Plášte s hrotmi - zábava a istota?

Skúsiť, neskúsiť? Dva roky som si kládol túto otázku. Počas tejto doby som si niekoľkokrát „búchal" zimnú tretru o hlavu a napokon som podľahol.

S bratislavskou zimou je to ako na hojdačke, jeden deň nasneží. Pri troche šťastia ostane sneh ešte dva dni a všetci sme spokojní. V meste je opäť „zjazdno", no ale v kopcoch hrá mráz iné karty ako v mestskej džungli. Obdobie rozmŕzania trvá zväčša niekoľko dní, málokedy však prekračuje týždeň. Cez deň voda, od večera do rána ľad. Rozumní ľudia využijú tento čas na iné aktivity, prípadne trocha poasfaltujú. Našťastie patrím medzi tú racionálnu skupinu. Článok nebude o tom, ako som sa bol voziť po ľade počas piatich dní v roku. To by naozaj nemalo zmysel. Naopak ma zaujímalo, či majú hroty aj iné využitie. Som presvedčený, že jazdu po ľade zvládajú na jednotku.


O čom vlastne píšem

Túto zimu som si kúpil svoje prvé zimné plášte od nemeckého výrobcu Schwalbe, model Ice Spiker PRO. Vo verzii s kevlarovou pätkou, srdce gramára sa nezaprie. V skutočnosti som neriešil gramy, pri zimnom jazdení to nemá význam. Na váhu sa dostal už len zo zvyku. Pohrával som sa s myšlienkou, či nahodiť ako bezdušák alebo použiť po rokoch duše. Po náročnom duševnom boji som sa dopracoval k druhej alternatíve, prišlo mi to ako podstatne lepšie riešenie s ohľadom na nízke vyťaženie voči vynaloženej starostlivosti.


Sneží, hurá!

Rešpekt a opatrnosť je stále na prvom mieste.
Plášť som nahodil zatiaľ len na predné koleso, použitie na obe bude vhodné výlučne do ľadových podmienok. Pre niekoho to môže mať samozrejme využitie a viem si predstaviť zvážnice u svokrovcov, ktoré sú bežne zaliate ľadom a bez zadného náhonu by neboli zjazdné. Pätka bola mierne tuhšia v porovnaní s Maxxismi, ktoré jazdím v bežnom živote. Za zmienku stojí fakt, že rovnejší plášť som hádam ešte ani nevidel. Klobúk dole. Mierne zamrzela typická Schwalbe vlastnosť a to fakt, že ich rozmer 2.25 palca je v realite užší ako Ikon v šírke 2.2. Na jazdu po snehu platí pravidlo, čím väčšia styčná plocha, tým lepšie. Dezén nemá smer, šípku na bočnici nehľadajte a jeho odtlačok v podklade vyzerá super.


Nahodené koleso som nechal na noc odležať, nakoľko som nechcel jazdiť po čerstvom snehu. Na druhý deň bude prešliapaný a nenadriem sa ako kôň pri razení cesty. Celá sústava predného kolesa bola o približne 500 gramov ťažšia ako letný komplet, ktorý jazdím a táto porcia rotačnej hmotnosti mi na snehu uberie energiu.


Ide sa do lesa

Jazdenie v zime má svoje špecifiká a rozhodne ho netreba podceniť. V zime jazdím pravidelne už niekoľko rokov, viem zhruba odhadnúť, čo ma čaká a ako sa bude bicykel správať. Prezradím rovno, že ani plášť s hrotmi z vás majstra sveta nespraví. Rešpekt a opatrnosť je stále na prvom mieste. Na výjazd som si so sebou zobral aj tlakomer, z domu som nechal kolesá mierne tvrdšie a postupne som sa dostal na tlak 1.27 bar na prednom kolese s dušou. V snehu je riziko seknutia minimálne. K tlakom treba dodať, že vám počas výjazdu klesnú. Spôsobuje to teplota. Hodnota, ktorú spomínam vyššie, sa zmenila pri opakovanom meraní na druhý deň na 1.35 bar. A počas ďalšej jazdy opäť klesla na rovnakú hodnotu už po jednej hodine pri teplote -2. Magické.


Na tvrdom udupanom snehu sa dá jazdiť v podstate bez obmedzení, predná brzda pri plnom stlačení dvíha zadné koleso a predné nejde do šmyku. Ľudovo povedané, drží to ako pribité. Problémom je čerstvý sneh, tam nehrajú hroty významnú úlohu a koleso má pri zatáčaní tendenciu plávať a šmýkať sa do strany. Pre tento typ povrchu bude lepší širší plášť s vysokým dezénom. V časti trasy, kde bol práve tento povrch, som sa extrémne trápil, ako jazda v piesku. V zjazde na udupanom to ale bola paráda.

Pustiť sa dalo dokonca o niečo rýchlejšie ako s Ardentom Race, ktorý jazdím celoročne. Rýchlosť je jedna vec, ale v zime nepodstatná, hlavne ju netreba podceniť. Dôležitá je úroveň kontroly, vedenie stopy a brzdná efektivita. Tieto parametre boli výrazne lepšie v prospech Ice Spikeru aj pri vyššej rýchlosti. Počas troch dní snežných radovánok som stratil len jeden hrot. Ak vás tento typ plášťa zaujal, odporúčam zakúpiť balenie náhradných spolu s nástrojom na ich osádzanie.


Pre koho teda?

Plášte s hrotmi vo mne zanechali pocit istoty. Ak by som to mal k niečomu prirovnať, tak k jazde s insertom. Nie z dôvodu jazdných vlastností ale pre pridanú ochranu. V tomto prípade nie ráfika ale vášho zdravia. Ak neriešite gramy a jazdíte často po klzkom vyšliapanom snehu, premrznutých zvážniciach, zvážte ich. Ak naopak patríte k dobrodruhom, ktorí razia stopu, tak bude lepší trail bike so širokými gumami, prípadne fatbike.


Ak jazdíte na graveli alebo pravidelne dochádzate do práce aj počas zimy, toto je riešenie, ako prísť v jednom kuse a navyše včas, aj keď cestári zaspia. Prezuť jedno, či obe kolesá je už na vašom uvážení. Pre horský bicykel odporúčam vyskladať si náhradné koleso, pre drvivú väčšinu bude stačiť len predné. Prehadzovanie je pohodlnejšie ako prerábka hore-dole, navyše neprídete o možnosť driftovať. Podfúknutý bezdušák na zadnom kolese vám poskytne aj na snehu dostatok trakcie, samozrejme bez ľadového povrchu. Skúsite ich aj vy?
report_problem Našiel si v texte chybu?
zwARO 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kde robím chyby v zjazde alebo ako byť rýchlejší

Kde robím chyby v zjazde alebo ako byť rýchlejší

Kto by nechcel jazdiť z kopca rýchlejšie a s väčšou istotou? Ja áno a preto som poprosil dobrého enduro jazdca, nech mi pomôže odhaliť, kde treba zapracovať.
Jedny MTB plášte na všetko?

Jedny MTB plášte na všetko?

Nechcete nič riešiť a mať jedny plášte schopné pokryť široké spektrum podmienok? Podľa čoho vyberať si ukážeme na jednom výbornom reprezentantovi, s ktorým mám dlhodobé skúsenosti.
Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Pumptrack je dráha, na ktorej zrýchľujeme pomocou správnej techniky pumpovania. To znamená, že počas jazdy nešliapeme. Ako na správnu techniku na pumptracku?
keyboard_arrow_up