Debatuje sa, či by mala UCI zakázať wattmetre na šikmej ploche alebo už zakázané sú merače teploty tela alebo cukru v krvi. Tak prečo by mal mať zvonček iné postavenie a aké sú jeho výhody? Čo prinesie „cinkajúci” pelotón a na aké argumenty by mala UCI počúvať?


Diváci spozornejú

Diváci sú často veľmi hluční, v dobrom sa snažia povzbudiť svojich favoritov. Čo zostáva robiť pretekárovi, ktorý vidí pred ním nevhodne stojaceho diváka, keď ho nemá kadiaľ obísť a on ho kvôli hluku nepočuje? Zvonček má inú frekvenciu ako ľudský hlas, takže je počuť až 5x viacej, jedno malé a skoro nič nevážiace zariadenie môže zabrániť nepríjemnému pádu. Trúfnem si tvrdiť, že keby profíci zvončeky používali, aféra „OPI OMI” sa nestane!


Už nebude vadiť krik divákov

Koľko miest ostáva pre cyklistov nepoznaných kvôli strachu z túlavých psov?
Z rovnakého dôvodu by sa zvončeky hodili aj kvôli komunikácii medzi cyklistami. Potrebujem upozorniť kolegu, že pred nami bude prekážka, ktorú treba obísť? Klasika je zdvihnúť ruku, podľa mňa bezpečnejšie, ako úplne púšťať kvôli signálu riadidlá, je malý pohyb smerom k zvončeku. Výrazný zvuk upozorní celý „balík”. Ak by sa zvončeky jazdili už na poslednej TDF, mohlo byť až o 34 pádov menej. Boli to situácie, keď jazdci trafili stredový ostrovček alebo inú prekážku. To za 13 g záťaže stojí, nie?


Lepšie počuť vo vetre

Tretím benefitom súvisiacim so zvukom zvončekov je, že je dobre počuť aj v prudkom vetre. Takzvané „terezíny” nie sú nič iné, ako nedostatok komunikácie. Pri prudkom nárazovom vetre sa nemá jazdec kam skryť, ak aj kričí na súpera pred sebou, ten ho nemá šancu počuť. Predstavujem si to tak, že po zazvonení si vpredu idúci jazdec všimne, že za ním už nie je dosť miesta pre všetkých, posunie sa a ostatní sa krásne skryjú. Podľa mňa by zvončeky znížili počet víťazstiev tímu Quick-Step, ktorí sú považovaní za špecialistov v tejto oblasti, takže víťazstvá by sa lepšie rozložili aj medzi ďalšie stajne a cyklistika by tak bola zaujímavejšia.


Keď nevládzeš rozprávať

Kto niekedy išiel na biku naplno vie,
...zazvonenie na súpera by bolo viacej neutrálne a zbytočne by nestupňovalo napätie
že rozprávať v maximálnej záťaži sa takmer nedá. Ako potom komunikovať? Asi už tušíte, kam tým mierim. Áno, zvončeky by poskytli možnosť upozorniť na niečo aj v situáciách, keď sa preteky rozhodujú, ide sa naplno. Tímy hľadajú malé zlepšenia a takáto zásadná vec ešte nikomu nenapadla. Zvláštne.

Citlivá frekvencia pre zvieratá

Už idem viac po detailoch, ale vygooglil som si, že značkové zvončeky vydávajú zvuk, ktorý je neznesiteľný pre zvieratá. Utekajúci pes sa občas vyskytne aj na top podujatiach, nehovorím o situáciách, keď sa prechádza menej rozvinutými regiónmi, kde pes nie je len najlepším priateľom človeka. Koľko miest ostáva pre cyklistov nepoznaných kvôli strachu z túlavých psov?


Slušnosť a rešpekt

Z úst nielen Petra Sagana sa za posledné roky množia sťažnosti na chýbajúci rešpekt počas pretekov. Mladí jazdci sú často premotivovaní, často sa správajú riskantne, viem si predstaviť, že sú aj vulgárni. Keďže jazdci sú z mnohých krajín, najviac sa používa angličtina, preto o slovné spojenie F..k Y.u nebýva núdza. A možno mladík ani nevedel, že to je až taká ostrá nadávka, angličtinu dobre neovláda, zazvonenie na súpera by bolo viacej neutrálne a zbytočne by nestupňovalo napätie. Ale nie je to len otázka veku, Gianni Moscon by mal mať zvončeky aspoň dva!


Líder zvoní dvakrát

Profíkov je na svete v najvyššej kategórii asi 500, viete si predstaviť, že sa všetci poznajú po hlase? Nemysliteľné. Potom je škoda, že líder celkového poradia nie je bez očného kontaktu ľahko rozpoznateľný, nestačí vedieť, že vedie Pogačar, keď nepoznám jeho hlas. Zvonček s iným, jedinečným zvukom, by bol vyčlenený pre žltý dres, bolo by v pravidlách, že takýto jazdec má absolútnu prednosť. Zvýši sa jeho bezpečnosť, v šprintérskych etapách sa nebudú musieť dopredu tlačiť tímy pre celkové poradie, takže aj dojazdy budú bezpečnejšie. A o marketingu ani nehovorím, žlté zvončeky by boli trhák!


S úsmevom ide všetko ľahšie

Napíšte mi, kedy ste si pri čítaní článku uvedomili, že ide o prvoaprílový text, či to bolo už pri nadpise, alebo až tu, pri tejto vete. Nápad na takéto odľahčenie som dostal pri používaní zvončeka na svojom cesťáku. Zvončekom vybavený držiak na cyklopočítač sa ku mne dostal náhodne, myslel som si, že to bude len taká blbostička na chvíľu, ale ja som si na zvonček zvykol a doteraz ho používam.

Je to výborná vec na cyklochodníky a na pohyb po meste, ľudia ho dobre počujú a hneď je im jasné, čo sa k nim blíži. Máločo je tak typické, ako zazvonenie na cyklo zvonček, ľudí prekvapuje len to, že podľa zvuku čakali mestský bike a nie karbónovú raketu.

Jedna z možností je značka Close the Gap, zaujímavo vedia kombinovať karbónový držiak na cyklopočítač a zvonček. Držiak HideMyBell je možné vybaviť aj redukciou pre GoPro kameru alebo svetlo.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Chcete brázdiť traily aj potme a zároveň na ceste neoslepovať vodičov? Hľadanie vhodného svetla sa práve skončilo.
Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Aj blikačky môžu byť z kvalitného materiálu a je dobre, že výrobcovia počítajú s ich použitím na denné svietenie.
keyboard_arrow_up