Novinka: Najvyspelejší cykloradar - SmartSense na novom Cannondale Synapse

Integrácia elektroniky do bicyklov je téma, ktorá už štandardne rozdeľuje cyklistov na dva tábory. V prípade technológie SmartSense to však môže byť úplne inak.

Hlavným prínosom tejto technológie je totižto v prvom rade bezpečnosť cyklistu na cestách, čo určite nie je ľahostajné ani tým najväčším odporcom elektroniky. Reč je o úplne novom zariadení SmartSense od americkej značky Cannondale, ktoré v sebe elegantne spája radar, osvetlenie, senzor detekcie pohybu a signalizáciu blížiacich sa vozidiel. Túto zaujímavú novinku je možné zatiaľ dostať iba spolu s novými cestnými bicyklami radu Synapse.


SmartSense - čo to je a ako to funguje?

Ako sme už vyššie naznačili, táto technológia pozostáva z viacerých zariadení, ktoré sú vzájomne prepojené. SmartSense v sebe spája Garmin radar, predné a zadné osvetlenie Lezyne, Cannondale senzor pohybu kolesa, displej zobrazujúci blížiace sa vozidlá a centrálnu batériu. Samozrejme, čo by to bolo za technologickú novinku bez možnosti kustomizácie cez mobilnú aplikáciu. Nastavenie systému je možné meniť cez aplikáciu Cannondale app tak, aby intenzita osvetlenia zodpovedala vašim predstavám a podmienkam, v ktorých jazdíte.


Cykloradar od značky Garmin asi netreba nejako špeciálne predstavovať, jeho úlohou je neprestajne monitorovať priestor za vaším chrbtom a dať vám včas vedieť o približujúcom sa vozidle. SmartSense túto technológiu posúva ešte o level ďalej, nakoľko sa systém aktivuje spolu aj s predným svetlom potom, ako bezdrôtový senzor umiestnený na prednom náboji zaznamená pohyb bicykla.

V porovnaní s bežným radarom Garmin Varia je zadné svetlo väčšie a uchytené na hlave sedlovky pod ližinami. Predné svetlo je umiestnené zo spodnej časti riadidiel. Systém dopĺňa aj jednoduchá zobrazovacia jednotka, ktorá pomocou stĺpca diód zobrazuje vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel zozadu a radar tak nie je závislý od prítomnosti kompatibilného cyklopočítača.


Jeden akumulátor vládne všetkým!

Zásobárňou energie pre všetky periférie tohto systému je centrálna batéria Garmin Core, ktorá je umiestnená v ráme v špeciálnej integrovanej kolíske pod košíkom na fľašu v blízkosti spoja stredového zloženia a spodnej rámovej rúry. Batéria je prostredníctvom integrovanej kabeláže prepojená s radarom, displejom a svetlami. Počas kafé-pauzy ju môžete pokojne vybrať z kolísky a použiť napr. na dobitie cyklopočítača alebo smartfónu, keďže funguje aj ako powerbanka. Vďaka tomuto riešeniu nemusíte riešiť nabíjanie všetkých komponentov zvlášť, ale iba jednej centrálnej batérie.


Nový Synapse - synonymum kategórie endurance

Modelový rad Synapse figuruje v ponuke značky Cannondale už dlhých 15 rokov a dá sa povedať, že bol jedným z prvých endurance „cesťákov”, ktoré cielili viac na pohodlie a univerzálnosť, ako na súboj s časom a sekundami. To, že model Synapse je predstavený spolu s technológiou SmartSense, nie je náhoda, ale zámer. K povestnému komfortu a prirodzenej jazdeckej pozícii sa tak pridáva navyše ešte vyššia úroveň bezpečnosti a kontroly nad vašou jazdou. Nový Synapse ponúka oproti svojmu predchodcovi viac pohodlia vďaka vyššej miere prepružovania rámu vo vertikálnom smere o 8 %.

Väčšie pohlcovanie vibrácií však nie je na úkor efektivity prenosu energie. Tu sa konštruktéri inšpirovali od modelu SuperSix a jeho aerodynamiky. Dôležitou súčasťou konštrukcie tohto bicykla je aj proporcionálne navrhnutý dizajn a geometria rámu pre každú veľkosť. To znamená, že charakteristika ovládania, ťažisko aj tuhosť sú optimalizované pre každú veľkosť rámu s prihliadnutím na veľkosť jazdca a meniace sa ťažisko.


Vďaka možnosti použitia plášťov so šírkou až 35 mm (z továrne sú osadené 30 mm plášte) zvládne Synapse jazdu aj po citeľne horších cestách. Orientáciu na epické výlety a univerzálne použitie výborne podčiarkuje aj prítomnosť 4 párov úchytov na ráme a osadenie zadnou thru oskou, ktorá je kompatibilná s trenažérmi. O komfort dlaní sa postará aj použitie komba riadidiel a predstavca HollowGram SAVE SystemBar.


Modely a osadenie

V ponuke je zatiaľ šestica karbónových modelov vo veľkostiach 48-61 cm. Modely Synapse 1, 2, 3 a LTD sú vybavené systémom SmartSense, pričom písmená za číslom modelu označujú výbavu R (radar) L (svetlá) E (elektronické radenie). Model Synapse 4 sa zaobišiel bez technológie SmartSense.

  • Synapse Carbon 1 RLE - je osadený top semi-wireless elektrickou sadou Shimano Dura Ace Di2 2x12 a 45 mm tubeless ready karbónovými kolesami KNOT
  • Synapse Carbon LTD RLE - je ladený viac gravelovo, čo umocňuje aj elektrická sada Shimano GRX Di2 2x11 spolu s bezdušovými karbónovými kolesami KNOT
  • Synapse Carbon 2 RLE - je osadený elektrickou sadou Shimano Ultegra Di2 2x12
  • Synapse Carbon 2 RL - dostal do vienka staršiu 11-rýchlostnú mechanickú sadu Shimano Ultegra
  • Synapse Carbon 3 L - karbónová „trojka” už prišla o radar, no môžete sa tešiť aspoň na svetlá a integrovanú batériu, spolu so sadou Shimano 105
  • Synapse Carbon 4 - najdostupnejší je model č. 4, ktorý žiaľ neponúka vymoženosti technológie SmartSense, no 10-rýchlostná sada Shimano Tiagra v kombinácii s karbónovým rámom iste ponúkne zaujímavé zvezenie.

Ceny za Synapse Carbon sa pohybujú medzi 2 699,90 – 9 499,90 €, v závislosti od zvoleného modelu. Viac informácií sa dozviete na stránke výrobcu na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Giant TCR - 28 rokov pretekárskych ambícií PR článok

Giant TCR - 28 rokov pretekárskych ambícií

Giant, jeden z lídrov v cyklistických technológiách, predstavuje už 10. generáciu svojho ikonického radu cestných bicyklov TCR. Čo sa dá ešte vylepšiť na vylepšenom?
Predstavenie: Giant Propel 2023 - nová generácia cestného aero modelu

Predstavenie: Giant Propel 2023 - nová generácia cestného aero modelu

Síce už má na konte dve víťazstvá na Tour de France, ale oficiálneho predstavenia sa dočkal až včera. Reč je o novej aero-žiletke od značky Giant.
Unboxing: BMC Teammachine SLR Three - aero je všetko

Unboxing: BMC Teammachine SLR Three - aero je všetko

Zrodený v horách, stvorený pre zdolávanie horských prémií a pripravený pre rýchly zjazd s ovládaním presným ako švajčiarske hodinky. Čo ponúka výbava tohto BMC-čka?
keyboard_arrow_up