Projekt MK700 - top vrcholy Malých Karpát

Koľko legálnych vrcholov nad 700 metrov majú Malé Karpaty a dajú sa v zime prejsť za 1 deň? Vyskúšal som prvú polovicu a užil si nádherný hiking deň.

Dopozeral som zaujímavý horolezecký film na Netflixe a hneď začal špekulovať, že niečo podobné by som vymyslel aj ja. Samozrejme, to slovíčko “podobné” treba brať s nadsázkou a úsmevom, ale úprimne priznávam, že film 14 Peaks: Nothing Is Impossible ma priviedol na myšlienku prejsť všetky kopce v Malých Karpatoch s výškou nad 700 m. Veľmi rýchlo som si vygooglil na Wikipedii informáciu, že oficiálne sa považuje 11 vrcholov za korunu Malých Karpát, narazil som aj na zaujímavý článok, kde to chalanisko zvládol asi za 11 hodín. Ak by som tento výkon chcel napodobniť, musím však zvážiť jednu dôležitú vec.


2. a 3. stupeň ochrany

...znie to drsňácky, niečo ako K2
Tým, že som len turista amatér, čo až túto zimu investoval do lepšej turistickej výbavy a doteraz chodil po horách vo výstroji zloženej z oblečenia na bicykel, lyže a čo som narýchlo kúpil v Decathlone, tak až teraz detailnejšie študujem napr. legislatívu, riešim kde sa môže chodiť len po značke a kde je vstup úplne zakázaný. Doteraz som to extra nepotreboval, bol som rád, keď som nezablúdil aj na značenom chodníku.

Spomínam to preto, lebo 2 z 11 oficiálnych vrcholov ležia v chránenom území mimo značky, takže legálne by sa tam nemalo chodiť. Aj preto som sa rozhodol skúšobný pokus naplánovať mimo Veterlínu a Čela, naklikal som si okruh medzi Modrou a Pezinkom, kde viem prejsť 6, resp. 7 značených vrcholov nad 700 metrov.


Prvýkrát sám na túre

Vybral som si deň s dobrou predpoveďou počasia a čo je u mňa netradičné, vyrazil som sám. Doteraz som ešte na podobnej túre nikdy nešliapal bez kamošov, tak aj toto som si chcel vyskúšať. Vyrážam o 9h z parkoviska na Zochovej chate smer rozhľadňa Veľká Homola, telefón mám nabitý kvôli navigovaniu a hudbe, GoPro nech viem natočiť video, ktoré by bolo škoda nespraviť v takto pekný deň.

V lese som bol väčšinou sám, pekne zasnežené Karpaty a slniečko mi zlepšovali náladu. Asi aj vďaka natáčaniu sa vôbec nenudím, od polovice túry si do sluchátok púšťam hudbu, keď sa nikto nepozerá, dávam si malé tanečky. Po tejto skúsenosti si podobné sólo rád niekedy zopakujem, príjemné je ísť s partiou a svoje čaro má byť aj takto sám.


MK700

Kódové označenie MK700 som si vymyslel pri písaní tohto článku, znie to drsňácky, niečo ako K2. Priebeh môjho skúšobného pokusu na 6 z 11 top vrcholov si môžete pozrieť vo videu, ak by sa ma niekto spýtal večer po týchto 30 km v snehu, či teraz bude nasledovať kompletná trasa cez všetky kopce, skôr poviem nie, tak ma boleli nohy a aj celé telo. Ale pár dní neskôr opäť vyklikávam novú trasu a že to vyskúšam komplet, vôbec nevylučujem.


Košér desina

Rozumným kompromisom mi príde dať malokarpatskú korunu zloženú z legálnych vrcholov, takže Veterlín a Čelo by som vynechal a nech sa to dobre počíta, zarátať tam môžem aj Jágrovú, nech to máme zaokrúhlenú desiatku. Začal by som rovnako na Zoške, po Vysokej by som sa pustil smer Vápenná a cez zrúcaninu Ostrý Kameň by som si šupol Záruby a pri zostupe do Trstína Havranicu. Dĺžka vyše 50 km, papierovo nastúpaných cez 2 000 metrov. V snehu a v zime, ďakujem pekne.


K10

Teraz si počkám na dobrú predpoveď počasia, deň pred pokusom dám oddych a sám alebo s kamošmi sa do toho pustím. Navyše si zoberiem poriadne jedlo a svetlá, tipujem dĺžku okolo 12-13 hodín.


Výbava a proviant na K7

Ako som spomínal vyššie, do tohto pokusu sa mi chcelo pustiť aj vďaka konečne slušnej výbave na hiking, oblečenie som si vybral od českej značky Silvini, majú dobrý pomer cena/výkon. Minulý rok sa mi rozpadli staručké turistické boty, tak teraz mám tieto od talianskej značky Kayland, paličky s dierkami, čo vo vetre pískali, som vymenil za slovenské Northfinder s rýchloupínakmi.


Zbalil som sa do batoha od Osprey, 33 litrov je tak akurát, parádne drží na chrbte, veď až pri tomto batohu som objavil, aká veda je za správnym nastavením. Na takúto turistiku netreba nejaké vysokohorské a ultra drahé špeciálne veci, ale slušná výbava sa odvďačí vo forme ďalšej chuti do podobných výletov.

Čaj som mal v cyklotermoske od Camelbak a do batoha som dal aj vak s vodou, „cucáčik" síce zamŕzal, ale keď sa dal dole, dalo sa piť. O jedle dosť hovorím aj vo videu, išiel som na rôzne tyčinky, mal som aj nejaké SIS, ale väčšinou som jedol obyčajné z potravín, podľa chuti.


Inšpiruj sa

Či je v úvode spomínaný film dobrý alebo nie, to je jedno, hlavne ide o tú inšpiráciu, dúfam, že aj ja som týmto článkom a videom „zasadil semienko" vo vašich hlavách a že si niečo podobné, šité na vašu kondiciu, aj sami vymyslíte.

Odkaz na prejdenú GPX trasu K7 smeruje do Výjazdov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Castor a Pollux - zdolám dve štvortisícovky v jeden deň?

Castor a Pollux - zdolám dve štvortisícovky v jeden deň?

Aké je pohybovať sa v nadmorskej výške 4 000 m n. m. po ľade, snehu a skalách?
Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up