Drobnosti pre pravidelný servis

Pravidelný servis bicykla nie je nič náročné a zvládne ho naozaj každý. Dôležitou súčasťou sú drobnosti, ktoré mnohé veci potom zjednodušia.

Weldtite TF2 s teflónom

Nech už sú ložiská a čapy utesnené akokoľvek dobre, vždy sa do nich dostane vlhkosť. Preto k základnému servisu patrí mazanie pohyblivých častí. Mazací tuk je zložený z lítiového mydla a rafinovaných minerálnych olejov. Antifrikčné mazadlá sa postarajú o hladký chod a teflón ochráni pred nečistotami. O ochranu namáhaných častí sa postarajú aj spomaľovače korózie. Vhodný je do teplôt od -20 až do +140 °C. Cena je cca 8 €. Viac info nájdete u nás v MTBIKER shope alebo na stránke dodávateľa.

Rex Domestique Chain lube

K základnej starostlivosti a servisu patrí aj pravidelné mazanie reťaze. Mazivo od značky Rex je skôr pre tých náročnejších. Či už do mokra alebo sucha, na cestu alebo terén, za svoje peniaze dostane profesionálne mazivo do každých podmienok. Špeciálna formula s gélovitou štruktúrou zaisťuje optimálnu priľnavosť na reťazi a minimálne trenie. Vydrží tak dlhšie a po nanesení môžete hneď vyraziť. Cena je 19,90 €. Viac info nájdete u nás v MTBIKER shope alebo na stránke dodávateľa.

Sks AIRCHECKER

Nie každý má doma servisnú pumpu s manometrom. Pritom správny tlak v pneumatikách je základom pre ideálny grip a odvaľovanie. Tento malý digitálny merač tlaku ľahko zmestíte do vrecka. Vhodný je pre všetky ventilky a vďaka otočnej hlave si podsvietený displej natočíte k sebe. Maximálny tlak je 10 bar/144 PSI a nezáleží, či používate jednotky bar alebo PSI. Tlačidlom si ich jednoducho prepnete. Cena je 25,99 €. Viac info nájdete u nás v MTBIKER shope alebo na stránke dodávateľa.

Park Tool Cyclone PT-CM-5-3

Možno aj vy máte kamaráta, ktorý síce reťaz mazal pravidelne a poctivo, no nejak zabudol na jej umývanie. Potom sa čudoval, že niečo nie je v poriadku. Aby sa takéto veci nestávali, je dobré z času na čas reťaz prebehnúť práčkou na reťaz. Táto disponuje odnímateľnou rukoväťou, ktorú môžete pripevniť z oboch strán. Čistiace kefy sú taktiež vymeniteľné a na dne nádoby je magnet, ktorý zachytí všetky kovové čiastočky z reťaze. Cena je 37,50 €. Viac info nájdete u nás v MTBIKER shope alebo na stránke dodávateľa.

Pro MINI

Šikovný malý momentový kľúč, ktorý zmestíte do vrecka. Po výmene pribalených nadtavcov je možné nastaviť moment na 4,5 a 6 Nm. Tie nájdete v rukoväti kľúča spolu so šiestimi bitmi. Momenty sú postačujúce na dotiahnutie napríklad skrutiek na predstavci, brzdových páčkach či teleskopickej sedlovky. Nadstavec po nastoknutí drží v tele kľúča magneticky. Cena je 69,95 €. Viac info nájdete u nás v MTBIKER shope alebo na stránke dodávateľa.

BBB BTL-118 HEXSET

Kto pracuje s bicyklami vie, že bez imbusov sa nezaobíde. Táto sada deviatich imbusákov vyrobených z industriálnej ocele obsahuje 1.5, 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8, a 10 mm kľúče. Jedna strana má zaoblené ukončenie pre dosiahnutie aj ťažko dostupných skrutiek. Dodávaná je v plastovom organizéri, takže na prvý pohľad uvidíte, ktorý kľúč je akej veľkosti. Cena je 14,95 €. Viac info nájdete u nás v MTBIKER shope alebo na stránke dodávateľa.

Super B TB-TW15

Ak svoje ruky nemáte nakalibrované ako profesionálny mechanik, no plnohodnotný momentový kľúč sa zdá byť zbytočne drahý, poslúži aj táto ekonomická verzia. Nachádzajú sa tu všetky základné bity a rozsah momentu od 3 do 10 Nm postačí na väčšinu skrutiek. Dotiahnutie nebude tak presné, ako s profesionálnym kľúčom, no vyvarujete sa zrejme najčastejšej chybe - veľkej sile. Cena je 9,90 €. Viac info nájdete u nás v MTBIKER shope alebo na stránke dodávateľa.

Sram Butter

Síce náročnejší, ale k základnému servisu aj tak patrí - servis tlmenia. Základný servis a čistenie vidlice nie je nič zložité a zvládne to aj domáci mechanik. Je však potrebné dodržiavať postup a hlavne mať originálne prostriedky. Pre hladký chod vidlice alebo sedlovky RockShox je určená vazelína redukujúca trenie. Použiť ju potom môžete aj na niektoré orechy zadných kolies. Cena je 14,50 €. Viac info nájdete u nás v MTBIKER shope alebo na stránke dodávateľa.

Pre kompletné informácie o produktoch, prosím, navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie PR článok

Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie

Sezóna sa „prehupla“ do záverečnej časti. Potrebuje váš bicykel servis? Chýbajú vám prípravky na čistenie? Prípadne by to chcelo zmenu komponentu? U nás nájdete všetko.
Tuning bicykla - keď všetko ostatné už máme PR článok

Tuning bicykla - keď všetko ostatné už máme

Bicykel nie je iba dopravný prostriedok. Je to vášeň, relax, sloboda či únik z reality a zaslúži si „hýčkanie a opateru“. Napríklad v podobe prémiových komponentov.
Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy PR článok

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy

Záver sezóny je ideálny čas na obmenu komponentov na bicykli. Nemusí ísť však iba o „spotrebáky“, určite poteší aj nejaký ten upgrade.
keyboard_arrow_up